Όπως κάνουμε για τον εαυτό μας, έτσι πρέπει και για τον αγαπημένο μας φίλο, check up ετησίως.
Είναι ο τρόπος για να προλάβουμε εγκαίρως κάποιο πρόβλημα υγείας. Και σχολαστική εξέταση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος από εμάς τους ίδιους, μάθετε πως!
Είναι ο τρόπος για να προλάβουμε εγκαίρως κάποιο πρόβλημα υγείας. Και σχολαστική εξέταση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος από εμάς τους ίδιους, μάθετε πως!
Τα κατοικίδια μας είναι στην κυριολεξία μέλη της οικογένειας μας κι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι γνωρίζουμε τη συμπεριφορά τους, άρα και το πότε είναι καλά ή όχι. Οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε ζώα στο σπίτι, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε πότε υπάρχει πρόβλημα. Παρ` όλα αυτά, μερικά προβλήματα δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά και μπορεί να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι να αποφασίσουμε να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο. Τίποτα δεν μπορεί να σώσει τη ζωή του αγαπημένου μας φίλου όσο η πρόληψη. Έτσι λοιπόν παρατηρώντας σχολαστικά συγκεκριμένα σημεία του σώματος του μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανά προβλήματα υγείας στη γένεση τους.
Μάτια
Η επιφάνεια του ματιού, ο κερατοειδής χιτώνας συγκεκριμένα, πρέπει να είναι καθαρός. Οι κόρες των ματιών να έχουν μεταξύ τους το ίδιο μέγεθος και να ανταποκρίνονται στο φως. Εξίσου καθαρός πρέπει να είναι και ο επιπεφυκότας με ανοιχτόχρωμο ροζ χρώμα.
Αυτιά
Το χρώμα του πτερυγίου πρέπει να είναι ελαφρώς ροζ, όταν το αγγίζουμε να μην αισθανόμαστε ότι έχει αυξημένη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, πρέπει να έχει επίπεδη επιφάνεια και να μην προκαλεί την αντίδραση του σκύλου. Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει τότε το πιθανότερο είναι ότι το ζώο μας έχει κάποιο τραυματισμό ή φλεγμονή. Αν ο σκύλος σας τινάζει συνέχεια το κεφάλι του αυτό είναι ύποπτο, επίσης αν παρατηρήσουμε μαύρα στίγματα στην επιφάνεια του πτερυγίου, αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη τσιμπουριών ή άλλων παρασίτων. Απευθυνόμαστε αμέσως στον κτηνίατρο για να κάνει εξέταση με ωτοσκόπιο και να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Μύτη
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως η υγρή μύτη σημαίνει υγεία κι αυτό είναι γεγονός. Επομένως προσέχουμε αν υπάρχει η γνώριμη ελαφριά υγρασία στην επιφάνεια της μύτης κι αν είναι καθαρή από εκκρίματα.
Στόμα
Η κακή υγεία του στόματος του σκύλου μας μπορεί να συνδέεται με νοσήματα εσωτερικών οργάνων. Αυτό σαφώς θα το εκτιμήσει ο κτηνίατρος. Έτσι λοιπόν δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην υγιεινή του και παρατηρούμε καλά τη μορφολογία του. Τα ούλα πρέπει να έχουν ροζ χρώμα, κάποιες φορές είναι φυσιολογικό να έχουν και μία ελαφριά μπλε απόχρωση όπως συμβαίνει με τα Chow Chow, τα δόντια να μην έχουν πέτρα και να μην υπάρχει δυσοσμία.
Λαιμός
Ζητήστε από τον κτηνίατρο να σας πει τα σημεία που βρίσκονται οι λεμφαδένες, ώστε όταν εξετάζετε το ζώο σας, να τους ψηλαφείτε και αν εντοπίσετε κάτι όπως διόγκωση ή πόνο να ζητήσετε αμέσως πιο εξειδικευμένο έλεγχο.
Με βάση τα παραπάνω, ακόμα κι αν δεν έχετε παρατηρήσει κάτι στα συγκεκριμένα σημεία που να σας προκαλεί ανησυχία, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάζετε. Τα κατοικίδια μας, ειδικά από την ηλικία των 5 ετών και άνω, θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, check up δηλαδή. Άλλωστε όπως προαναφέραμε, η πρόληψη σώζει ζωές και ο τετράποδος φίλος μας αξίζει το καλύτερο!