Είναι το σάλιο του σκύλου αντισηπτικο ;

G.S
Λέγεται ότι κάποιες πρωτόγονες φυλές συνήθιζαν να βάζουν τους σκύλους να γλύφουν τις πληγές των τραυματιών για να τις απολυμαίνουν και να τις επουλώνουν πιο γρήγορα. 
Πόσο δυνατόν είναι όμως το σάλιο του σκύλου σας  να είναι αποστειρωμένο ;
Κάθε φορά που τον βλέπετε να τρώει από τα σκουπίδια του γείτονα, να γλύφει κάθε ακαθαρσία από το πάτωμα και με την ίδια γλώσσα να καθαρίζει το τρίχωμα αλλά και τον ποπό του , αναρωτιέστε για το πάρτι βακτηριδίων που βρίσκεται στο στόμα του. Παρ’όλα αυτά και προς μεγάλη σας έκπληξη, ο σκύλος σας παραμένει υγιέστατος.
Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σάλιο των σκύλων όπως και άλλων ζώων περιέχει ουσίες με βακτηριοστατικές ιδιότητες. Η γνωστότερη από αυτές είναι η πρωτείνη λυσοζύμη.  Οι ουσίες  αυτές εξασφαλίζουν την ισορροπία της χλωρίδας του στόματος διατηρώντας υπό έλεγχο τους πληθυσμούς των βακτηρίων.
Γιατί όμως οι σκύλοι γλύφουν σχολαστικά τις πληγές τους κάθε φορά που τραυματίζονται; Μήπως όντως το σάλιο τους βοηθά στην επουλωση;
Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σκύλοι γλύφουν τα τραύματά τους είναι γιατί τους αρέσει η γεύση της γλυκόζης που εκρίνεται από το έλκος. Κατά τα άλλα η πιο πολύτιμη θεραπευτική λειτουργία που προσφέρει το γλύψιμο είναι ότι απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει την πληγή από  βρωμιές τρίχες και μικρόβια που θα μπορούσαν να τη μολύνουν. Ίσως ακόμα το γλύψιμο να επιταχύνει τη κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας στην επούλωση.  Ταυτόχρονα όμως επιμολύνουν τη πληγή του με άλλα βακτήρια που περιέχονται στη χλωρίδα του στόματος  τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκή της μόλυνσης.
Γιαυτό πριν αρχίσετε να πειραματίζεστε με το σάλιο του σκύλου σας καλύτερα να αντιμετωπίσετε άμεσα , απλά και αποτελεσματικά το τραύμα σας με καθαρό νερό και κατάλληλο αντισηπτικό.
Η άποψη λοιπόν ότι το σάλιο του σκύλου έχει αντισηπτικές ιδιότητες δεν επιβεβαιώνεται!
Tags

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !