Συμβουλές για να προφυλάξετε τον σκύλο σας από το κρύο.

Fullpress365 team
0

 


Κάποιοι από εσάς θα πιστεύετε ότι μόνον οι μικρόσωμοι σκύλοι κρυώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι θα ισχυρίζεστε ότι τα ρουχαλάκια για σκύλους είναι, απλά, μια μόδα. Γιατί οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τη δική τους «ενδυμασία»: το τρίχωμά τους, που τους προστατεύει από το κρύο. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι…


Και οι σκύλοι υποφέρουν από το κρύο. Ακόμα περισσότερο, εκείνοι που δεν έχουν μια ζεστή γωνιά: τα αδεσποτάκια.

Κάθε φιλόζωος οφείλει να εξασφαλίσει φαγητό, νερό και ένα ζεστό μέρος για τα ζώα που ζουν στη γειτονιά του.

Υπάρχουν σκύλοι που είναι πιο ανθεκτικοί στις χαμηλές θερμοκρασίες, και κάποιοι άλλοι που επηρεάζονται πιο εύκολα από το κρύο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του σκύλου, και υπάρχουν ομάδες σκύλων που χρειάζονται την προσοχή μας.

Κάθε υπεύθυνος κηδεμόνας σκύλου οφείλει να γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί στον αγαπημένο του φίλο, όταν το κρύο είναι τσουχτερό.

Να είναι γνώστης για τα σημεία του σώματος του σκύλου που είναι ευαίσθητα στο κρύο. Και να τον προφυλάξει.

Γι΄ αυτό απευθυνθήκαμε στην κτηνίατρο, dr. Νικολέτα Σερέτη, η οποία μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για το τετράποδο φιλαράκι μας και για τα αδέσποτα ζωάκια.

1. Αλήθεια ή ψέμα, ότι μόνον οι μικρόσωμοι σκύλοι κρυώνουν;

Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν την ευαισθησία ενός σκύλου στις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι και το μέγεθος.

Τα μικρόσωμα σκυλιά δεν είναι τα μόνα που κρυώνουν, καθώς, για παράδειγμα, και ένα μεγαλόσωμο σκυλί με κοντό τρίχωμα είναι ευαίσθητο στο κρύο.

Απλώς, είναι πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες διότι, λόγω του μεγάλου μεγέθους της επιφάνειας του δέρματός τους σε σχέση με τον όγκο τους, αποβάλλουν αναλογικά περισσότερη θερμότητα.

Βέβαια, και τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Δείτε τον ενδεικτικό πίνακα:

2. Από ποια σημεία του σώματός του κρυώνει ο σκύλος;

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι είναι ευαίσθητοι στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Νιώθουν, όμως, λίγο εντονότερα το κρύο σε κάποιες περιοχές του σώματός τους όπου δεν υπάρχει τρίχωμα. Για παράδειγμα, στην κοιλιά τους.

Πιο ευαίσθητα είναι τα παπουτσάκια τους, καθώς και τα αυτιά τους.

Επίσης, ο κρύος αέρας που εισπνέουν καθιστά ευαίσθητη τη μύτη του σκύλου μας και, γενικότερα, το αναπνευστικό του σύστημα (ιδίως το ανώτερο).

3. Κινδυνεύει η υγεία του σκύλου μας από το κρύο;

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα κατοικίδια η υγεία τους μπορεί να κινδυνεύσει από το κρύο.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο μας κρυοπαγήματα, καθώς και φλεγμονή στο δέρμα (ιδιαίτερα στα αυτιά και τις πατούσες).

Επίσης, το υπερβολικό κρύο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της άμυνας του αναπνευστικού του σκύλου μας, προκαλώντας έτσι κάποια πνευμονία και, σε ακραίες περιπτώσεις, μείωση του καρδιακού και αναπνευστικού ρυθμού.

Επειδή το κρύο κλίμα στην Ελλάδα συνοδεύεται και από υγρασία πολλές φορές, μετά τη βόλτα καλό θα ήταν να τον σκουπίζουμε με μια πετσέτα και να τον στεγνώνουμε. Διότι πέρα από την πνευμονία, είναι πιθανό να πληγεί και το ουροποιητικό σύστημα.

4. Τα κουτάβια, τα ηλικιωμένα σκυλιά, ή εκείνα που έχουν κάποια ασθένεια είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο;

Όλες οι ομάδες που αναφέρατε είναι ευαίσθητες στο κρύο, ανάλογα με τη φυλή τους και, κατ’ επέκταση, με τα χαρακτηριστικά τους (τρίχωμα, μέγεθος, περιβάλλον που μεγάλωσαν κ.ά.), αλλά κάθε μια για ξεχωριστό λόγο μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο από το κρύο.

  • Τα κουτάβια μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο λόγω της ελλιπούς ανάπτυξης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, δηλαδή της άμυνας του οργανισμού τους.
  • Τα ηλικιωμένα σκυλιά, με τη σειρά τους, πλήττονται περισσότερο από το κρύο λόγω των προβλημάτων που εμφανίζουν στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

Συγκεκριμένα, η μυϊκή ατροφία που εμφανίζεται στα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κάνει να είναι πιο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα αρθριτικά τους κάνουν το ψυχρό κλίμα πιο επώδυνο γι’ αυτά. Νιώθουν πόνο στις αρθρώσεις και δυσκολεύονται να περπατήσουν.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, όπως και στον άνθρωπο, έτσι και στα σκυλιά, τον πόνο στις αρθρώσεις τον “ξυπνάει” το κρύο.

Επίσης, τα υπερήλικα σκυλιά έχουν μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Τέλος, τα σκυλιά που έχουν κάποια ασθένεια -και, κατ’ επέκταση, έναν αδύναμο και καταπονημένο οργανισμό– κινδυνεύουν άμεσα με επιδείνωση της κατάστασής τους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.

5. Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τον σκύλο μας από το κρύο;

Θα σας πω πέντε συμβουλές που, αν τις τηρήσετε, θα προφυλάξετε τον σκύλο σας από το κρύο:

1. Μειώστε τον χρόνο που βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα.

Μπορείτε να παίξετε και να περάσετε χρόνο μαζί του και στο ζεστό σπίτι.

2. Προστατέψτε τον σωστά στη βόλτα.

Πριν βγείτε τη βόλτα σας, καλό θα ήταν να του αλείψετε τις πατούσες με βαζελίνη, διότι από τον πάγο, το κρύο και το αλάτι, αυτές γίνονται πιο ευαίσθητες.

Γυρίζοντας από τη βόλτα, να περιποιείστε τις πατούσες. Μπορείτε να τις ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και να τις στεγνώσετε καλά.

3. Προσαρμόστε τη διατροφή του στη χειμερινή περίοδο.

Εάν ο σκύλος σας περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλάξτε τη διατροφή του, και δώστε του περισσότερη πρωτεΐνη.

Εάν ο σκύλος περνάει όλο το χρόνο του έξωαυξήστε την ημερήσια μερίδα του κατά 25%-30%.

Όσο για το νερό του, προτιμήστε ανοξείδωτο μπολ, ώστε να μην είναι πολύ κρύο.

4. Να του φοράτε ρουχαλάκια.

Ζεστά, αδιάβροχα ρούχα. Η μόδα εδώ δεν έχει σημασία. Να προτιμήσετε «λειτουργικά» ρούχα, ή ακόμα και να ράψετε κάποιο μόνοι σας.

5Μην κουρεύετε τον σκύλο σας τους χειμερινούς μήνες.

Δεν πρέπει να κουρέψετε τον σκύλο σας.

Αυτό ισχύει από το Φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη.

Φροντίστε να βουρτσίζετε το τρίχωμά του τακτικά και να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας με ζεστό νερό σε θερμαινόμενο δωμάτιο.

6. Μπορούμε να εκθέσουμε τον σκύλο μας στο χιόνι; Δηλαδή, μπορούμε να τον πάμε στα χιόνια για παιχνίδι;

Εννοείται πως μπορούμε να πάμε να διασκεδάσουμε με τον σκύλο μας στο χιόνι, αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία.

– Να μη φάει πολύ χιόνι. Στα σκυλιά αρέσει να τρώνε χιόνι, αλλά αν καταναλώσει παραπάνω, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Το παγωμένο χιόνι ερεθίζει τόσο το λαιμό, όσο και το στομάχι, και οι ερεθισμένες περιοχές είναι ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια που περιέχονται στο χιόνι.

Το χιόνι είναι ένα σημείο αναπαραγωγής μικροβίων. Γι ‘αυτό, είναι καλύτερα να πάτε για μια βόλτα μόνον εφόσον ο σκύλος έχει φάει κάτι.

– Πολύ σημαντικό! Ο σκύλος μπορεί να γλιστρήσει και να τραυματιστεί στο χιόνι ή στον πάγο, γι’ αυτό αποφύγετε τα πολύ έντονα παιχνίδια.

– Βέβαια, καθ΄ όλη τη διάρκεια της βόλτας θα πρέπει να παρατηρείτε με προσοχή τον σκύλο μας. Αν δείτε να είναι αδύναμοςυποτονικός, ή να δυσκολεύεται στη βάδιση, καλό θα είναι να επιστρέψετε σε ένα ζεστό περιβάλλον.

Εάν τηρήσουμε όλα τα παραπάνω, μπορούμε να απολαύσουμε μια υπεροχή βόλτα με το κατοικίδιό μας στο χιόνι.

7. Τις μέρες που έχει τσουχτερό κρύο, κάνει ο σκύλος να γυμνάζεται/εκτονώνεται; Ή μειώνουμε τον χρόνο παραμονής του έξω; Έχει ανάγκη για περισσότερο φαγητό;

Τον χειμώνα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αυξάνονται και οι ενεργειακές ανάγκες του σκύλου μας.

Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορεί να μειώσουν χρονικά τις βόλτες των μικρών μας φίλων και, συνεπώς, τις θερμίδες που καταναλώνουν.

Άρα, στους σκύλους που εξακολουθούν να γυμνάζονται με τον ίδιο ρυθμό και σε χαμηλές θερμοκρασίες, καλό θα είναι να υπάρξει μια αύξηση στην ημερήσια δόση τροφής που προσλαμβάνουν.

Αντίθετα, στους σκύλους που λόγω των κακών καιρικών συνθηκών μειώνονται οι βόλτες, καλό θα είναι να υπάρξει μια μείωση στην ημερήσια δόση της τροφής, καθώς μπορεί να προκληθεί αύξηση του βάρους τους.

Και στις δυο περιπτώσεις είναι απαραίτητη η τακτική επίσκεψή μας στον κτηνίατρο για τη σωστή παρακολούθηση του βάρους του σκύλου μας.

8. Έχετε να μας δώσετε κάποιες συμβουλές για τα αδεσποτάκια;

Αυτές τις κρύες μέρες τα αδέσποτα μας χρειάζονται λίγο περισσότερο από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο.

Όλοι μας, με κάποιες μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις, μπορούμε -στην κυριολεξία- να σώσουμε ζωές.

– Συγκεκριμένα, πρέπει να φροντίσουμε να έχουν τα αδέσποτα στη γειτονιά μας άφθονη τροφή, την οποία έχουν άμεσα ανάγκη λόγω των αυξημένων θερμιδικών αναγκών τους.

– Επίσης, είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε κάποιο ζεστό «καταφύγιο» (ένα σπιτάκι, ή ακόμη και ένα χαρτόκουτο με κουβερτούλες και ρούχα μας).

– Να ανοίγουμε την πόρτα της αυλής ή της πυλωτής μας στα αδέσποτα. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να προστατευθούν, αυτές τις δύσκολες μέρες.

– Τέλος, μην ξεχνάμε πριν ξεκινήσουμε με το αυτοκίνητο να χτυπήσουμε ελαφριά το καπό, διότι οι αδέσποτες γατούλες πηγαίνουν και κρύβονται εκεί για να προστατευτούν από το κρύο.

Ανακεφαλαιώνοντας, καλό είναι αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα να είμαστε σωστά ενημερωμένοι για τον τρόπο συμπεριφοράς προς τα κατοικίδιά μας και τα αδέσποτα ζωάκια, ώστε να μπορέσουμε να δούμε τη θετική και όμορφη πλευρά του Χειμώνα.

Η κτηνίατρος, dr. Νικολέτα Σερέτη

▪ Η κυρία Νικολέτα Σερέτη είναι απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Και, όπως μας λέει:
«Από πολύ μικρή θυμάμαι την επικοινωνία και το δέσιμο που είχα με τα ζωάκια.
Και πάντα έλεγα πως όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κτηνίατρος.
Κάτι που, πολλά χρονιά μετά, κατάφερα και το 2016 αποφοίτησα από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου με πολλές γνώσεις πάνω στα κατοικίδια και, πάνω από όλα, στο πώς να δείχνω έμπρακτα την αγάπη μου προς αυτά. Δηλαδή, να τα θεραπεύω.
Επιμορφώνομαι συνεχώς, διότι η επιστήμη της κτηνιατρικής εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και προσφέρει καλύτερες λύσεις σε προβλήματα υγείας των κατοικίδιων .
Και μου αρέσει, όλες αυτές τις γνώσεις μου να τις μοιράζομαι με τους κατοικιδιογονείς.
Του χρόνου τελειώνω ένα μεταπτυχιακό που έχω ξεκινήσει στον κλάδο μου, στις Βρυξέλλες».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !