Σκύλοι και sex

FullPress365 team
0



Η κτηνίατρος Ελενα Καραγγελή απαντάει σε ερωτήσεις αναγνωστών

ΕΡ: Μετά το σεξ, τα σκυλιά κολλάνε και μένουν έτσι για 15 έως και 30 λεπτά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, την πρώτη φορά που βλέπουν σκύλους να κολλάνε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, τρομάζουν, καθώς νομίζουν ότι κάτι πήγε στραβά και ότι τα ζώα χρειάζονται βοήθεια. Ομως αυτό δεν ισχύει, καθώς η διαδικασία του κολλήματος είναι απόλυτα φυσιολογική και απαραίτητη, ώστε να ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει, επειδή, μετά τη διείσδυση του πέους του αρσενικού στον κόλπο του θηλυκού, δύο αδένες που ονομάζονται βολβουρηθραίοι και δομούνται από στυτικό ιστό, διογκώνονται.

Οι αδένες αυτοί βρίσκονται κοντά στη βάση του πέους και, μετά τη διόγκωσή τους, αποτρέπεται η έξοδος του πέους από τον κόλπο. Η κατάσταση αυτή διαρκεί περίπου 15 με 30 λεπτά και ύστερα οι αδένες μικραίνουν σε μέγεθος, οπότε οι σκύλοι πλέον χωρίζονται. Κατά τη διάρκεια στην οποία οι σκύλοι παραμένουν κολλημένοι, δεν πρέπει να υπάρξει ανθρώπινη παρέμβαση και προσπάθεια χωρίσματός τους, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού των γεννητικών οργάνων και των δύο.

Ακόμα και αν η σύζευξη των σκύλων είναι τυχαία και ανεπιθύμητη, θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ΕΡ: Κάποιες φορές, η σκύλα μου γίνεται πολύ νευρική με ανθρώπους και ζώα και βγάζει γάλα από τις θηλές της, χωρίς να είναι έγκυος. Πώς εξηγείται αυτό;

Η κατάσταση αυτή κατά την οποία ένα θηλυκό μη στειρωμένο σκυλάκι, ενώ δεν είναι έγκυος ή θηλάζει, βγάζει γάλα από τις θηλές, ονομάζεται ψευδοκύηση. Η ψευδοκύηση οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, οι οποίες συμβαίνουν περίπου δύο μήνες μετά την εμφάνιση του οίστρου, περίοδος κατά την οποία φυσιολογικά θα γεννούσε, αν κατά τη διάρκεια του οίστρου που προηγήθηκε είχε ζευγαρώσει. Ταυτόχρονα με την εκροή γάλακτος, συνήθως εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα, όπως οίδημα στους μαστούς, καθώς επίσης και αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα προς τους ιδιοκτήτες, απροθυμία να βγει εκτός σπιτιού, έλλειψη όρεξης, συγκέντρωση των παιχνιδιών σε έναν χώρο και δημιουργία φωλιάς. Σε περιπτώσεις ψευδοκύησης χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να ελεγχθούν οι διαταραχές συμπεριφοράς και, το σημαντικότερο, να σταματήσει η παραγωγή γάλακτος.

Αν περάσει αρκετό διάστημα χωρίς να αντιληφθεί κάτι ο ιδιοκτήτης, τότε υπάρχει πιθανότητα να «πετρώσει» το γάλα στον μαστό και να προκληθεί ακόμη και μαστίτιδα. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, ύστερα από παρέλευση δύο με τριών εβδομάδων, τα συμπτώματα να υποχωρήσουν από μόνα τους. Επειδή όμως δεν γνωρίζουμε την έκβαση της κατάστασης εξ αρχής, προτιμάμε να χορηγούμε τη φαρμακευτική αγωγή, για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Επιπλέον, συστήνεται η μείωση του φαγητού, ώστε να μειωθεί και η παραγωγή γάλακτος.

Αν η ψευδοκύηση ταλαιπωρεί τη σκύλα μας έπειτα από κάθε οίστρο, η ενδεδειγμένη και οριστική λύση είναι η στείρωση.

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !