Φυλές Σκύλων.Τσιουάουα

FullPress365 team
0


Τα 
Τσιουάουα, είναι ράτσα μικρόσωμου σκύλου με κοντό τρίχωμα. Έχει προέλευση από το Μεξικό και είναι το μικρότερο ανάμεσα σε όλες τις φυλές σκύλων. Υπάρχουν πολλά ειδή Τσιουάουα, καθώς δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο χρώμα και μπορεί να βρεθούν σε πολλές ποικιλίες, μονόχρωμα, δίχρωμα, ακόμα και τρίχρωμα.

Γράφει η Καλλιρρόη Πανοπούλου. Πηγή wikipedia


Iστορία

Η ιστορία της φυλής των Chihuahua είναι περίπλοκη και υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις γύρω από την προέλευσή της. Τόσο όμως τα λαογραφικά όσο και τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποδεικνύουν ότι η φυλή προέρχεται από το Μεξικό. Η πιο εμπεριστατωμένη θεωρία είναι ότι τα Chihuahua κατάγονται από τον Techichi, έναν σκύλο σύντροφο προερχόμενο από την περιοχή Toltec του Μεξικού.
Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες καταγραφές για τα Chihuahua, πριν από τον 9ο αιώνα, αν και βρέθηκαν παραστάσεις τους σε αγγεία στην πόλη Colima του Μεξικού, τα οποία ήταν θαμμένα μαζί με τους κηδεμόνες τους, ως μέρος της παράδοσης των ιθαγενών, ήδη από το 300 π.Χ. Είναι πιθανό να προϋπήρχαν ακόμα και των Μάγιας, καθώς σκύλοι που απεικονίζονται σε αγγεία και βρέθηκαν στη Μεγάλη Πυραμίδα του Cholula μοιάζουν με το Chihuahua.
Τα πρώτα σημαντικά ευρύματα βρέθηκαν στην περιοχή Tres Zapotes στην πόλη Veracruz του Μεξικού, τα οποία χρονολογούνται περίπου στο 100 μ.Χ., έμμεσα αποδεικτικά στοιχεία ότι η φυλή υπήρχε στο Μεξικό, περίπου 1400 χρόνια πριν φτάσουν οι πρώτοι Ευρωπαίοι. Αγγεία με εικόνες σκύλων που χρονολογούνται γύρω στο 1325 μ.Χ. και ανακαλύφθηκαν στην πόλη του Tennessee φαίνεται ότι αναπαραστούν το Chihuahua.
Το 1850, ένα αγγείο με Chihuahua ανακαλύφθηκε στα παλιά ερείπια του Casas Grandes στην Μεξικανική επαρχία Chihuahua (εξού και η ονομασία του σκύλου), το οποίο χρονολογείται από το 1100-1300 μ.Χ. και δείχνει τη μακρά ιστορία της φυλής, αν και τα περισσότερα αντικείμενα που σχετίζονται με την ύπαρξή του βρίσκονται γύρω από την πόλη του Μεξικού. Υποστηρίχθηκε ότι αυτά τα αγγεία έφθασαν με επιζώντες από την περιοχή Casas Grandes στην επαρχία Chihuahua του Μεξικού, μετά την καταστροφή της γύρω στο 1340 μ.Χ.. Οι Μάγια λοιπόν στο Μεξικό χρησιμοποιούσαν τους μικρούς αυτούς σκύλους για θυσίες στις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ.. Οι σκύλοι αυτοί των Μάγια κληρονομήθηκαν μαζί με τον πολιτισμό τους από τους Τολτέκους αρχικά (9ος αιώνας μ.Χ.) και τους Αζτέκους μεταγενέστερα (13ος αιώνας μ.Χ.). Μετά την καταστροφή του πολιτισμού των Αζτέκων στις αρχές του 16ου αιώνα, οι μικρόσωμοι αυτοί σκύλοι έπεσαν στην αφάνεια για 400 χρόνια. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αμερική όπου με διασταύρωση με άτομα της νανόσωμης φυλής Πίντσερ και συστηματική εκτροφή δημιουργήθηκε η πιο μικρόσωμη φυλή στον κόσμο.

Εμφάνιση

Τα Chihuahua λοιπόν είναι η πιο μικρόσωμη αναγνωρισμένη φυλή. Έχει μικροσκοπικό λεπτό σκελετό, το κεφάλι είναι στην κορυφή στρογγυλό σαν θόλος με στενή απόληξη και τα αυτιά στητά. Το τρίχωμα μπορεί να είναι ή κοντό και λείο ή μακρύ. Το λείο τρίχωμα αποτελείται από γυαλιστερή, μαλακή τρίχα, λιγοστή στο κεφάλι και τα αυτιά. Το μακρύ τρίχωμα έχει μακρύτερη, μαλακή τρίχα ελαφρώς σγουρή. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία όσων αφορά το χρώμα. Μπορεί να είναι μονόχρωμο άσπρο, μαύρο, καστανοκόκκινο ή σχεδόν οποιοδήποτε άλλο χρώμα, αλλά μπορεί επίσης και να παρουσιάσει μοτίβα από δύο ή περισσότερα χρώματα.
Τα πρότυπα φυλής για τα Chihuahua δεν καθορίζουν γενικά ένα ύψος μόνο ένα βάρος και μια περιγραφή των συνολικών αναλογιών τους.
Γενικά, το ύψος κυμαίνεται μεταξύ 15 και 23 cm ωστόσο, μερικοί σκύλοι φτάνουν τα 30 έως 38 cm ύψος. Τόσο τα βρετανικά όσο και τα αμερικανικά πρότυπα φυλών δηλώνουν ότι ένα Chihuahua δεν πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 2,7 κιλά.
Ωστόσο, το βρετανικό πρότυπο αναφέρει επίσης ότι προτιμάται ένα βάρος 1,8 – 2,7 κιλά. Τα Chihuahua που εκτρέφονται ως κατοικίδια συχνά κυμαίνονται πάνω από αυτά τα βάρη, ακόμα και πάνω από δέκα κιλά αν έχουν μεγάλες οστικές δομές ή επιτρέπεται να γίνουν υπέρβαρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καθαρόαιμα Chihuahua απλώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουν σε ένα Dog Show. Τυπικά, το πρότυπο φυλής τόσο για τα μακρύτριχα όσο και για τα κοντότριχα Chihuahua είναι πανομοιότυπο, εκτός από τη διαφορά του τριχώματος.

Σε αντίθεση με πολλές μακρύτριχες ράτσες, το μακρύτριχο Chihuahua χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα

Τα Chihuahua έχουν μεγάλα, στρογγυλά μάτια και μεγάλα, όρθια αυτιά, τοποθετημένα σε ένα υψηλό, στρογγυλεμένο κρανίο. Τα Chihuahua συναντώνται σε σχεδόν οποιοδήποτε συνδυασμό χρωμάτων, από μονόχρωμα μέχρι πιτσιλωτά, τα αποδεκτά χρώματα είναι από μαύρο έως λευκό, με στίγματα, πιτσίλες ή διάφορα άλλα χρώματα και μοτίβα. Τα χρώματα και τα σχέδια μπορούν να συνδυαστούν και να επηρεάσουν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα έναν πολύ υψηλό βαθμό διακύμανσης.
Θα πρέπει να χτενίζετε περιστασιακά το κοντότριχο Chihuahua και καθημερινά το μακρύτριχο. Σε αντίθεση με πολλές μακρύτριχες ράτσες, το μακρύτριχο Chihuahua χρειάζεται ελάχιστη περιποίηση και δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, το μακρύτριχο χάνει λιγότερο τρίχωμα από το κοντότριχο! Ελέγχετε τα αυτιά συχνά και κόβετε τα νύχια όποτε θεωρείται απαραίτητο.

Ιδιοσυγκρασία

Το Chihuahua έχει τη φήμη ενός νευρικού και πεισματάρικου σκύλου. Η συμπεριφορά του όμως εξαρτάται από τη γενετική ιδιοσυγκρασία των γονιών του και των παππούδων του. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλους τους σκύλους, η κοινωνικοποίηση και η κατάρτιση είναι πολύ σημαντικές. Όπως και πολλοί άλλοι μικροί σκύλοι, τα Chihuahua είναι λιγότερο πιθανό, από ό,τι στους μεγάλους σκύλους, να τους δοθούν μαθήματα υπακοής, κοινωνικοποίησης ή κατάλληλης άσκησης και εκπαίδευσης.
Συχνά θύματα του συνδρόμου των μικρών σκύλων, που λέει ότι οι κηδεμόνες τους δεν αισθάνονται την ανάγκη να τους παρέχουν το είδος της κατάρτισης και της κοινωνικοποίησης που συνήθως παρέχεται σε μεγαλύτερους σκύλους, τα μη εκπαιδευμένα Chihuahua υποφέρουν από τα ίδια προβλέψιμα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, όπως και άλλοι μη εκπαιδευμένοι σκύλοι, ανεξάρτητα από τη φυλή. Παραταύτα, είναι έξυπνο και έχει την ικανότητα να μαθαίνει γρήγορα. Ανταποκρίνεται πολύ καλά σε κατάλληλη εκπαίδευση. Χρειάζεται απλώς να έχετε λίγη υπομονή και να ανταμείβετε τα θετικά της συμπεριφοράς. Η κοινωνικοποίηση, απαραίτητη για αυτή την ράτσα, πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία, να είναι εντατική και ευρεία.
Οι σκύλοι αυτής της φυλής ευημερούν όταν λαμβάνουν την κατάλληλη κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Τότε γίνεται χαριτωμένος, δραστήριος και εμφανίζει πολλές ανθρώπινες εκφράσεις. Αυτός ο μικροσκοπικός σύντροφος τελικά είναι βαθιά αφοσιωμένος και πιστός. Είναι τολμηρό, άφοβο και ιδιαίτερα προστατευτικό για τον κηδεμόνα του. Είναι ευτυχισμένο όταν απολαμβάνει την προσοχή σας. Είναι επιφυλακτικό στην παρουσία ξένων και γίνεται άριστος φύλακας.
Η φυλή τείνει λοιπόν να είναι έντονα πιστή σε ένα συγκεκριμένο άτομο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει υπερπροστατευτική για ένα πρόσωπο, ειδικά ως προς άλλους ανθρώπους ή ζώα. Συχνά δεν εμφανίζονται ή δεν κοινωνικοποιούνται με σκύλους άλλων φυλών και ως αποτέλεσμα δεν αλληλεπιδρούν μαζί τους όπως και άλλοι σκύλοι που έχουν κοινωνικοποιηθεί ώστε να αλληλεπιδρούν με διαφορετικούς τύπους φυλών και τείνουν να έχουν μια «κλασσική» φύση, προτιμώντας τη συντροφιά άλλων μιγμάτων Chihuahua ή διασταυρώσεων Chihuahua με άλλους σκύλους.
Τα Chihuahua αγαπούν τα λημέρια τους και συχνά θα γυρνούν στα μαξιλάρια, τα ρούχα και τις κουβέρτες. Βρίσκονται συχνά κάτω από τα καλύμματα ή στο κατώτατο σημείο του κρεβατιού, βαθιά στο σκοτάδι και την ασφάλεια του τι αντιλαμβάνονται ως το κρησφύγετό τους.
Τα Chihuahua απολαμβάνουν επίσης χρόνο στο ηλιακό φως. Λόγω του μεγέθους τους τα Chihuahua μπορούν να γυμναστούν και μέσα στο σπίτι αν τα αφήσετε να τρέχουν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Δεν πρέπει να τα αφήνετε να πηδούν όμως από έπιπλα καθώς τα οστά τους σπάνε εύκολα. Θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα όμως μία βόλτα, αρκεί να μην έχει κρύο έξω. Καλό θα είναι να μην τα έχετε συνέχεια στην αγκαλιά ή στις τσάντες όπως συνηθίζεται, αφού έχει τάση να παίρνει βάρος και ακόμα και μία μικρή βόλτα με λουρί είναι αρκετή.

Υγεία

Αυτή η φυλή απαιτεί κτηνιατρική προσοχή στην οδοντιατρική περίθαλψη γιατί το μέγεθος των γνάθων κάνει πιο αδύναμα δόντια. Παρόλο που το καθημερινό βούρτσισμα παρέχει το καλύτερο προληπτικό μέτρο, η συστηματική διατροφή με μια οδοντική δίαιτα για μικρόσωμους σκύλους είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση που οι ιδιοκτήτες μπορούν να τους παρέχουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη και τον έλεγχο της συσσώρευσης της οδοντικής πλάκας για να αποφευχθούν οι συνέπειες σοβαρής περιοδοντικής νόσου. Τα φυσικά χαρακτηριστικά των τροφών για σκύλους που συμβάλλουν στον καθαρισμό των δοντιών ενός σκύλου είναι συνήθως ειδικά σχεδιασμένες κροκέτες, που οδηγούν στην καθαριότητα της επιφάνειας των δοντιών.
Τα κουτάβια Chihuahua μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο έχοντας χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα σημάδια της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνουν λήθαργο, υπνηλία, ασυνήθιστο περπάτημα, αδιάφορα μάτια και σπασμούς των μυών του λαιμού ή του κεφαλιού που τραβιέται πίσω ή προς τα πλάγια, λιποθυμίες και επιληπτικές κρίσεις. Η υπογλυκαιμία μπορεί να αποφευχθεί με εξειδικευμένη διατροφή. Από την άλλη πλευρά, όπως και σε κάθε σκύλο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν να μην ταΐζουν υπερβολικά το Chihuahua, καθώς η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά τραυματισμών, τραχειακής κατάρρευσης, χρόνιας βρογχίτιδας και μικρότερης διάρκειας ζωής.Όπως και σε άλλες φυλές με μεγάλα προεξέχοντα μάτια, τα Chihuahua είναι επιρρεπή σε μολύνσεις ματιών ή τραυματισμό στα μάτια. Οι οφθαλμοί ενδέχεται να έχουν νερό σε απόκριση σε ξηρό αέρα, σκόνη ή αλλεργιογόνα που μεταδίδονται με αέρα.
Τα Chihuahua μπορεί να τρέμουν ή να έχουν ρίγη όταν είναι αγχωμένα, ενθουσιασμένα ή κρυώνουν. Ειδικά η κοντότριχη ποικιλία, είναι λιγότερο ανεκτικάή στο κρύο από τις μεγαλύτερες φυλές και απαιτούν ένα πουλόβερ και / ή μπότες σε κρύο καιρό. Θα αναζητήσουν ζεστασιά στον ήλιο, κάτω από κουβέρτες, σε έπιπλα ή στους ανθρώπους.
Μερικά Chihuahua μπορεί να παρουσιάσουν άγχος αποχωρισμού ως αποτέλεσμα του να είναι τόσο κοντά και πιστά στον ιδιοκτήτη τους.
Πρόκειται για μια αρκετά συνηθισμένη αιτία με υπερβολική σιελόρροια, καταστροφικό μάσημα ή γαύγισμα, ουρλιαχτό ή κνησμό. Υπάρχουν πολλές θεραπείες και συμβουλές για να αποτρέψετε το άγχος του χωρισμού σε σκύλους. Η μέση διάρκεια ζωής ενός Chihuahua είναι μεταξύ 12 και 20 ετών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !