ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΖΩΩΝ

FullPress365 team
0


Η διαδικασία της εκπαίδευσης αφορά την παρατήρηση του χαρακτήρα του σκύλου και του περιβάλλοντός του, και την διαμόρφωση συμπεριφορών μέσω της επιβράβευσης κι όχι της τιμωρίας.

Συγκεκριμένα , εντοπίζουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές και προκαλούμε την επανάληψή τουςμέχρι να γίνουν συνήθεια. Η μέθοδος βασίζεται στον Ρώσο φυσιολόγο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ και στην θεωρία εξαρτημένων αντανακλαστικών- Νόμπελ Ιατρικής, 1904.

 

   Εξελίχθηκε από τον Skinner και εφαρμόζεται από την δεκαετία του 50 από κορυφαίους εκπαιδευτές όπως ο Bob Bailey στην εκπαίδευση δελφινιών και αργότερα σε άλλα είδη. 


Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί από 2 μηνών – όταν περιέρχεται στην φροντίδα της οικογένειάς του- αφού δεν εφαρμόζεται πόνος που θα βλάψει το κουτάβι. Αντίθετα βοηθάμε το κουτάβι εγκαίρως να ανακαλύψει και να υιοθετήσει επιθυμητές συμπεριφορές.


 Η εκπαίδευση γίνεται παρουσία του κηδεμόνα ο οποίος μαθαίνει για την συμπεριφορά του σκύλου του, πώς να τον χειρίζεται και πώς να θεμελιώσει την σχέση του με τον σκύλο του. 

   Η Θετική Εκπαίδευση δεν περιλαμβάνει βίαιες μεθόδους ή εκφοβισμό ( ηλεκτρικά ή ψεκασμού κολάρα, πνίχτες, αιώρηση, ξύλο) που προκαλούν πόνο ακόμα και σωματικές βλάβες και που με την αφαίρεση αυτών ο σκύλος επιστρέφει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές π.χ. τράβηγμα και ανεξέλεγκτο γαύγισμα. Τα παραπάνω καθιστούν τον εκπαιδευτή και κηδεμόνα πηγές πόνου και δυσφορίας και μετατρέπουν τα σκυλιά σε φοβικά ή επιθετικά.


   Η εκπαίδευση που εφαρμόζει βία γεμίζει τους κηδεμόνες με εκνευρισμό αφού πρέπει να είναι πηγή τιμωρίας. Αντιθέτως η Θετική Εκπαίδευση είναι η βάση μιας ήρεμης συμβίωσης και δυνατής σχέσης και μπορεί να εφαρμοστεί από παιδιά και ηλικιωμένους αφού δεν περιλαμβάνει βία ή σωματική επιβολή.


   Η Θετική εκπαίδευση βοηθά τον σκύλο να έχει αυτοπεποίθηση, να είναι κοινωνικοποιημένος, δημιουργικός και συνεργάσιμος με αυξημένη ευφυΐα και αντίληψη.

   Και μην ξεχνάτε ότι η αρμονική συμβίωση με ένα κατοικίδιο , σας χαρίζει μακροζωία και ηρεμία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !