Κολάρα ηλεκτροσόκ στα σκυλιά – Η Σοκαριστική Αλήθεια

Fullpress365 team
0
Ο Όμιλος Σύμβουλων Συμπεριφοράς Κατοικίδιων(APBC) καταδικάζει την ευρεία χρήση συσκευών που προκαλούν ηλεκτροσόκ στα σκυλιά για σκοπούς εκπαιδευτικούς ή θεραπευτικούς προβλημάτων συμπεριφοράς. 

Η προοπτική για τυχαία λάθος χρήση τους είναι μεγάλη και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν σημαντικό και μη αναγκαίο πόνο και εξάντληση στο ζώο.
Ένας σκύλος που βιώνει ένα δυσάρεστο σοκ στο λαιμό «από το πουθενά» θα συσχετίσει την αίσθηση με οτιδήποτε πάνω στο οποίο ήταν συγκεντρωμένος εκείνη τη στιγμή. Αν χρησιμοποιηθεί λάθος, αυτό θα μπορούσε να είναι μία περιοχή, ένα αντικείμενο, ένας άλλος σκύλος, ο ιδιοκτήτης ή ακόμα και ένα παιδί.
Ανεπιθύμητες παρενέργειες θα μπορούσαν εύκολα σημειωθούν όταν ο σκύλος που υπόκειται σε σοκ αποκτά φοβία του να βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή και σαν αποτέλεσμα, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει επιθετικός προς τους ιδιοκτήτες, τα παιδιά, άλλα σκυλιά ή ξένους ανθρώπους.
Σε άπειρα χέρια, μπορεί να χρειαστούν πολλές επαναλήψεις χορήγησης σοκ μέχρι η τιμωρία να συσχετιστεί τελικά με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και αρκετές περισσότερες μέχρι ο σκύλος να μάθει πώς να αποφεύγει τα σοκ, κάνοντας τη «σωστή» πράξη. Αυτό είναι όχι μόνο απάνθρωπο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο φοβιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σχετικά προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον.
Επιπροσθέτως, είναι πιθανό η συσκευή να μπορεί να ενεργοποιηθεί από εξωτερικούς παράγοντες ή λόγω δυσλειτουργίας, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την παροχή επαναλαμβανόμενων σοκ, ειδικά σε αυτές τις συσκευές που έχουν σχεδιαστεί να ενεργοποιούνται με το γαύγισμα και τις φοράει ο σκύλος μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ είναι μόνος του.[bark collars]

Εξεζητημένες μέθοδοι τιμωρίας σκύλων δεν είναι απαραίτητες για να τους εκπαιδεύσετε να συμπεριφέρονται καταλλήλως. Τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται συχνά για γρήγορο φιξάρισμα, από τους άπειρους. Οι ανθρώπινες μέθοδοι, οι οποίες βασίζονται σε μια σωστή κατανόηση του μυαλού του σκύλου είναι πιο αποτελεσματικές για την εκπαίδευση ή για την μακροχρόνια θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς.
Μπορεί να χρειαστεί ελαφρώς μεγαλύτερο διάστημα για να πετύχεις τα αποτελέσματα, αλλά η διαδικασία ευεργετείται από το να είναι λιγότερη αγχωτική για το σκύλο, ελεύθερη από κίνδυνο παρενεργειών και βελτιώνει παρά αλλοιώνει τη σχέση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη. Μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε ένα ευτυχισμένο, με αυτοπεποίθηση σκύλο και έναν ικανοποιημένο ιδιοκτήτη.
Μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις, όπου όλα τα άλλα έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει και όταν η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή κάποιου, τότε μπορεί η χρήση αυτών των συσκευών να δικαιολογηθεί και μόνο τότε, στα χέρια ενός έμπειρου ειδικού συμπεριφοράς, ο οποίος είναι ικανός στον ακριβή συγχρονισμό.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων με προβλήματα πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές μπορούν να μεταβληθούν με κατανόηση και παραίνεση και ότι μια προσέγγιση «γρήγορου φιξαρίσματος», η οποία εμπεριέχει απάνθρωπες μεθόδους τιμωρίας, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Από δελτίο τύου του APBC

Ένας ιδιοκτήτης σκύλου στην Ουαλία έλαβε πρόστιμο £2000 συν άλλα £1000 για τα έξοδα της δίκης (σχεδόν 3400 ευρώ) για χρήση κολάρου σοκ (shock collar, e-collar, ecollar, remote training collars, Zap collar, electronic collar, ηλεκτρικό κολάρο, ηλεκτρονικό κολάρο, εκπαιδευτικό κολάρο και άλλες ονομασίες) στο σκύλο του.
Τα ηλεκτρικά κολάρα απαγορεύτηκαν από την Ουαλική Κυβέρνηση το Μάρτιο του 2010. Ο ιδιοκτήτης, Philip Pook, χρησιμοποίησε το κολάρο για να διατηρήσει το σκύλο του μέσα στα όρια της κατοικίας του, ειπώθηκε στους δημόσιους λειτουργούς. Ο Pook ισχυρίστηκε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι τα κολάρα ήταν παράνομα στην Ουαλία.
Ο Dougie, το εν λόγω κόλι, βρέθηκε να περιπλανιέται σε μια παραλία κοντά στο σπίτι του στο Ogmore-by-Sea, φορώντας το παράνομο κολάρο. Φαίνεται ότι ο σκύλος είχε παρόλαυτά δραπετεύσει από τα όρια του φράχτη του σπιτιού παρόλο που φορούσε το συγκεκριμένο κολάρο που ήταν προορισμένο να εμποδίσει μια τέτοια απόδραση. Είπωθηκε στους δικαστές ότι ο σκύλος είχε τη φήμη στους ντόπιους ότι δραπετεύει συχνά έξω από τον ηλεκτρικό φράκτη και ότι ήταν γνωστός ως "ο σκύλος με το ηλεκτρικό κολάρο".
Το BBC Radio 2 πήρε συνέντευξη από μια κατασκευαστική ηλεκτρικών κολάρων, της οποίας η χρήση της λέξης "ερέθισμα" για να περιγράψει το σοκ είχε γρήγορα δυσφημιστεί από έναν παθιασμένο ισχυρισμό από κάποια που είχε γίνει μάρτυρας του σκύλου της να πιάνεται στα σύνορα με το ηλεκτρικό κολάρο. Ο σύζυγός της είχε ενεργοποιήσει την περίφραξη και το κολάρο ενώ εκείνη έλειπε. Όταν επέστρεψε, είπε ότι τρομοκρατήθηκε μόλις είδε το γεμάτο χαρά σκύλο της να την πλησιάζει ξαφνικά βγάζοντας κραυγές από πανικό ενώ λάμβανε απανωτά ηλεκτροσόκ. Επέμεινε να φορέσει ο σύζυγός της το κολάρο στο μπράτσο του ώστε να αισθανθεί πώς είναι. 
Παρόλο που τα ηλεκτρικά κολάρα είναι ακόμη νόμιμα στην Αγγλία και στη Σκωτία, η χρήση τους και η νομιμότητά τους θα τεθεί υπό δημόσια συζήτηση στα κοινοβούλια και των δύο χωρών. Ένας επιθεωρητής της RSPCA σχολίασε ότι τα κολάρα είναι "βάρβαρες συσκευές" και ο Κυνολογικός Όμιλος Ηνωμένου Βασιλείου τα αποκάλεσε "μια απάνθρωπη, απαρχαιωμένη και ακατάλληλη μέθοδος εκπαίδευσης σκύλων".
Η Ουαλική απαγόρευση και αυτή η επακόλουθη ποινική δίωξη, στέλνει μια δριμύτατη προειδοποίηση. Οι ιδιοκτήτες που πιάνονται να χρησιμοποιούν τη συσκευή μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμα μέχρι και £20,000 ή ακόμα και έξι μήνες φυλάκιση.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο χωρίς αγριότητα. Τι κρίμα που πρέπει να υπάρχει νόμος για αυτό, όταν στην πραγματικότητα, η συμπόνια και η κατανόηση θα έπρεπε να είναι επαρκής πρόληψη.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !