Όταν ένα αρσενικό ζώο στειρώνεται, αφαιρούνται και οι δύο όρχεις και έτσι απομακρύνεται από τον οργανισμό η κύρια πηγή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης.
Καθώς τα επίπεδα της τεστοστερόνης πέφτουν μετά τη στείρωση μειώνεται επίσης και η δράση της. Όταν ένα θηλυκό ζώο στειρώνεται, αφαιρούνται και οι δύο ωοθήκες καθώς και η μήτρα. Αυτό σημαίνει ότι το ζώο δεν μπορεί να μείνει έγκυο αλλά και να έχει οίστρο ξανά.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ
1) ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΑΣ
Τα στειρωμένα ζώα ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο και χωρίς προβλήματα υγείας σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν στειρωθεί.
Τα θηλυκά στειρωμένα σκυλιά αλλά και οι γάτες(ιδιαίτερα όταν η στείρωση γίνεται σε νεαρή ηλικία) έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν νεοπλασίες μαστού αλλά και πυομήτρα μεγαλώνοντας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εγκυμοσύνη καθώς και ο τοκετός έχουν σημαντικούς κινδύνους για τη μητέρα.
Στα αρσενικά σκυλιά η στείρωση μειώνει σημαντικά τη πιθανότητα να αποκτήσουν νοσήματα του προστάτη αλλά και ορισμένες νεοπλασίες.
Τα στειρωμένα αρσενικά σκυλιά και γάτες έχουν μικρότερη επιθυμία να φύγουν από το σπίτι και να μαλώσουν με άλλα ζώα με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες πιθανότητες να χαθούν, να χτυπηθούν από αυτοκίνητο, ή να τραυματιστούν σε καβγάδες.
Στους αρσενικούς γάτους η στείρωση μειώνει τις πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό του Aids της γάτας που μεταδίδεται με το σάλιο και τα δαγκώματα όταν μαλώνουν μεταξύ τους.
Κατοικίδια που δεν είναι στειρωμένα μπορεί να καταλήξουν υπερδραστήρια και δυστυχισμένα. Πολύ συχνά θα κάνουν προσπάθειες να δραπετεύσουν από το χώρο τους με αποτέλεσμα να πέσουν από παράθυρα, να χαθούν ή να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα.
Πολλά θηλυκά σκυλιά συχνά εμφανίζουν ψευδοκύηση αμέσως μετά τον οίστρο τους. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς καθώς και σε προβλήματα υγείας ορισμένα από τα οποία μπορούν να αποτραπούν με τη στείρωση.
2) ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΛΟ
Αν προβληματίζεστε για το αν θα πρέπει να στειρώσετε ή όχι το ζώο σας θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψιν σας τα παρακάτω
Οι ιδιοκτήτες ζώων που δεν είναι στειρωμένα έχουν μονίμως το άγχος να διασφαλίσουν ότι το κατοικίδιό τους δεν θα μείνει έγκυο. Αν όμως παρόλα αυτά το κατοικίδιό τους μείνει έγκυο υπάρχει πρόσθετη ευθύνη και ανησυχία να βοηθήσουν το ζώο τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας και στο μεγάλωμα της τοκετοομάδας πριν καν μπουν στη διαδικασία να βρουν σωστές οικογένειες για τα σκυλάκια ή τα γατάκια.
Τα θηλυκά σκυλιά όταν είναι σε οίστρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχα, έχουν αιμορραγικό έκκριμα για 3 εβδομάδες ή περισσότερο και προσελκύουν αρκετά αρσενικά σκυλιά στο χώρο τους.
Οι θηλυκές γάτες εάν δεν έχουν στειρωθεί ή ζευγαρώσει, έχουν επαναλαμβανόμενους οίστρους με αποτέλεσμα να είναι συνέχεια σε οίστρο. Αυτό είναι εξουθενωτικό τόσο για τις γάτες όσο και για τους ιδιοκτήτες και συνήθως προσελκύει αρκετούς αδέσποτους αρσενικούς στο χώρο τους.
Οι μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι έχουν την κακιά συνήθεια να μαρκάρουν με τα ούρα τους την περιοχή που ζουν, τα οποία είναι αρκετά δύσοσμα σε αντίθεση με τα ούρα των στειρωμένων αρσενικών.
Οι αρσενικοί σκύλοι μπορούν να καταστρέψουν πόρτες ή φράχτες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν και να κυνηγήσουν θηλυκές σε οίστρο. Μπορεί επίσης να καβαλήσουν τα παιχνίδια τους ή ακόμα και τα πόδια των ιδιοκτητών τους μια αρκετά ενοχλητική συνήθεια.
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΑΣ
Για τις αρσενικές και θηλυκές γάτες η ηλικία των 5 με 6 μηνών είναι η κατάλληλη για τη στείρωση καθώς μετά από αυτή την ηλικία ωριμάζουν σεξουαλικά και είναι ικανά να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν.
Οι θηλυκές σκύλες μπορούν να στειρωθούν πριν τον πρώτο τους οίστρο, περίπου σε ηλικία 6 μηνών ωστόσο όμως σε κάποιες μεγαλόσωμες φυλές συστήνεται η στείρωση να γίνεται μετά τον πρώτο οίστρο. Γενικά καλό είναι η στείρωση να πραγματοποιείται στο μεσοδιάστημα των οίστρων.
Για τους αρσενικούς σκύλους η περίοδος που θεωρείται πιο κατάλληλη για να γίνει η στείρωση ποικίλει ανάλογα με την κάθε φυλή αν και για τις περισσότερες φυλές είναι η ηλικία των 6 με 7 μηνών. Γενικά οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών καλό είναι να στειρώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με τους σκύλους μικρόσωμων φυλών.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
1) Θα αλλάξει η προσωπικότητα του κατοικιδίου μου μετά τη στείρωση? Σε γενικές γραμμές όχι, ωστόσο κάποιες ανεπιθύμητες συνήθειες ενδέχεται να μειωθούν όπως η προσπάθεια επίβασης στα πόδια μας ή σε αντικείμενα, η επιθετικότητα ή το μαρκάρισμα με ούρα του σπιτιού.
2) Είναι μεγάλο το ρίσκο της επέμβασης? Κάθε χειρουργική επέμβαση έχει κινδύνους ιδιαίτερα όσο αφορά την αναισθησία. Παρόλα αυτά όμως τα αναισθητικά πρωτόκολλα καθώς και οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά ασφαλή. Καλό είναι πριν τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στο ζώο σας να γίνεται πάντα ένας προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καλή κλινική εξέταση και ένα καρδιογράφημα.
3) Είναι επώδυνη επέμβαση? Κάθε χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει ένα μικρό βαθμό ενόχλησης για το ζώο μετεγχειρητικά παρόλα αυτά τα σύγχρονα αναισθητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται καθώς και η φαρμακευτική αγωγή που δίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την αντιμετώπιση πόνου έχουν ως αποτέλεσμα τα ζώα να μη νιώθουν την παραμικρή ενόχληση και τα περισσότερα να είναι όρθια και έτοιμα να επιστρέψουν στο χώρο τους λίγες μόνο ώρες μετά τη λήξη του χειρουργείου.
4) Χρειάζεται το ζώο μου να γεννήσει τουλάχιστον μία φορά πριν γίνει η στείρωση? Όχι. Δεν υπάρχει ούτε ένας καλός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να αφήσετε το ζώο σας να γεννήσει μία φορά πριν γίνει η στείρωση. Οι σκύλοι και οι γάτες δεν αναπτύσσουν μακροχρόνιους δεσμούς με τους απογόνους τους όπως οι άνθρωποι και έτσι δεν χάνουν τίποτα εάν δεν βιώσουν την εμπειρία της εγκυμοσύνης και της γέννας.
5) Μετά τη στείρωση κινδυνεύει να πάρει βάρος το ζώο μου? Όχι κανονικά δεν θα παχύνει. Τα στειρωμένα ζώα έχουν λιγότερες θερμιδικές απαιτήσεις συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν στειρωθεί για αυτό και θα πρέπει να μειώνεται η ποσότητα του φαγητού τους αντίστοιχα.
Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω ότι σίγουρα το κόστος της επέμβασης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αποτρέπει αρκετούς ιδιοκτήτες κατοικιδίων να πάρουν την απόφαση να τα στειρώσουν δεν είναι μεγάλο όμως συγκριτικά με το κόστος της επιπλέον τροφής που θα χρειαστεί ένα έγκυο ζώο μαζί με την τοκετοομάδα αλλά και τυχόν ιατρικών εξετάσεων σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης που μπορεί να υπάρξουν.
Χριστίνα Ψυχογιού Κτηνίατρος Α.Π.Θ. Μέλος ESVO-mRCVS
Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!