COVID-19. Μπορούν οι σκύλοι να τον ανιχνεύσουν ;

FullPress365 team
0


Η εξέταση για την ανίχνευση του COVID-19 είναι σημαντική και κάποιοι ειδικοί στην συμπεριφορά των σκύλων πιστεύουν ότι το κλειδί μπορεί να κρύβεται στους τετράποδους φίλους μας.


Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι σκύλοι στην καταπολέμηση του COVID-19;

Από την αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές αξιολογούν την ακρίβεια των σκύλων που έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τον COVID-19, ιδιαίτερα όσα είναι ασυμπτωματικά.

“ “ Η αποτελεσματικότητα της οσφρητικής ανίχνευσης των σκύλων έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις (εκρηκτικά, ναρκωτικά, χαρτονομίσματα...), καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση νόσων από τις οποίες πάσχουν οι άνθρωποι: διάφοροι τύποι καρκίνου, προειδοποίηση διαβητικών ή επιληπτικών ατόμων που βρίσκονται στα πρόθυρα επικείμενης κρίσης. ”  ”

Αν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ακρίβειά τους, οι σκύλοι που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στην έρευνα μπορεί να φανούν πολύτιμοι στη μάχη κατά της διάδοσης του COVID-19.


Τι μπορούν να ανιχνεύσουν οι εκπαιδευμένοι σκύλοι;

Οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί για την ανίχνευση οποιασδήποτε μυρωδιάς χρειάζεται συνήθως να περάσουν από τέσσερα στάδια εκπαίδευσης πριν ξεκινήσουν να εργάζονται υπό πραγματικές συνθήκες


Πρώτο στάδιο

Η μυρωδιά τοποθετείται σε έναν σωλήνα ή ένα κομμάτι ύφασμα. Ο σκύλος στη συνέχεια θα παίξει μαζί του μέχρι να συσχετίσει το αντικείμενο με τη μυρωδιά.


Δεύτερο στάδιο Ενώ ο σκύλος παρακολουθεί, το αντικείμενο κρύβεται σε εύκολα προσβάσιμο χώρο και μετά ο σκύλος ενθαρρύνεται να το βρει. Στη συνέχεια, το αντικείμενο τοποθετείται σε πιο δύσκολα προσβάσιμους χώρους. Για να ενθαρρυνθεί ο σκύλος να βρει το αντικείμενο, ακολουθείται η προσέγγιση της θετικής ενίσχυσης.


Τρίτο στάδιο Το αντικείμενο που είναι καλυμμένο με την επιθυμητή μυρωδιά βρίσκεται τώρα σε μη προσβάσιμο χώρο, χωρίς ο σκύλος να έχει παρακολουθήσει πού είναι κρυμμένο. Θα του δοθεί στη συνέχεια η εντολή να βρει το αντικείμενο και θα εκπαιδευτεί ώστε να ενημερώνει μόλις εντοπίσει την επιθυμητή μυρωδιά.


Τέταρτο στάδιο

Το αντικείμενο δεν χρησιμοποιείται πλέον και ο σκύλος πρέπει τώρα να μάθει να αναζητά τη μυρωδιά που σχετίζεται με το αντικείμενο.


Σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν διάφοροι ερευνητές που μελετούν το ενδεχόμενο οι εκπαιδευμένοι σκύλοι να μπορούν να ανιχνεύσουν τον COVID-19. Το Nosais Project στη Γαλλία, στο Alfort Veterinary School, με επικεφαλής τον καθηγητή Dominique Grandjean και την Clothilde Lecoq, μελετά την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευμένων σκύλων που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανίχνευση άλλων ουσιών.

“ “ Η πρώτη φάση του προγράμματος αποτελείται από την εκπαίδευση σκύλων ώστε να μυρίζουν δείγματα ανθρώπινου ιδρώτα και τη διαπίστωση αν μπορούν να διακρίνουν τη μυρωδιά του ιδρώτα των ασθενών με COVID-19 [θετικών] από αυτή των ατόμων που δεν πάσχουν από COVID-19 [αρνητικών]. ”  ”

Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα από την αρχική έρευνα είναι πολλά υποσχόμενα και έχουν καταλήξει στο ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πως οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν ένα άτομο που έχει προσβληθεί από COVID-19.


Ποια κοινά χαρακτηριστικά έχουν οι εκπαιδευμένοι σκύλοι έρευνας;

Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι έρευνας χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες και τα ιδανικά χαρακτηριστικά που συνήθως έχουν είναι η παιχνιδιάρικη διάθεση και ο δυναμισμός μαζί με άφθονη ενέργεια, καθώς μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διεξάγουν πολλές έρευνες κάθε μέρα. Επίσης, η αίσθηση όσφρησης του σκύλου είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη και πολύ καλύτερη από αυτή του ανθρώπου, καθιστώντας έτσι δυνατή τη διάκριση του COVID-19 από τις άλλες οσμές.


Οι 18 σκύλοι που συμμετέχουν στη μελέτη είχαν ήδη μια υφιστάμενη δεξιότητα, όπως η ανίχνευση εκρηκτικών, χαρτονομισμάτων και η έρευνα ζωνών καταστροφής, καθώς και νοσημάτων όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι σκύλοι που είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την ανίχνευση ναρκωτικών εξαιρέθηκαν από τη μελέτη.

“ “Αποφασίσαμε να μην εργαστούμε με σκύλους εκπαιδευμένους στην ανίχνευση ναρκωτικών, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα άτομα που είναι θετικά ή αρνητικά στον COVID-19 να χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες που θα επέτρεπαν στους καταβολίτες να εκκριθούν από τον ιδρώτα της μασχάλης. ”  ”

Οι σκύλοι που ανήκουν στις φυλές Belgian Shepherd, German Shepherd και Labrador χρησιμοποιούνται συνήθως ως σκύλοι έρευνας. Ωστόσο, οι σκύλοι Cocker Spaniel και Yorkshire Terrier έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται πλέον λόγω του ότι είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν στα χέρια του χειριστή τους, αν είναι απαραίτητο να διασχίσουν δύσβατες περιοχές.


Μπορεί οι σκύλοι να εμφανίσουν συμπτώματα κορωνοϊού;

Η τρέχουσα εξάπλωση του COVID-19 είναι αποτέλεσμα της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών – ΔΓΕ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα ζώα συντροφιάς παίζουν κάποιο ρόλο στη διάδοση του COVID-19.


Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι σκύλοι στην κοινωνία;

“ “Σε πολλές χώρες παγκοσμίως, δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων διαθέσιμος ώστε να διοργανωθεί μια μαζική ανίχνευση των ατόμων με COVID-19, συνεπώς πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί η πιθανότητα της χρήσης της οσφρητικής ανίχνευσης των σκύλων ως ένα γρήγορο, αξιόπιστο και φθηνό "εργαλείο" είτε για τον προκαταρκτικό έλεγχο ατόμων που προσέρχονται εθελοντικά είτε ως επιλογή γρήγορου ελέγχου υπό συγκεκριμένες συνθήκες. ”  ”

Αν οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τον COVID-19, θα φανούν χρήσιμοι στα αεροδρόμια όπου θα εντοπίζουν αν είναι ασφαλές για έναν επισκέπτη να εισέλθει στη χώρα. Η Emirates Airlines και ο Λίβανος χρησιμοποιούν σκύλους στα αεροδρόμια εδώ και αρκετές εβδομάδες, με τη Φινλανδία και τη Γαλλία (στην περιοχή της Κορσικής) να έχουν ήδη ξεκινήσει να διεξάγουν παρόμοιους ελέγχους.


Καθώς συνεχίζονται οι δοκιμές, η αρχική έρευνα φαίνεται ότι αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Η ελπίδα βρίσκεται στο ότι αυτοί οι σκύλοι μπορούν να ξεκινήσουν έναν ευρύτερο έλεγχο στον γενικό πληθυσμό ώστε να προστατεύσουν το κοινό και να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξάπλωσης του ιού.


Το Διαβάσαμε εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !