Καρκίνος και Σκύλος

FullPress365 team
0


Το ξέρατε ότι ο καρκίνος στα σκυλιά παρουσιάζει ραγδαία αύξηση στα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα (πάρα πολλά κρούσματα υπάρχουν και στην Κρήτη) και ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σώσει το ζώο σας;

Ή ότι η λευκότριχη γάτα σας δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες στο μπαλκόνι εκτεθειμένη στον ήλιο γιατί κινδυνεύει να προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος;

Οι λευκές γάτες κινδυνεύουν από καρκίνο όταν μένουν πολλές ώρες στον ήλιο

Πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις θανατηφόρες ασθένειες που απειλούν τα ζώα συντροφιάς δίνει στην “Π” ο κ. Δημήτρης Τόντης, αναπλ. καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της  Θεσσαλίας.

 ο κ. Δημήτρης Τόντης

Σύμφωνα με τον αναπλ. καθηγητή, όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα σκυλιά υπάρχουν πολλές μορφές καρκίνου.

Στη χώρα μας τα πιο συχνά ογκολογικά περιστατικά αφορούν στον καρκίνο του μαστού, του δέρματος, του στόματος, των εσωτερικών οργάνων που καταλήγουν να προσβάλλουν και τους πνεύμονες μεταστατικά, το λέμφωμα, το οστεοσάρκωμα.

Στο στις περισσότερες περιπτώσεις  το ζώο νοσεί σε ηλικία άνω των 9-10 ετών, ωστόσο υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις που το σκυλί είναι νεότερης ηλικίας.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο κ. Τόντης εξηγεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο του σκύλου μας όταν διαπιστώνουμε ότι χάνει την όρεξή του για φαγητό, ότι χάνει βάρος, κάνει εμετό, παρουσιάζει αιμορραγίες από το πεπτικό σύστημα ή τη μύτη, έχει διογκωμένους λεμφαδένες ή  βήχει, είτε όταν εμφανίζει εμφανείς αλλοιώσεις και ψηλαφητά οζίδια στο δέρμα.

Ο κλινικός κτηνίατρος, όπως λέει ο καθηγητής της παθολογοανατομικής, θα προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις που περιλαμβάνουν τις αιματολογικές, ακτινογραφίες, υπέρηχο, ενδοσκόπηση, βιοψία.

“Στην Κρήτη έχετε καλό επίπεδο διάγνωσης από τους κτηνιάτρους” τόνισε.

σκυλιά

Χημειοθεραπείες με εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ

Πώς όμως αντιμετωπίζονται οι νεοπλασίες στα σκυλιά; Όπως και στους ανθρώπους. Με χειρουργείο και χημειοθεραπείες οι οποίες όμως πολλές φορές έχουν κόστος χιλιάδων ευρώ. Ο διευθυντής του τμήματος ανέφερε: “Με τα κατάλληλα φάρμακα και το χειρουργείο, εάν χρειαστεί, το ζώο μπορεί να σωθεί. Να έχουμε πλήρη ίαση.Υπάρχουν και ανθρώπινα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που χορηγούνται στα σκυλιά. Το ζήτημα είναι το υψηλό κόστος.

Η κτηνιατρική ογκολογία είναι ανεπτυγμένη και το τμήμα μας συνεργάζεται με καθηγητές από την Αμερική (και ειδικότερα Ελληνα κτηνίατρο –ογκολόγο καθηγητή Πανεπιστημίου), που σχεδιάζουν τα κατάλληλα χημειοθεραπευτικά πρωτόκολλα. Αυτό που λείπει από την Ελλάδα είναι η χρήση της ακτινοθεραπείας. Οι περισσότεροι καρκίνοι στα σκυλιά είναι αντιμετωπίσιμοι. Σε χώρες όπως είναι η Αμερική ή η Αγγλία, πολλά σκυλιά είναι ασφαλισμένα σε ασφάλειες όπως οι άνθρωποι. Εδώ στην Ελλάδα δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το ζήτημα.

Το βέβαιο είναι ότι μπορεί να απαιτηθούν από λίγες εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ για τη θεραπεία του ζώου και τα πληρώνει ο ιδιοκτήτης. Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα δίνουν αυτά τα χρήματα για να μην χάσουν τον αγαπημένο φίλο τους, που τον θεωρούν, όπως και οι περισσότεροι πια, μέλος της οικογένειάς τους”.

Στα boxer οι  περισσότερες νεοπλασίες

Στο ερώτημα σε ποιες φυλές σκύλων διαγιγνώσκονται συχνότερα καρκίνοι είπε: “Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανίζεται στα boxer”. Όσον αφορά στις γάτες τόνισε ότι οι κινδυνεύουν από τον ιό της λευχαιμίας και πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ενώ υπογράμμισε ότι οι λευκότριχες γάτες δεν πρέπει να εκτίθενται για πολλές ώρες στον ήλιο γιατί κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος.

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες;

 

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να προστατεύουν το ζώο τους; Ο κ. Τόντης είπε ότι η στείρωση στον πρώτο οίστρο μειώνει περίπου κατά 90% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και το ποσοστό μειώνεται κατά 80% και 70% αντίστοιχα στον δεύτερο και τρίτο οίστρο.  Στα αρσενικά η στείρωση χρησιμοποιείται π.χ. κατά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Η διατροφή παίζει επίσης ρόλο και όπως επισημαίνει ο ίδιος, πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Η διατροφή διαφοροποιείται για παράδειγμα ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή του σκύλου.

Τέλος ο κ. Τόντης τονίζει ότι σημαντικό ρόλο για την έγκαιρη διάγνωση ενός νοσήματος παίζουν οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από τον κτηνίατρο, με την κλινική εξέταση του ζώου και τις ανάλογες εργαστηριακές εξετάσεις.

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !