Στοματική υγεία του σκύλου: Πως να καταλάβετε πότε υπάρχει πρόβλημα

G.S
Η ευτυχισμένη, ανέμελη ζωή του σκυλιού σας θα πρέπει να σας αφήνει ανενόχλητους από τα οδοντιατρικά προβλήματα και τη στοματική υγεία του σκύλου σας, έτσι δεν είναι; 
Σκεφτείτε το όμως ξανά. Οι κτηνίατροι λένε πως το 85 τοις εκατό των σκύλων ηλικίας άνω των 4 ετών έχουν κάποια μορφή της ασθένειας των ούλων. Άλλα συχνά προβλήματα περιλαμβάνουν στραβά, ραγισμένα ή χαλαρά δόντια, μια λοίμωξη ή ένα απόστημα.
Μπορεί να μην γνωρίζετε καν πότε το σκυλί σας έχει κάποια δυσφορία ή ενόχληση στο στόμα του. Αυτό είναι μέρος της καταγωγής του – στην άγρια ​​φύση, ο πόνος των δοντιών του σκύλου θα τον κάνει  ευάλωτο σε επιθέσεις.
Imagetartar(2)
Ακόμα και σήμερα τα σκυλιά διατηρούν αυτό το ένστικτο γιαυτό και πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να παρατηρήσουμε αυτά τα σημάδια όσον αφορά την στοματική υγεία του σκύλου μας . Μερικά απ’αυτά είναι:
  • αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
  •  απώλεια της όρεξης
  • ασυνήθιστα ξυπνήματα τη νύχτα
  • όταν τρίβουν το πρόσωπο τους σε αντικείμενα
  • οίδημα του προσώπου
Κάθε φορά που υποψιάζεστε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα δόντια του σκύλου σας, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν κτηνιατρικό οδοντίατρο. Εάν το πρόβλημα του σκυλιού σας απαιτεί μια διαδικασία – όπως μια εξαγωγή δοντιού ή  καθαρισμό – κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να δοθεί ένα αναισθητικό για να τον κάνει να αισθανθεί πιο άνετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Κοινά οδοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σκυλιά
petra oulitida
Χαλαρά δόντια
Στα κουτάβια, τα χαλαρά δόντια δεν είναι ένα πρόβλημα. Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους,τα πρώτα δόντια  πρέπει να πέσουν για να κάνουν χώρο για τα μεγαλύτερα, τα μόνιμα δόντια. Μεταξύ 4 και 6 μηνών, το κουτάβι σας θα έχει  χαλαρά δόντια. Μπορείτε να βρείτε ακόμη και μερικά απο αυτά στο κρεβάτι του ή γύρω στο σπίτι. Μέχρι τη στιγμή που θα είναι περίπου 7 ή 8 μηνών, θα έχει σύνολο 42 ενήλικα δόντια.
Ενώ όλη αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται, ελέγχετε περιοδικά μέσα στο στόμα του κουταβιού σας.
Για ένα ενήλικο σκυλί, ένα χαλαρό δόντι είναι πιο ύποπτο. Προκύπτει συνήθως από τραύμα στο στόμα ή από πρόβλημα των ούλων λόγω προχωρημένης περιοδοντικής νόσου. Μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ασθένειας.
Επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας εάν το ενήλικο σκυλί σας έχει ένα χαλαρό δόντι. Μπορεί να κάνει μια ακτινογραφία για να εξετάστει η ρίζα του δοντιού. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ένα χαλαρό δόντι δεν θα διορθωθεί , οπότε ο κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει μια εξαγωγή.
Brushing Dogs Teeth
Στραβά δόντια
Μερικές φορές τα ενήλικα δόντια είναι στραβά, ή μπορεί να έχει γίνει μια μετατόπιση της άνω και κάτω γνάθου και το σκυλί σας μπορεί να έχει δυσκολία στη μάσηση.
Επίσης αν το δάγκωμα του σκύλου σας φαίνεται να του προκαλεί προβλήματα ή το φαγητό φαίνεται να είναι μια περίπλοκη, αδέξια διαδικασία πηγένετε  σε  κτηνιατρικό οδοντίατρο.
Αν ο κτηνίατρος κρίνει ότι η κατάσταση του στόματος του σκυλιού σας είναι γενετική, μπορεί να απαιτήσει το σκυλί σας να στειρωθεί. Αυτό είναι ένα άλλο μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία των σκύλων, για την πρόληψη μελλοντικών γενεών από το να εμφανίσουν την ίδια κατάσταση.
Είτε τα δόντια τους είναι στραβά είτε  ίσια, όλα τα σκυλιά διατρέχουν τον  κίνδυνο της περιοδοντικής νόσου. 
1
Η περιοδοντική νόσος
Τα παιχνίδια του σκυλιού σας μπορεί να φέρουν μια ένδειξη για την υγεία των δοντιών του. Μήπως αφήνει κηλίδες  αίματος σε αυτά αφού απόλαμβάνει  ένα παιχνίδι μασήματος ; Το οίδημα και η αιμορραγία των ούλων είναι ένα σύμπτωμα της περιοδοντικής νόσου
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια του σκύλου σας και τα μετατρέπεται σε μια καφετιά ουσία, γνωστή ως πέτρα. Όταν αυτό κινείται υπό την γραμμή των ούλων, τα ούλα γίνονται κόκκινα και πρησμένα γνωστό ως ουλίτιδα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό εξελίσσεται σεπεριοδοντική νόσο, που κάνει τα ούλα να υποχωρούν και να χάνουν τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Η περιοδοντική νόσος εισάγει επίσης λοίμωξη, η οποία μπορεί να κάνει την κυκλοφορία του αίματος να επηρεάσει άλλα όργανα.
Όλα τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στην περιοδοντική νόσο, αλλά συμβάλλουν και άλλοι παράγοντες που περιλαμβάνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου, την ηλικία, τη διατροφή και το μάσημα . Σε κάθε σκύλο, η καλύτερη άμυνα είναι καθημερινή φροντίδα των δοντιών.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, το σκυλί σας θα έχει πιθανώς λιγότερα οδοντικά προβλήματα από ό, τι παρουσιάζουν οι άνθρωποι. Αλλά όταν προκύπτει κάτι ύποπτο, είναι σημαντικό να αντιδράσουμε γρήγορα, τόσο για την άνεση του σκύλου μας αλλά και για τη διασφάλιση της συνολικής υγείας του.
e-dog.gr
Tags

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !