Ο «σκληρός» ιδιοκτήτης
Το σύνθημα και η συμβουλή του: «Βάλ’ τον κάτω και πάτα τον μόνο έτσι θα μάθει»
1. Όταν λερώνει μέσα στο σπίτι το κουτάβι σας, σας έχουν πει να του «τρίψετε τη μούρη» στις ακαθαρσίες του.
Τι πετυχαίνετε: αυτό που κερδίζετε κάνοντας την κλασική συμβουλή, του κάθε ξερόλα πράξη, είναι ένα σκύλο λερωμένο με κακά (που θέλει πλύσιμο). Εκτός από αυτό με αυτή την τακτική τον μαθαίνετε να συνηθίζει τη βρωμιά.
2. Όταν γαβγίζει άσκοπα – κατά τη γνώμη σας – σας έχουν πει να κάνετε ρολό μία εφημερίδα και ….
Τι πετυχαίνετε: να αποκτήσετε ένα σκύλο φοβητσιάρη που αργότερα θα σας δαγκώσει για αυτό το λόγο.
3. Αν σας τρώει τον κήπο ή τις γλάστρες, σας έχουν συμβουλέψει να κόψετε μία βίτσα ή να πάρετε το σκουπόξυλο και να τον «τσακίσετέ».
Τι πετυχαίνετε: λίγες φορές πιάνει. Ισχύουν τα ίδια με την πιο πάνω περίπτωση και αν ο σκύλος σας προορίζεται για φύλακας ξεχάστε τις υπηρεσίες που θα περιμένετε από αυτόν.
4. Αν σας δημιουργεί συνέχεια το ίδιο πρόβλημα… αφήστε τον δύο – τρεις μέρες νηστικό ή δέστε τον μία εβδομάδα στην ταράτσα μόνο του και θα δείτε….
Τι πετυχαίνετε: στην πρώτη περίπτωση ο σκύλος δε θα καταλάβει ποτέ γιατί τιμωρήθηκε, (ενώ δε θα πάθει και τίποτα γιατί έχει ανεπτυγμένο το ένστικτο της επιβίωσης), στη δεύτερη περίπτωση έχετε υπόψη σας ότι η μοναξιά και η απομόνωση όταν είναι υπερβολική λειτουργεί «ανάποδα».
Ο «ενοχικός» ιδιοκτήτης
Το σύνθημα και η αντιμετώπιση του: «Ο γλυκούλης μου.. τι φταίει και αυτός… σκύλος είναι …»
Το σύνθημα και η αντιμετώπιση του: «Ο γλυκούλης μου.. τι φταίει και αυτός… σκύλος είναι …»
1. Το κουταβάκι σας λέρωσε σε όλο το σπίτι. Εσείς δεν αντιδράτε καθόλου, σκεφτόμενοι «εγώ φταίω… που λείπω τόσες ώρες».
Τι πετυχαίνετε: ο σκύλος σας θα μάθει να μη λερώνει στα πάρκα αλλά μόνο στο σπίτι σας.
2. Γαβγίζει το καημένο, τρεις η ώρα τη νύχτα και μάλιστα το κάνει κάθε βράδυ. Εσείς αρχίζετε και το βγάζετε βόλτα δικαιολογώντας τη συμπεριφορά του γιατί και καλά έχει κοιμηθεί νωρίς και ξυπνάει….
Τι πετυχαίνετε: εσείς τίποτα, εκείνος όμως, σας εκπαιδεύει μια χαρά. Φροντίστε όμως εσείς να εκπαιδεύσετε τους γείτονες που κάθε βράδυ θα ξυπνάνε και αυτοί μαζί με το γλυκούλη σας, αλλά και το διευθυντή σας μια και το πρωί θα κοιμόσαστε στο γραφείο.
3. Σας χαλάει τα λουλούδια αλλά εσείς στεναχωριόσαστε γιατί θεωρείτε ότι φταίτε που πήρατε τέτοιο σκύλο και τον έχετε περιορίσει. Το ίδιο σκέφτεστε με ότι άλλο και αν μασουλήσει, γιατί «σκυλί είναι!» και δε θέλετε να το μαλώσετε γιατί σας είπαν ότι έτσι το καταπιέζετε.
Τι πετυχαίνετε: αν δεν έχει τρελαθεί από τις διάρροιες ο σκύλος σας με όλα αυτά που τρώει ή αν δεν πάθει κάτι σοβαρότερο - τότε σίγουρα αν μάλιστα είναι και δύσκολος χαρακτήρας δεν θα σταματήσει ποτέ να κάνει ζημιές και ιδιαίτερα όταν λείπετε από το σπίτι.
4. Μόλις φεύγετε από το σπίτι αν βρει την πόρτα του υπνοδωματίου ανοιχτή ανεβαίνει και κατουράει πάνω στο κρεβάτι. Εκνευρίζεστε πολύ και τον μαλώνετε άγρια. Φωνάζοντάς του: «κακό σκυλί, ντροπή τι έκανες εκεί». Στη συνέχεια εκείνος κρύβεται και εσείς το μετανιώνετε και γεμάτοι με τύψεις τον παίρνετε αγκαλιά.
Τι πετυχαίνετε: τον μαθαίνετε ότι καλά κάνει και κατουράει πάνω στο κρεβάτι σας!
Η ΣΩΣΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑΠρέπει να ξέρετε ότι η τιμωρία πρέπει να λειτουργεί ως συνέπεια μίας μη αποδεκτής για μας πράξη. Δηλαδή το κουτάβι δε μπορεί να γνωρίζει το λόγο που εμείς δεν επιθυμούμε να λερώνει μέσα στο σπίτι. Επίσης του αρέσει να τρώει τα φύλλα από τα λουλούδια γιατί δροσίζεται. Δεν μπορεί να καταλάβει ότι χαλάει κάτι αγαπημένο μας αλλά βλάπτει και την υγεία του. Οφείλουμε να του δείξουμε τι συνέπεια έχει για αυτόν αυτή η πράξη. Μπορούμε λοιπόν σε ένα κουτάβι την ώρα που μασουλάει τα λουλούδια να του βάζουμε τις φωνές. Όταν αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια ο σκύλος αντιλαμβάνεται τις φωνές σαν συνέπεια του μασουλήματος και συνεπώς σταματάει.
Η τιμωρία εκτός από το ότι γλιτώνει εμάς και τον σκύλο από περιπέτειες έχει βασικά εκπαιδευτικό σκοπό.
Πριν αρχίσετε να τιμωρείτε τα σκυλιά σας φροντίσετε να μη διευκολύνεται η «ανάρμοστη» συμπεριφορά. Ή αλλιώς η πρόληψη μπορεί να είναι η λύση πριν καν γίνει το «έγκλημα». Αφού δηλαδή το κουτάβι σας λερώνει παντού απλά φροντίστε να μην το αφήσετε ελεύθερο σε όλο το σπίτι.
Όταν είναι κουτάβι ο σκύλος σας βάλτέ του έντονες φωνές για κάτι που κάνει και δε θέλετε.
Αντίστοιχα ανάλογα με την ηλικία του μπορείτε να το τραντάξετε από το κολάρο. Το «κράτημά του» είναι άλλωστε το κλασικό μάλωμα της μαμάς του όταν ήταν κουτάβι.
Το να του στερήσετε την ελευθερία του για λίγη ώρα δένοντάς τον ή βάζοντάς τον στο κλουβί του λειτουργεί θετικά.
Επίσης το να του στερήσετε το παιχνίδι ή τη βόλτα του είναι κάτι που θα τον προβληματίσει και θα το συνδυάσει με την αταξία.
Αν ο σκύλος ζει σε οικογένεια όταν κάποιος τον τιμωρεί θα πρέπει όλοι να κρατάνε την ίδια στάση αλλιώς ο σκύλος θα εκμεταλλεύεται αυτόν που είναι πιο χαλαρός.
Μην ξεχνάτε εκτός από την τιμωρία και τη διαρκή επιβράβευση για ότι θετικό και αν κάνει.
Αποφύγετε:
Εκπαιδευτές σκύλων οι οποίοι είναι βίαιοι με τα σκυλιά σας και σας προτρέπουν να τα τιμωρείται με βία.
Εκπαιδευτές σκύλων οι οποίοι είναι βίαιοι με τα σκυλιά σας και σας προτρέπουν να τα τιμωρείται με βία.
Εκπαιδευτές οι οποίοι δε βάζουν κανένα περιορισμό στα σκυλιά στην ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα των σκύλων, ή στη δική σας χαλαρή συμπεριφορά που αυτοί σας δίδαξαν.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΕκτός από την τιμωρία στο «έγκλημα» μην ξεχνάτε ποτέ και την επιβράβευση στην «καλή» συμπεριφορά.
Και επειδή η τιμωρία έρχεται να διορθώσει ένα λάθος φροντίστε να διδάξετε στα σκυλιά σας από την αρχή το σωστό ώστε να μη χρειάζεται να τα τιμωρείτε για το λάθος.
interpet
Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!