Μόρβα: Μία εξαιρετικά σοβαρή νόσος, που οφείλεται σε ιό και απειλεί την υγεία και τη ζωή του σκύλου

G.S
0
Η Μόρβα, γνωστή και ως ιος του Καρέ, μεταδίδεται από την επαφή του κουταβιού με άρρωστα σκυλιά. 

Προσβάλλει κυρίως κουτάβια καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα αντισώματα, γιαυτό είναι επικίνδυνο να το αφήνετε να έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλιά, ακόμα και εμβολιασμένα.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η ανορεξία και η υψηλή θερμοκρασία του ζώου (40-41 βαθμοί). Στην συνέχια θα δείτε ότι τα μάτια του δακρύζουν, η μύτη τρέχει, το σκυλί δεν είναι ζωηρό και ίσως βήχει. Ο ιός αυτός προσβάλλει το αναπνευστικό, γαστρεντερικό, νευρικό σύστημα και στα τελευταία στάδια της ασθένειας το σκυλί εμφανίζει διάρροια και αιμορραγία. Μετά οι πατούσες του και η μύτη του σκληραίνουν και πέφτει σε κώμα.

Το κουτάβι είναι προφυλαγμένο από την μόρβα όσο θηλάζει, γιατί το μητρικό γάλα του προσφέρει τα απαραίτητα αντισώματα, όμως άν το κουτάβι δεν θηλάσει ή αποκοπεί νωρίτερα από το απαραίτητο, τότε ο κτηνίατρος μπορεί να του κάνει έναν ορό που του προσφέρει προστασία για 15 μέρες, αρκετές για να φτάσει στην ιδανική ηλικία να κάνει το πρώτο εμβόλιο. Το εμβόλιο της μόρβας γίνεται μαζί με αυτό της ηπατίτιδας και της λεπτοσπείρωσης.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !