Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τι είναι ο σκύλος φύλακας, τι δεν είναι, ποια είναι η χρησιμότητα του, πώς επιλέγουμε φυλή και κουτάβι κατάλληλο για καθήκοντα ασφαλείας και τι εκπαίδευση χρειάζεται ένας αποτελεσματικός σκύλος φύλαξης.
Τι είναι ο σκύλος φύλακας
Είναι ο σωστά εκπαιδευμένος σκύλος που προστατεύει χώρους ή/και πρόσωπα, όντας ισορροπημένος, κοινωνικοποιημένος, αλλά και έτοιμος να εκτελέσει τα καθήκοντα του χωρίς φόβο.
Μπορούμε να διακρίνουμε 3 κατηγορίες σκύλου φύλακα:
Σκύλος – συναγερμός: Ειδοποιεί γαυγίζοντας για να αποτρέψει τον δράστη
Φύλακας χώρου: Προστατεύει ένα συγκεκριμένο χώρο γαυγίζοντας ή/και αντιμετωπίζοντας το δράστη
Σωματοφύλακας: Προστατεύει πρόσωπα γαυγίζοντας ή/και αντιμετωπίζοντας το δράστη
Ένας σκύλος μπορεί να ανήκει σε 1, 2 ή και στις 3 παραπάνω κατηγορίες.
Τι δεν είναι
Δεν είναι ένας σκύλος που γαβγίζει ασταμάτητα για το οτιδήποτε και έχει επιθετικές τάσεις προς κάθε άγνωστο. Αυτός ο σκύλος εκτός από επικίνδυνος είναι πιθανώς φοβισμένος, μη κοινωνικοποιημένος και χρήζει άμεσης βελτίωσης της συμπεριφοράς του.
Δεν είναι απαραίτητα καθαρόαιμος. Αν και είναι πιο εύκολο και σίγουρο να επιλεγεί ένας σκύλος από μια φυλή με “παράδοση” στη φύλαξη, αυτό δε σημαίνει ότι ένας ημίαιμος σκύλος με κατάλληλο χαρακτήρα και χαρακτηριστικά δε μπορεί να ανταπεξέλθει επιτυχώς στα καθήκοντα προστασίας.
Δεν είναι μια άψυχη μηχανή που εκτελεί εντολές, ούτε σύστημα συναγερμού. Για οποιοδήποτε λόγο και να αποκτηθεί ένας σκύλος, παραμένει ένα έμψυχο ον με βιολογικές και κοινωνικές ανάγκες που χρειάζεται φροντίδα και αγάπη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον παρατάμε στην αυλή μας, σε κάποιο χωράφι ή σε έναν επαγγελματικό χώρο σαν σύστημα προστασίας. Αντίθετα, επιλέγουμε άλλη μέθοδο ασφαλείας, όπως συναγερμό ή security.
Τι εκπαίδευση χρειάζεται
Αρχικά πρέπει να έχει πολύ καλή υπακοή προς τον ιδιοκτήτη/χειριστή του για να σταματάει μόνο με δική του εντολή. Πρέπει να γνωρίζει δαγκώματα ώστε να εξουδετερώνει τον δράστη δαγκώνοντας τον σε κατάλληλα σημεία χωρίς να τον σκοτώσει.
Επίσης πρέπει να είναι σε θέση να τον ακινητοποιήσει και να μην του επιτεθεί εάν δε χρειαστεί, μέχρι να φτάσει στο σημείο ο ιδιοκτήτης του.
Είναι απαραίτητο να μπορεί να αποφύγει χτυπήματα και φόλες. Πρέπει να μπορεί να φυλάει και με την παρουσία του ιδιοκτήτη και χωρίς αυτήν. Όταν είναι μπροστά ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιτίθεται μόνο με εντολή ή αν επιτεθεί ξαφνικά ο δράστης.
Κατά την εκπαίδευση του, ο σκύλος βλέπει σαν παιχνίδι τη φύλαξη και μαθαίνει να εκτελεί τα καθήκοντα του με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και όχι σαν μανιακός ή φοβισμένος που απλά θέλει να δαγκώσει. Γι αυτό και δεν πρέπει να του ασκείται βία από τους εκπαιδευτές.
Η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα απαιτητική και καλό είναι να αφήνεται στα χέρια ειδικού.
Επιλογή κουταβιού και φυλής
Η επιλογή του κουταβιού είναι προτιμότερο να γίνει από ειδικό με εμπειρία στην εκπαίδευση τέτοιων σκύλων, που ξέρει να ανιχνέυει τα κατάλληλα κουτάβια. Υπάρχουν αρκετοί “οιωνοί” που δείχνουν ένα κατάλληλο κουτάβι:
Συνήθως προτιμώνται τα κυριαρχικά κουτάβια. Αυτά συχνά εντοπίζονται να θηλάζουν πρώτα, να είναι πιο μεγαλόσωμα από τα υπόλοιπα, διεκδικητικά με τα παιχνίδια τους (τα δαγκώνουν και θέλουν να τα πάρουν από εμάς ή από τα αδέρφια τους), όταν παίζουν μαζί τους γρυλίζουν κτλ.
Στόχος του εκπαιδευτή θα είναι να ενισχύσει τον χαρακτήρα ενός τέτοιου κουταβιού και να του καλλιεργήσει τα ένστικτα, δίνοντας του ερεθίσματα και εμπειρίες ώστε να το κάνει σίγουρο για τον εαυτό του, με τόλμη και αυτοπεποίθηση.
Όσον αφορά τη φυλή υπάρχουν μερικά στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν: Πρώτον, η φυλή δεν αποτελεί σίγουρη εγγύηση ότι ο σκύλος θα γίνει ιδανικός φύλακας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη και εξατομικευμένα στοιχεία της προσωπικότητας του, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Δεύτερον, μια φυλή μπορεί να είναι καταλληλότερη για μια κατηγορία από μία άλλη. Για παράδειγμα οι περισσότερες φυλές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν σκύλοι συναγερμοί, αλλά για τις άλλες δύο κατηγορίες χρειάζονται φυλές μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Τρίτον, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ότι συνεπάγεται μια τέτοια φυλή, όπως υπερκινητικότητα, έντονα ένστικτα και κυριαρχικότητα. Βασική προϋπόθεση είναι και η αντοχή στις διάφορες κλιματολογικές συνθήκες (π.χ. δεν ενδείκνυνται όλες οι φυλές για πολύ ζεστά ή πολύ κρύα περιβάλλοντα).
Μερικές από τις καταλληλότερες φυλές για φύλακες είναι:
Βελγικός Ποιμενικός Γερμανικός Ποιμενικός Ντόμπερμαν Akita Inu Bulldog Μπόξερ Κάνε Κόρσο Bullmastiff Κομόντορ Μαστίφ Νεάπολης
Ποιμενικός Καυκάσου Ντόγκο Αρτζεντίνο Ντογκ ντε Μπορντό Αγγλικό Μαστίφ Ροτβάιλερ Κάνγκαλ Σαρπλάνινατσ Σαρ Πέι Θιβετιανό Μαστίφ Tosa Inu Πιτ Μπουλ
Ευθύνη που συνεπάγεται η κατοχή ενός σκύλου φύλακα
Η ιδιοκτησία ενός τέτοιου σκύλου, ικανού να προκαλέσει ζημιά, συνεπάγεται τεράστια ευθύνη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν μέσο εκφοβισμού ή ακόμα χειρότερα σαν όπλο έτοιμο να πυροβολήσει. Οι σκύλοι φύλαξης πρέπει να επιτίθενται μόνο όταν χρειαστεί να σας υπερασπίσουν και δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση είστε παράνομοι. Γι αυτό ο ιδιοκτήτης οφείλει να είναι συνειδητοποιημένος και πραγματικά να χρειάζεται έναν τέτοιο σκύλο πριν τον αγοράσει. Πρέπει να είναι έμπειρος και ικανός να αντιδράσει σε κάθε λανθασμένη εκτίμηση του σκύλου (ναι, μπορεί να συμβεί και αυτό!). Αγορά για λόγους εντυπωσιασμού ή ματαιοδοξίας δεν πρέπει να υφίσταται.
Το Διαβάσαμε εδώ
Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!