Στείρωση θηλυκού σκύλου

FullPress365 team
0


Η στείρωση του θηλυκού σκύλου, συνήθως, διενεργείται για να αποτρέψει τους οίστρους και τις αναπιθύμητες εγκυμοσύνες.



Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή – ΩΕ) ή και της μήτρας (ωοθηκυστερεκτομή – ΩΗΕ).

Η στείρωση, επίσης, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στο θηλυκό σκύλο:

  • Αν η στείρωση διενεργηθεί πριν τον 6 μήνα ζωής του ζώου, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σχεδόν, εκμηδενίζεται.
  • Κάποια προστασία από τον καρκίνο του μαστού παρέχεται ακόμη και σε ζώα στα οποία η στείρωση διενεργείται πριν την ηλικία των 2,5 ετών ή πριν εμφανίσουν τον 4ο οίστρο της ζωής τους.
  • Η στείρωση συστήνεται να διενεργείται ακόμη και μετά την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού καθώς διευκολύνει την εντόπιση νέων εστιών καρκίνου.

Η ΩΗΕ είναι η θεραπεία εκλογής σε παθολογικές καταστάσεις της μήτρας όπως πυομήτρα (μόλυνση της μήτρας με συγκέντρωση πύου), μητρίτιδα, κυστικές αλλοιώσεις, ρήξη ή συστροφή μήτρας και νεοπλασίες.

Η ΩΗΕ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και βελτίωση της κλινικής εικόνας των ζώων με πρόπτωση κόλπου, πρόπτωση μήτρας και ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Μία άλλη ένδειξη για ΩΗΕ είναι ο τερματισμός της κύησης.

Χειρουργική επέμβαση

Η ΩΕ περιλαμβάνει την αφαίρεση των ωοθηκών ενώ η ΩΗΕ την αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας.

Ακόμη και όταν η επέμβαση διενεργείται σε ζώα χωρίς προβλήματα υγείας, συστήνεται να διενεργείται προεγχειρητικός έλεγχος ο οποίος περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και ίσως τον εργαστηριακό έλεγχο βασικών αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων.

Ενδελεχής προεγχειρητικός εργαστηριακός έλεγχος συστήνεται σε ζώα με προβλήματα υγείας. Αυτός μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπερηχοτομογραφικό έλεγχο κοιλίας ή και αξονική τομογραφία ανάλογα με το πρόβλημα υγείας του ζώου.

Η χειρουγική τομή γίνεται στη μέση γραμμή και είναι τόσο μεγάλη όσο χρειάζεται ώστε να αφαιρεθούν τα γεννητικά όργανα. Σπάνια, κάποιοι προτιμούν να διενεργούν δύο τομές στα πλάγια κοιλιακά τοιχώματα.

Πριν τη χειρουργική επέμβαση συστήνεται νηστεία για τουλάχιστον 6 ώρες.

Πιθανές επιπλοκές

Οι επιπλοκές της στείρωσης του θηλυκού σκύλου, αν και σπάνιες, μπορεί να είναι από ήπιες έως πολύ σοβαρές:

  • Αυτοτραυματισμός της χειρουργικής τομής μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, αιμάτωμα ή και διάσπαση του χειρουργικού τραύματος.
  • Κάποιες φορές κάτω από τη χειρουργική τομή συγκεντρώνεται μικρή ποσότητα υγρού το οποίο, συνήθως, υποχωρεί χωρίς καμία παρέμβαση.
  • Αιμορραγία μπορεί να σημειωθεί μετά τη χειρουργική επέμβαση είτε επειδή οι απολινώσεις των μεγάλων αγγείων δεν τοποθετήθηκαν σωστά κατά τη διάρκεια της επέμβασης είτε γιατί μετακινήθηκαν μετά την τοποθέτησή τους ή επειδή το ζώο πάσχει από κάποια διαταραχή της πήξης του αίματος. Δυσκολία στην τοποθέτηση των απολινώσεων μπορεί να σημειωθεί σε ζώα με βαθύ θώρακα που πάσχουν από παχυσαρκία.
  • Αιμορραγία μπορεί να σημειωθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, κυρίως σε ζώα που βρίσκονται σε οίστρο.
  • Όπως σε όλες τις ενδοκοιλιακές επεμβάσεις, είναι πιθανό να διασπαστεί το χειρουργικό τραύμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία κοιλιοκήλης. Αυτή η επιπλοκή είναι ιδιαίτερα συχνή σε ζώα των οποίων η δραστηριότητα δεν περιορίζεται μετά την επέμβαση.
  • Κάποιες φορές είναι δυνατό να παραμείνει ένα τμήμα της μίας ή και των δύο ωοθηκών στην κοιλιακή κοιλότητα με αποτέλεσμα το ζώο να εκδηλώνει αναπαραγωγικούς κύκλους και μετά τη στείρωση.
  • Αν διενεργήθηκε ωοθηκυστερεκτομή, είναι πιθανό το μικρό τμήμα της μήτρας που παρέμεινε στην κοιλιακή χώρα (κολώβομα της μήτρας) να υποστεί μόλυνση (πυομήτρα) στο μέλλον, ιδίως αν ένα τμήμα της μίας ή και των δυο ωοθηκών δεν αφαιρέθηκε.

Εξέλιξη

Σε πολλές περιπτώσεις οι χειρουργική επέμβαση δε συνοδεύεται από καμία επιπλοκή και το ζώο μπορεί να πάει στο σπίτι του την ημέρα της επέμβασης. Σε άλλες περιπτώσεις, κυρίως σε ζώα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, το ζώο χρειάζεται να νοσηλευτεί για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Η κίνηση του ζώου πρέπει να περιοριστεί μέτα την επέμβαση για τουλάχιστον 10-14 ημέρες ώστε το χειρουργικό τραύμα των κοιλιακών μυών να επουλωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η χειρουργική τομή να μην βασίζεται αποκλειστικά στα ράμματα.

Η εξωτερική τομή του δέρματος πρέπει να διατηρείται καθαρή και να ελέγχεται καθημερινά από τον ιδιοκτήτη για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων. Το χειρουργικό τραύμα του δέρματος, συνήθως, επουλώνεται πλήρως σε 10-15 ημέρες μετά την επέμβαση.

Ειδοποιήστε τον κτηνίατρό σας αν το ζώο γλείφει τη χειρουργική τομή, αν η τομή είναι οιδηματική ή αν υγρό εκκρίνεται από την τομή για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !