Γιατί μας δαγκώνει ο σκύλος μας ; Τα αίτια και η αντιμετώπησή τους

G.S
Περίπου τεσσεράμισι εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από τα σκυλιά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και το ένα πέμπτο από αυτούς καταλήγουν στο να χρειάζονται  ιατρική φροντίδα για τις πληγές τους. 
Τα παιδιά είναι τα πιο συνηθισμένα θύματα με το ήμισυ των θυμάτων να είναι κάτω από την ηλικία των δεκατριών. Τα παιδιά είναι πολύ πιο πιθανό να τραυματιστούν σοβαρά από τα δαγκώματα των σκύλων λόγω του μικρού μεγέθους τους και γιατί δεν είναι ενήμερα για το πώς θα πρέπει να ενεργούν γύρω από ένα σκύλο.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε σκύλος έχει την ικανότητα να δαγκώσει και ότι με την κατανόηση του γιατί μας δαγκώνει ο σκύλος μας  είναι δυνατόν να τους εμποδίσουμε από το να το κάνουν.

 Κτητικότητα

Η κτητικότητα είναι ένας απο τους λόγους για τα περισσότερα δαγκώματα σκύλων . Η προστασία της ιδιοκτησίας είναι ένα κοινό θέμα και με τον όρο «ιδιοκτησία» σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εννοούμε οτιδήποτε , από το παιχνίδι, τα τρόφιμα, το έδαφος ή ακόμη και έναν άνθρωπο.  Τα σκυλιά φρουράς και  οι φυλές βοσκής τείνουν να είναι οι χειρότεροι παραβάτες, αλλά αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε σκυλί. Ξεκινήστε την εκπαίδευση νωρίς για να ελαχιστοποιηθεί αυτό το είδος της κτητικής συμπεριφοράς. Το να του μάθετε την εντολή «άφησε το» ή » άστο » λειτουργεί καλά στην πρόληψη της επιθετικότητας .
Η επιθετικότητα όσον αφορά το φαγητό του μπορεί να αποφευχθεί με το να μάθετε στο  σκυλί σας να περιμένει, ενώ του βάζετε το  φαγητό του. Μάθετε στο σκυλί σας να κάθετε ή να ξαπλώνει και πάρτε του τη τροφή του και στη συνέχεια ξαναβάλτε την πίσω. Πλησιάστε το πιάτο του και περιστασιακά προσθέσετε λιχουδιές , έτσι ώστε να καταλάβει ότι όταν κάποιος πλησιάζει το πιάτο του δεν είναι  κακό πράγμα. Μάθετε στα παιδιά σας να μην ενοχλούν τα σκυλιά όταν τρώνε ή να όταν απολαμβάνουν κάτι, όπως ένα κόκαλο.

Φόβος

Ο φόβος μπορεί να προκαλέσει τα δαγκώματα σκύλων. Ο φόβος είναι συνήθως κατευθύνεται προς τους ξένους. Ποτέ μην πλησιάζετε ένα άγνωστο σκύλο και  μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Ο φόβος μπορεί να έρθει όταν ένας σκύλος ξαφνιάζεται  ή όταν κάποιος ενοχλεί ένα σκυλί που κοιμάται.
Η πρόωρη κοινωνικοποίηση είναι σημαντική έτσι ώστε ο νεαρός σκύλος να εκτίθεται σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, ζώα και καταστάσεις ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της  ανάπτυξης φοβίας .

Πόνος

Ο πόνος επίσης μπορεί να προκαλέσει τα δαγκώματα των σκύλων. Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει ένα φιλικό σκυλί να δαγκώσει. Αν ο σκύλος σας έχει δυσπλασία ισχίων, σοβαρή ωτίτιδα ή οποιοδήποτε χρόνιο τραυματισμό, καθοδηγήστε τα παιδιά σας  να μείνουν μακριά από τα επώδυνα σημεία και να έχουν έναν απαλό χειρισμό στον σκύλο.

Μητρικό ένστικτο

Το μητρικό ένστικτο μπορεί να προκαλέσει επίσης κάποιο δάγκωμα. Το πιο καλά εκπαιδευμένο σκυλί μπορεί να γίνει επιθετικό όταν έχει κουτάβια. Να γνωρίζετε και να σέβεστε το μητρικό ένστικτο σε μια σκύλα που έχει γεννήσει πρόσφατα. Μάθετε στα παιδιά σας να μην πλησιάζουν ένα νέο κουτάβι όταν είναι γύρω από τη μητέρα. Βεβαιωθείτε ότι η μητέρα και τα κουτάβια έχουν ένα μέρος όπου μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς με ελάχιστη τη διάσπαση της προσοχής.

Προειδοποιητικά σημάδια

  • Γνωρίζοντας τις κοινές ωθήσεις που προκαλούν τα δαγκώματα σκύλων θα σας επιτρέψει να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις.
  •  Τα αυτιά είναι συνήθως πεσμένα πίσω, οι τρίχες κατά μήκος της ράχης τους μπορεί να σηκωθούν και μπορεί να είστε σε θέση να δείτε το ασπράδι των ματιών τους
  • Το χασμουρητό καμιά φορά μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά όταν αναδείξουν τα δόντια τους θα πρέπει να θεωρείται ένα σημάδι προειδοποίησης, καθώς και μιας επιφυλακτικής συμπεριφοράς, όπως η απάντηση σε μια επαφή ή και αν αυτό ακολουθείται από άμεση και έντονη επαφή με τα μάτια είναι άλλο ένα σαφές σημάδι ότι μπορεί να δαγκώσει.

Πώς να σταματήσει το σκυλί δαγκώνει

  • Η πρόληψη στο δάγκωμα του σκύλου  ξεκινά από το σπίτι και  με το να είστε ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου.
  • Εάν τα σκυλιά στειρώνονται, αυτό θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σε τέτοιες συμπεριφορές
  •  Αποφύγετε επιθετικά παιχνίδια όπως η πάλη  η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα κυριαρχίας.
  • Εκπαιδεύστε το σκυλί σας καλά στις βασικές εντολές όπως να κάθονται, να μένουν, να έρχονται και την εντολή αφήστε το.
  • Μην αφήνετε το σκύλο σας να περιφέρεται  ελεύθερα, και να αποτελεί  κίνδυνο για τους άλλους ανθρώπους.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια από τον κτηνίατρό σας εάν το σκυλί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε σημάδια  επίθεσης.

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !