Νομίζετε πως τα σκυλιά δε μιλάνε? Κάνετε λάθος!
Μιλάνε απλά το κάνουν με τον δικό τους τρόπο! Ανεξαρτήτως εθνικότητας και παρ’ όλες τις παραλλαγές (raf, woof, arf) τα σκυλιά εξωτερικεύουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους ακριβώς όπως οι άνθρωποι.
Για να είστε σε θέση να καταλάβετε τι προσπαθεί να πει ο σκύλος σας θα πρέπει να αποκωδικοποιήσετε τα «λεγόμενα» τους. Σε αυτό θα σας βοηθήσει το σημερινό άρθρο. Ξεκινάμε λοιπόν:
«Κάποιος προσπαθεί να μπει στο χώρο μου» Όταν ο σκύλος σας νιώθει την απειλή κάποιου εισβολέα ή εντοπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα επιδιώκει να ειδοποιήσει την ομάδα του. Το γάβγισμα είναι συνεχές και γρήγορο ή γρήγορο με μικρές παύσεις.
«Είναι κανείς εκεί? Θέλω παρέα» Όταν το σκυλάκι σας νιώθει μόνο και θέλει συντροφιά τότε γαβγίζει παρατεταμένα με μέτρια έως μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στο κάθε γαύγισμα.
«Γεια σας» Τα σκυλιά χαιρετάνε με ένα ή δύο αιχμηρά και σύντομα γαβγίσματα.
«Τι είναι αυτό? Έλα να δεις» Ο σκύλος εκφράζει την απορία του γαβγίζοντας μια φορά, απότομα και όχι σε πολύ υψηλό τόνο. Εάν αυτό γίνει δύο ή τρεις φορές τότε ο σκύλος σας θέλει να σας δείξει κάτι. «Έλα να ρίξεις μια ματιά σε κάτι», ακολουθήστε το λοιπόν.
«Ωχ, αυτό πόνεσε» Ο πόνος του σκύλου εκφράζεται με ένα γαύγισμα – ουρλιαχτό δυνατό και απότομο.
«Φοβάμαι» Όταν ο σκύλος σας φοβάται τότε το ουρλιαχτό δεν είναι ένα όπως πριν αλλά μία σειρά από ουρλιαχτά.
«Διασκεδάζω πολύ» Ο σκύλος σας δηλώνει ότι περνάει καλά και διασκεδάζει όταν την ώρα του παιχνιδιού ή μιας δραστηριότητας το γαύγισμα είναι ανοδικό και αρκετά υψηλό. Όποτε λοιπόν γαβγίζει έτσι να χαίρεστε! Περνάει καλά!
Είστε λοιπόν σε θέση πλέον να καταλάβετε σε μεγάλο βαθμό τι θέλει να σας πει ο σκύλος σας. Φυσικά, η επικοινωνία δεν περιορίζεται στο γάβγισμα αλλά συνοδεύεται και από τη γλώσσα του σώματος.