Μασουλάει έπιπλα, γαυγίζει συνέχεια, σκάβει τον κήπο και όταν τον βγάζετε βόλτα τραβάει εκείνος εσάς με το λουρί του και δεν υπακούει στις εντολές σας. Μα τι συμβαίνει στο σκύλο σας;
Εύχρηστος οδηγός για τα 10 συχνότερα προβλήματα στη συμπεριφορά του!
Σκάψιμο
Το σκάψιμο αρέσει πολύ στους σκύλους και είναι μία φυσική δραστηριότητα που δύσκολα κόβεται. Θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη επιμονή για να του μάθετε πως απαγορεύεται να ανοίγει λαγούμια! Προκειμένου να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να τον τσακώσετε τη στιγμή που σκάβει, οποιαδήποτε άλλη στιγμή, όταν για παράδειγμα ανακαλύπτετε πως έχει ανοίξει ακόμη μία λακκούβα, θα είναι άσκοπο και δεν θα μπορέσει να συνδέσει το μάλωμα με το σκάψιμο. Επομένως τον μαλώνετε τη στιγμή που τον βλέπετε να το κάνει με ένα δυνατό «Όχι» ή «Μη» και σε καμία περίπτωση δεν τον χτυπάτε. Αν παρόλα αυτά επιμένει, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να του παραχωρήσετε ένα συγκεκριμένο σημείο στον κήπο όπου μπορεί να σκάβει, περιφράζοντας το και θάβοντας παιχνίδια, έτσι ώστε να τον ενθαρρύνετε να ανοίγει λακκούβες μόνο εκεί.
Μασούλημα
Μόλις το έκανε πάλι και είστε σε έξαλλη κατάσταση, μασούλησε τα παπούτσια σας. Ψυχραιμία, δεν το κάνει επίτηδες, τα σκυλιά και ειδικά τα κουτάβια μασουλάνε ότι τους τραβάει την προσοχή γιατί τους ηρεμεί. Όσο είναι μικρός ακόμη ο σκύλος σας πρέπει να του δείξετε τι επιτρέπεται να μασουλάει και τι όχι. Γιατί πέρα από τις ζημιές που θα προκληθούν σε αντικείμενα που δεν θέλετε να καταστραφούν, κινδυνεύει άμεσα και η υγεία τους αφού καταπίνοντας μικρά αιχμηρά κομμάτια μπορεί να πάθει εσωτερική αιμορραγία. Προμηθευτείτε όλα όσα χρειάζονται για να μην μπαίνει στον πειρασμό ο σκύλος σας να μασουλάει πράγματα που δεν πρέπει, όπως είναι κουκλάκια και πλαστικά κόκκαλα και ρίξτε μία φορά την ημέρα απωθητικό σπρέι στα αντικείμεναπου δεν θέλετε να μασουλήσει. Και κάθε φορά που θα μασουλάει τα δικά του παιχνίδια επιβραβεύστε τον με μία λιχουδιά. Με τον καιρό θα δείτε πως δεν θα ακουμπάει πια τίποτα δικό σας.
Σας αγνοεί
Αυτό κι αν είναι εκνευριστικό. Ο σκύλος σας να μην υπακούει στις εντολές σας και να κάνει τα δικά του. Επιπλέον είναι και επικίνδυνο γιατί αν τον έχετε βγάλει για βόλτα, σας ξεφύγει για κάποιο λόγο και αρνείται να υπακούσει στις εντολή σας να επιστρέψει, μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Γι’αυτό η εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία είναι τόσο σημαντική, επειδή το κουτάβι αφομοιώνει καλύτερα τις εντολές. Φροντίστε λοιπόν όσο ακόμα είναι μικρό να μάθει τη λέξη «έλα» και κάθε φορά που θα ανταποκρίνεται να το επιβραβεύετε. Έτσι θα ξέρει πως όταν το καλείτε μ’αυτή την εντολή θα είναι για καλό και όχι για να τον μαλώσετε. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε την ίδια λέξη κάθε φορά που τον διατάζετε να έρθει σε εσάς, όχι πολλές και διαφορετικές γιατί θα τον μπερδέψετε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν ο σκύλος σας δεν σας ακούει μην τρέξετε από πίσω του φωνάζοντας, διαλέξτε αντίθετη κατεύθυνση, έτσι θα αναγκαστεί να σας ακολουθήσει όταν καταλάβει πως μένει μόνος του.
Επίμονο βλέμμα τη στιγμή που τρώτε
Αυτό το υγρό βλέμμα τη στιγμή που απολαμβάνετε το φαγητό σας είναι εκνευριστικό. Βέβαια υπάρχουν πολλοί που το διασκεδάζουν να βλέπουν το σκύλο τους να μετράει τις μπουκιές τους, όμως δεν είναι σωστό. Για να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια, πριν καθίσετε στο τραπέζι για να φάτε, να τον βγάζετε από το χώρο. Ο σκύλος θα πρέπει να ξέρει πως του επιτρέπεται να τρώει μόνο από το πιάτο του και ότι του δίνετε εσείς με το χέρι σας στο στόμα του, όχι να σας κοιτάει επίμονα για να το προκαλέσει.
Τράβηγμα λουριού στην βόλτα
Ήρθε η ώρα για να τον βγάλετε βόλτα και ξέρετε ότι θα περάσετε το ίδιο μαρτύριο. Ο σκύλος σας, στην κυριολεξία σας τραβάει με το λουρί του και δεν απολαμβάνει κανείς σας τον περίπατο. Μάθετε τον να περπατά ήρεμα με το λουρί, τραβώντας την προσοχή του με λιχουδιές και παιχνίδια κάθε φορά που τραβά περισσότερο. Θέλει επιμονή όμως, να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια όταν παρόλο τη λιχουδιά εκείνος σας τραβά. Έτσι του δίνετε την ευκαιρία να νομίζει πως αν τραβήξει πολύ θα περάσει το δικό του. Στην εκπαίδευση της βόλτας θα βοηθήσει πολύ ένα σαμαράκι και ένα κοντό λουρί ή ένα λουρί που μπορείτε να το διαμορφώσετε όπως εσείς θέλετε. Κάθε φορά που εκείνος θα σας τραβά, σταματήστε να περπατάτε. Ο σκύλος θα σας κοιτάξει για να καταλάβει το λόγο που δεν περπατάτε. Όταν θα έρθει κοντά σας, επιβραβεύστε τον. Έτσι σιγά σιγά θα μάθει το ρυθμό στον οποίο θα πρέπει να περπατά και θα σταματήσει επιτέλους να σας τραβάει με το λουρί του.
Επίμονο γαύγισμα
Άλλη μια κακή συνήθεια, γαυγίζει συνεχώς και με οποιαδήποτε αφορμή. Μην επιχειρήσετε να το αλλάξετε αυτό με φωνές ή με ξύλο. Δείτε σε πρώτη φάση τι μπορεί να φταίει και γαυγίζει συνέχεια. Αν τον έχετε δεμένο πολλές ώρες είναι λογικό να διαμαρτύρεται. Απεναντίας αν καθημερινά έχει όλα όσα χρειάζεται για να είναι χαρούμενος, όπως παρέα και βόλτα, θα περιορίσει αυτή τη συνήθεια. Στην περίπτωση που δεν στερείται κάτι από αυτά αλλά επιμένει να γαυγίζει θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσετε εκπαίδευση υπακοής. Επίσης, πολύ αποτελεσματικές είναι οι συσκευές κατά του γαυγίσματος με υπερήχους
Γαύγισμα όταν είναι κάποιος στην πόρτα
Ο σκύλος σας γαυγίζει κάθε φορά που αντιλαμβάνεται κίνηση στην πόρτα, δεν είναι κακό, δεν είναι όμως και καλό, πόσο μάλιστα όταν μένετε σε πολυκατοικία. Για να το αντιμετωπίσετε μάθετε στο σκύλο σας να ξαπλώνει σε σημείο που θα του υποδείξετε όταν κάποιος βρίσκεται στην πόρτα. Δώστε του την εντολή «πήγαινε στη θέση σου» και ανοίξτε την πόρτα μόνο όταν κάτσει εκεί. Αν δεν γαυγίσει καθόλου επιβραβεύστε τον με την αγαπημένη του λιχουδιά.
Χοροπηδητά
Καλά είναι τα χοροπηδητά αλλά κάποιες φορές ο σκύλος σας το παρακάνει. Βέβαια είναι γιατί χαίρεται που βλέπει εκείνους που αγαπά, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ο υπερβολικός ενθουσιασμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Για παράδειγμα αν είστε γυναίκα και εγκυμονείτε, το να πέφτει με δύναμη πάνω στην κοιλιά σας δεν είναι καλό. Για να περιορίσετε αυτή τη συνήθεια προσπαθήστε να μην του δώσετε καθόλου σημασία όταν χοροπηδά πάνω σας και απεναντίας χαϊδέψτε τον μόνο όταν ακουμπήσουν όλα τα πόδια του στο έδαφος.
Επιθετικότητα
Αν ο σκύλος σας έχει γίνει επιθετικός από τη μια μέρα στην άλλη πιθανόν κάτι υπάρχει που του προκαλεί άγχος ή για κάποιον λόγο φοβάται. Καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να βρείτε την αιτία που τον κάνει να συμπεριφέρεται έτσι. Αν όμως ο σκύλος σας είναι από τη φύση του επιθετικός, επειδή θέλει να έχει κυριαρχικό ρόλο, με έναν έμπειρο εκπαιδευτή αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει ριζικά.
Δάγκωμα
Όταν ο σκύλος σας δαγκώνει είναι σίγουρα μία επικίνδυνη συμπεριφορά. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν φοβάται ή είναι αγχωμένος. Τίποτα δεν μπορεί να συμβάλει καλύτερα σ’αυτό από την κοινωνικοποίηση που έχει ξεκινήσει από νωρίς για να μπορεί ο σκύλος να αισθάνεται ήρεμα ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Κι αυτό θα το πετύχετε πηγαίνοντας τον σταδιακά σε σημεία που υπάρχει κόσμος, όπως σε πάρκα για παράδειγμα. Και εννοείται ότι θα πρέπει να βρίσκεται αυστηρά υπό την επίβλεψη σας.