ΠΡΟΣΟΧΗ:
Οι ακόλουθες πληροφορίες αποτελούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μια γενική προσέγγιση της φροντίδας ενός σκύλου υπό κτηνιατρική αγωγή. Σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι άρρωστος θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
Εμετός και διάρροια
Πρόκειται για συνήθη προβλήματα που προκύπτουν από λοιμώξεις, αλλοτριοφαγία ή διατροφή με ανθρώπινο φαγητό και αποφάγια. Η αλλαγή της καθημερινής διατροφής με οποιοδήποτε άλλο τύπο τροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Θα πρέπει οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή να γίνεται σταδιακά. Ξεκινώντας προσθέτουμε μικρές ποσότητες της νέας τροφής στην ήδη χρησιμοποιούμενη για διάστημα τουλάχιστον τριών ημερών. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να ταΐζουμε τον σκύλο μας «αποφάγια» από τη δική μας διατροφή καθώς αυτό μπορεί να πυροδοτήσει αρκετά σοβαρές καταστάσεις όπως παγκρεατίτιδα (σοβαρή φλεγμονή του παγκρέατος) κ.ά.
Προσπαθήστε να αποθαρρύνετε το σκύλο σας να ψάχνει ή να διατρέφεται από τα σκουπίδια ασφαλίζοντας τα οικιακά απορρίμματα ή ακόμη χρησιμοποιώντας φίμωτρο κατά τη διάρκεια της βόλτας στο πάρκο. Τα κόκκαλα θα πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση. Ο ερεθισμός που προκαλείται στο έντερο από θραύσματα οστών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, έμφραξη ή ακόμη και διάτρηση του. Ο εμετός είναι συνήθως απόρροια διαταραχής του στομάχου αλλά μπορεί να συνδέεται και με άλλες πιο σοβαρές παθήσεις. Αν ο σκύλος σας κάνει συχνά έμετο ή είναι αδύναμος και ληθαργικός, συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας. Για ενήλικες σκύλους οι οποίοι είναι ευδιάθετοι και έχουν όρεξη για φαγητό μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές. Αν όμως ο έμετος επιμένει ή ο σκύλος εμφανίζει κατάπτωση ή αδιαθεσία τότε συμβουλευτείτε το κτηνίατρό σας.
Μην επιτρέπετε στον σκύλο σας να πιει νερό κατά βούληση καθώς η μεγάλη ποσότητα νερού τείνει να επιτείνει τους εμέτους με κίνδυνο να αφυδατωθεί ο οργανισμός. Θα πρέπει να του δίνετε να πιει καθαρό και δροσερό νερό σε μικρές ποσότητες, συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τουλάχιστον 12 ώρες μετά το τελευταίο επεισόδιο εμέτου, δε θα πρέπει να χορηγήσουμε τίποτε από το στόμα. Μετά το πέρας της νηστείας αυτής μπορούμε να προσφέρουμε στο σκύλο μικρές ποσότητες λευκού κρέατος όπως βρασμένο κοτόπουλο ή βρασμένο ψάρι συνοδευόμενο από λευκό ρύζι. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει εκδηλωθεί άλλος έμετος μπορούμε να χορηγούμε τη συγκεκριμένη δίαιτα σε μικρές ποσότητες κάθε 2 ώρες την πρώτη ημέρα και στη συνέχεια μεγαλύτερες ποσότητες, λιγότερο συχνά τις επόμενες 2 ημέρες. Αν δεν εμφανιστούν άλλα επεισόδια εμέτων τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αναμειγνύουμε την δίαιτα αυτή με την καθημερινή τροφή του σκύλου έως ότου ΣΤΑΔΙΑΚΑ επιστρέψουμε στην καθημερινή διατροφή.
Διάρροια– Μην χορηγείτε τροφή από το στόμα για 12 ώρες τουλάχιστον αλλά επιτρέψτε την πρόσβαση σε καθαρό, δροσερό νερό. Μετά το πέρας τις νηστείας χορηγείστε μια δίαιτα όπως περιγράφηκε παραπάνω για τους εμέτους. Αν η διάρροια επιμείνει για περισσότερο από 1 έως 2 ημέρες (ανάλογα με τη σοβαρότητα) θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.
Σημαντικό– αν πρόκειται για κουτάβι με εμετούς ή/και διάρροια τότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας.
πηγη
Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!