Η αλήθεια το τι βλέπουν οι σκύλοι στην τηλεόραση

Fullpress365 team
0




Κυκλοφορούν στα social media διάφορα βιντεάκια με σκύλους που παρακολουθούν τηλεόραση και... της μιλούν! Γαβγίζουν. Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να βλέπει ένας σκύλος κοιτάζοντας την οθόνη, σας έχουμε την απάντηση


 Ένα μεγάλο ερώτημα, που μπορεί να έχουν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι τι μπορεί να διακρίνει ο τετράποδος φίλος τους κοιτάζοντας την οθόνη της τηλεόρασης.

«Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει τον σκύλο μας να κοιτάζει προς την τηλεόραση, και έχουμε αναρωτηθεί εάν, όντως, παρακολουθεί, ή εάν, απλά, το κεφάλι του είναι στραμμένο προς την κατεύθυνση της τηλεόρασης.

Άλλες φορές είναι πιο ξεκάθαρο, καθώς μπορεί να τον δούμε να γέρνει το κεφάλι του, να πλησιάζει την οθόνη, ακόμη και να της γαυγίζει.

Έρευνες, που έχουν γίνει πάνω στο αντικείμενο αυτό, έχουν δείξει ότι οι σκύλοι δεν βλέπουν τηλεόραση όπως οι άνθρωποι.

Δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τελευταία κοινωνική ή αστυνομική σειρά!», αναφέρει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Ειρήνη Μαυρομαρά.

Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με την κα Μαυρομαρά, ότι η ώρα της τηλεόρασης για τα σκυλιά είναι η ώρα που μπορούν να χουχουλιάσουν με τους ανθρώπους τους, καθώς οι ρυθμοί στο σπίτι πέφτουν και η οικογένεια μαζεύεται στο καθιστικό για να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Στιγμές, που ο σκύλος μας περιμένει, ίσως, όλη την ημέρα.

«Από την άλλη, γνωρίζουμε, πλέον, ότι οι σκύλοι, ούτε τα χρώματα τα αντιλαμβάνονται όπως εμείς, και η αντίληψη της ταχύτητας της εικόνας δεν είναι ίδια, ενώ η έλλειψη μυρωδιάς -βασικής αίσθησης του σκύλου- μειώνει κατά πολύ την αξία αυτού που παίζει στην τηλεόραση.

Ωστόσο, οι κινούμενες εικόνες και οι ήχοι -ειδικά ζώων- μπορεί να προκαλέσουν ποικίλες αντιδράσεις, ανάλογα φυσικά και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου», διευκρινίζει η κα Μαυρομαρά.

Ενημερώνει ότι μια έρευνα του 2013̽ έδειξε ότι οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν τα άλλα σκυλιά, απλά και μόνο από την εικόνα, ενώ μία άλλη έρευνα του 2007̽ ̽ αναφέρει ότι οι σκύλοι μπορούν να συνδέσουν το πρόσωπο του ανθρώπου τους με τη φωνή του.

«Οπότε, αντιλαμβανόμαστε ότι τα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα είναι σημαντικά, και παίζουν μεγάλο ρόλο και σε αυτό που μπορεί να παρακολουθεί ένας σκύλος στην οθόνη, είτε αυτή είναι τηλεόρασης, είτε υπολογιστή ή tablet.

Πλέον, υπάρχουν μηχανήματα στην αγορά, που μπορείς να μιλήσεις στον σκύλο σου, ή ακόμη και να πατήσεις ένα κουμπί και να πεταχτεί μια λιχουδιά.

Επίσης, οι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες εικόνες ,ή και ήχους, και να πατάνε κουμπιά σε κάποια οθόνη αφής. Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι απίστευτες!», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων και συνεχίζει: «Ας επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα μας (τηλεόραση) και να το δούμε από μια εκπαιδευτική σκοπιά. Γιατί, σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις της σταδιακής επιστροφής μας στην καθημερινότητα, το να αφήνουμε την τηλεόραση ανοιχτή σε εκπομπές με ζώα, ή σε κανάλι με κλασσική μουσική, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους αποχωρισμού – σε συνδυασμό πάντα με σωστή εκπαίδευση, διαδραστικά παιχνίδια με λιχουδιές, δημιουργία ήσυχου και ασφαλή χώρου, σωστή εκτόνωση κ.ά».

Όπως μας πληροφορεί η κα Μαυρομαρά, μία έρευνα του 2015̽ ̽ ̽ έδειξε ότι η κλασσική μουσική έχει χαλαρωτικές ιδιότητες για τα σκυλιά καταφυγίου.

Επίσης, αναφέρει ότι η τηλεόραση μπορεί να δουλέψει, εν μέρει, και ως εργαλείο εκτόνωσης και εμπλουτισμού, ειδικά εάν παρατηρήσουμε ότι το σκυλί μας ανταποκρίνεται θετικά σε αυτά που βλέπει στην τηλεόραση με ήχους ζώων, είτε αυτοί είναι σκύλοι, είτε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

«Προσοχή, όμως, στον υπερβολικό ενθουσιασμό, που καμιά φορά μπορεί να οδηγήσει τον σκύλο να αναζητήσει την πηγή του θορύβου πίσω από την τηλεόραση, ή να τον κάνει να πηδήξει πάνω στην τηλεόραση!

Αυτό που πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι η τηλεόραση -ή και η μουσική, μιας και την αναφέραμε στο ίδιο πλαίσιο- δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο της βόλτας του σκύλου, της άσκησης και της εκτόνωσης, τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά», υπογραμμίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων και παροτρύνει να βρούμε «όλα τα ωραία ντοκιμαντέρ που, πλέον, είναι διαθέσιμα στην τηλεόραση, να πάρουμε τον σκύλο μας κοντά και να απολαύσουμε την παρέα, ο ένας του άλλου».

H εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Μαυρομαρά

  • Η κυρία Ειρήνη Μαυρομαρά είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της Dog Friendly Academy και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
    Και, όπως λέει: «Η βασική μου εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι να βοηθάω τους ανθρώπους για να χτίζουν μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα σκυλιά τους».

Πηγές

̽ Dominique Autier-Dérian, Bertrand L. Deputte, Karine Chalvet-Monfray, Marjorie Coulon, Luc Mounier. Visual discrimination of species in dogs (Canis familiaris). Animal Cognition, 2013

̽ ̽ Adachi, I., Kuwahata, H. & Fujita, K. Dogs recall their owner’s face upon hearing the owner’s voice. Anim Cogn 10, 17–21 (2007)

̽ ̽ ̽ A. Bowman, Scottish SPCA, F.J. Dowell, N.P. Evans, ‘Four Seasons’ in an animal rescue centre; classical music reduces environmental stress in kennelled dogs, Physiology & Behavior,Volume 143, 2015, Pages 70-82 (2015)

ΠΗΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !