Διακοπές... οδηγίες για κατοικίδια μας

Fullpress365 team
Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε και όλοι μας έχουμε λίγο πολύ αρχίσει να κάνουμε τα πρώτα σχέδια για τις διακοπές μας.

 Που θα πάμε, πώς θα πάμε, , πόσο θα μείνουμε,  πόσα θα ξοδέψουμε και.. που θα τα βρούμε, ποιους θα πάρουμε μαζί μας και ποιους θα αφήσουμε πίσω.. και όταν στο σπίτι μας έχουμε  κάποιο κατοικίδιο, υπάρχει κι αυτή η γλυκιά ευθύνη. Που θα κάνει τις διακοπές του ο τζιμάκος? Το πιο σωστό είναι αφού τα έχετε για να σας συντροφεύουν, να σας συντροφεύουν και στις διακοπές, τουλάχιστον όταν αυτό είναι εφικτό. Και τις περισσότερες φορές είναι, αρκεί να υπάρχει αγάπη και ένας μικρός προγραμματισμός.

Ορίστε λοιπόν ορισμένες συμβουλές, ώστε τίποτα να μην χαλάσει τις διακοπές σας -εκτός από το κακό μάτι αυτών που δεν θα πάνε- και τις διακοπές του ή των μικρών σας pet.

Καταρχήν αν ο προορισμός σας είναι το εξωτερικό, προμηθευτείτε όλες τις απαραίτητες διαπιστεύσεις που θα σας ζητηθούν από την εκάστοτε πρεσβεία και ενημερωθείτε έγκαιρα για τους κανονισμούς της χώρας που θα επισκεφτείτε.

Εάν το κατοικίδιό σας είναι κάποιο πτηνό, ερπετό ή ψάρι που ζει σε μικρή γυάλα, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Αν δεν το αφήσετε σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που ξέρει να το φροντίζει, εύκολα θα μπορέσετε να το πάρετε μαζί σας, με όποιο μέσο και να ταξιδεύετε, αρκεί να έχετε ένα κατάλληλο μέσο για τη μεταφορά του που μπορείτε να το προμηθευτείτε από το τοπικό σας κατάστημα. Στην περίπτωση του ψαριού μόνο , καλύτερα να χρησιμοποιήσετε κάποιο εμφιαλωμένο νερό, γιατί τυχόν απότομη αλλαγή στα ιόντα του νερού του δικτύου, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Στην περίπτωση του ενυδρείου βέβαια, είστε αναγκασμένοι να το αφήσετε πίσω, αλλά, μια αλλαγή νερού και μέτρηση των σταθερών (ph, kh gh, κλπ) λίγες μέρες πριν φύγετε, μια αυτόματη ταΐστρα και κάποιος γνωστός που θα περνάει ανά 1-2 μέρες απλώς για έναν τυπικό έλεγχο θα σας βγάλει από κάθε έγνοια.

Στην περίπτωση του σκύλου ή της γάτας τώρα.. έχετε τέσσερις επιλογές
1- Δίνετε το κατοικίδιο σε έναν φίλο σας που διαθέτει όπλο και του λέτε να πάνε μια βόλτα σε κάποια ερημική τοποθεσία και μετά να γυρίσει μόνος του
2- Αφήνετε το κατοικίδιό σας την προηγούμενη μέρα σε κάποια μακρινή γειτονιά, όχι γιατί νομίζετε ότι έτσι το καταδικάζετε σε αργό θάνατο, ούτε γιατί πιστεύετε οτι συμβάλετε και σεις στο να αυξηθούν τα αδέσποτα της πόλης, αλλά γιατί είναι τόσο γλύκας που σε λίγες ώρες κάποιοι θα τον υιοθετήσουν, γυρίζετε σπίτι σας και πακετάρετε τα υπόλοιπα πράγματα πριν κοιμηθείτε.
3- Φεύγετε αφού έχετε κανονίσει να μείνει υπό την επίβλεψη κάποιου φίλου ή σε κάποιο ξενοδοχείο μικρών ζώων.
4- Κάνετε τις διακοπές σας μαζί του.

Αυτοί που ανήκουν στις δύο πρώτες κατηγορίες- και εδώ στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετοί - μπορούν να διαβάσουν κάποιο άλλο από τα άρθρα του περιοδικού που θα τους είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιπτώσεις.. όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα, ή διάθεση να έχουμε μαζί στις διακοπές το κατοικίδιό μας η επόμενη λύση είναι να στραφούμε σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. Αυτό που χρειάζεται να ξέρουμε σ' αυτή την περίπτωση, είναι αν ο ‘dog- cat sitter' έχει την καλή διάθεση, τον κατάλληλο χώρο, αλλά και τις γνώσεις για να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Κι αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε μπορούμε να επιλέξουμε προσεκτικά μια πανσιόν σκύλων ελέγχοντας προσεκτικά αν πληροί τις προϋποθέσεις (χώρους, καθαριότητα, εξειδικευμένο προσωπικό, επαφή με τα ζώα, τακτικούς περίπατους, ιατρική φροντίδα). Βέβαια καλύτερα είναι να πάμε ένα-δύο σαββατοκύριακα το κατοικίδιο μας εκεί, για να συνηθίσει το μέρος και τους ανθρώπους αλλά και να μην νομίσει ότι το εγκαταλείψαμε όταν θα το αφήσουμε για πιο πολύ καιρό.

Τώρα, αν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι ο σκύλος μας είναι για να μας συντροφεύει στις λύπες , τις χαρές άρα και στις διακοπές, τότε τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να προγραμματίσουμε από πριν κάποια πράγματα.

Και πρώτα από όλα α απαραίτητα . Βεβαιωθείτε ότι φορά το κολάρο με την κτηνιατρική του ταυτότητα. Απαραίτητο είναι να έχει όπως ορίζεται από τον νόμο εμφυτευμένο microchip. Πάρτε μαζί σας το λουρί, τη τροφή του, μπώλ τροφής και νερού, το αγαπημένο του παιχνίδι, αμπούλες για εξωπαράσιτα και λεϊσμανίαση, μωρομάντηλα και σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του. Και φυσικά βάλτε στη τσάντα σας τα πιστοποιητικά υγείας του.

Και τώρα επί του σχεδιασμού. Πριν από όλα το ξενοδοχείο.. ολοένα και περισσότερα τουριστικά καταλύματα δέχονται να φιλοξενήσουν κατοικίδια αν και αυτό συνήθως απαιτεί τις ανάλογες πιέσεις (αλλά και την σωστή συμπεριφορά κατοικίδιου-ιδιοκτήτη) . Μην ξεχνάτε ότι η αγορά στην Ελλάδα στα θέματα των pet εξελίσσεται αργά, αλλά με την κρίση που υπάρχει είναι ευκαιρία όχι μόνο να πείσουμε, αλλά και να μεταπείσουμε τους ξενοδόχους για τα κατοικίδιά μας.

Δεύτερο και μεγαλύτερο εμπόδιο, αυτό της μετακίνησης αν πρέπει να επιλέξουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλλά κι εδώ, αν και τα πράγματα στην αρχή θυμίζουν Ουγκάντα, τελικά για όλα μπορεί να υπάρξουν λύσεις. Τα περισσότερα δρομολόγια του εθνικού μας αερομεταφορέα από τα Γιάννενα, λόγο ακατάλληλων αεροπλάνων, δεν μπορούν να μεταφέρουν σκύλους εκτός αν αυτοί είναι εξαιρετικά μικρόσωμοι και μπορούν να μεταφερθούν στα πόδια του επιβάτη σε κατάλληλο φυσικά κλουβί. Κι αυτό βέβαια αν δεν τύχετε σε ‘περίεργο διπλανό' . Δεύτερη και τελευταία επιλογή για να αφήσετε πίσω τον νομό, τα ΚΤΕΛ. Κι εδώ τα πράγματα στην αρχή βουνό μια και ο κανονισμός κανονικά το απαγορεύει, αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις προς τιμή τους, οι οδηγοί δέχονται να μεταφέρουν το σκύλο σας, αρκεί να είναι καθαρός και ήρεμος και φυσικά να έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε βέβαια με το αυτοκίνητό σας, τα πράγματα είναι απλά. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι ένα κατάλληλο κλουβί μεταφοράς αν πρόκειται να ταξιδέψει στο χώρο αποσκευών (έχοντας αφαιρέσει το κάλυμμα του) , ή να τον δέσετε με την ειδική ζώνη ασφαλείας αν πρόκειται να ταξιδέψει στο πίσω κάθισμα. Προτιμήστε τις συχνές στάσεις, (κάθε 2-3 ώρες ), προκειμένου να ξεμουδιάσει, να ξεδιψάσει, ή και να κάνει την ανάγκη του. Και φυσικά μην τον αφήνετε μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο. Ούτε για λίγο, ούτε με ανοιχτά παράθυρα! Για τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς τα πράγματα είναι πιο απλά. Στα καράβια και τα τραίνα υπάρχουν ειδικά κλουβιά γιε τους σκύλους , αν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα σας αφήσουν να έχετε τον σκύλο μαζί σας, αρκεί να περιορίσετε την παραμονή σας στο κατάστρωμα του πλοίου.

Μπορεί οι διακοπές με το κατοικίδιό μας να είναι πιο γεμάτες, πιο διασκεδαστικές , αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο σκύλος είναι η συντροφιά μας, όχι η σκιά μας. Επειδή εμείς θέλουμε να μαυρίσουμε δεν σημαίνει ότι και αυτός είναι ευτυχισμένος 3 η ώρα το μεσημέρι στην παραλία με 40 βαθμούς υπό σκιά. Το ότι βγαίνει μαζί μας βόλτες ,δεν σημαίνει ότι τον κουβαλάμε συνέχεια μαζί μας από το supermarket το πρωί, μέχρι τα μπουζούκια τα ξημερώματα. Έπειτα όταν τον έχουμε μαζί μας στις διακοπές δεν τον αφήνουμε ούτε στο δωμάτιο μόνο του, ώστε να αρχίσει να γαβγίζει και να χαλάσει τις διακοπές των υπολοίπων ενοίκων, ούτε τον κουβαλάμε μαζί μας σε μια πολυπληθή παραλία. Η εικόνα ενός σκύλου που μπαινοβγαίνει στη θάλασσα ανάμεσα σε κόσμο, ή που κάνει βόλτες ανέμελος ανάμεσα σε μικρά παιδιά μπορεί να μην ενοχλεί εσάς (κακώς), αλλά σίγουρα κάποιους θα τους εξοργίσει. Αν θέλετε να τον έχετε μαζί σας στην παραλία, φροντίστε να βρείτε κάποια ερημική, μη οργανωμένη όπως ορίζει ο νόμος, και μόνο δροσερές ώρες. Να θυμάστε ότι εσείς, με την συμπεριφορά σας και τις επιλογές σας μπορείτε είτε να αποθαρρύνετε κάποιους άλλους από το να γίνουν φιλόζωοι είτε να τους ενθαρρύνετε να αποκτήσουν κι αυτοί ένα κατοικίδιο τόσο ζηλευτό, όσο το δικό σας... 

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !