ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΤΑΒΙΩΝ

G.S
0
Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού είναι απο τα βασικότερα στάδια εκπαίδευσης των σκύλων....

αφορά όλους τους σκύλους και ξεκινάει με το που έρχεται στη ζωή το κουτάβι και διαρκεί περίπου μέχρι να γίνει 4 μηνών.(συνεχίζεται και μετά την περίοδο αυτή αλλά οι πρώτοι 4 μήνες είναι οι πιο σημαντικοί και καθοριστικοί .

 Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουμε για να κοινωνικοποιήσουμε σωστά το κουτάβι μας, καθώς αυτή η περίοδος καθορίζει το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά που θα έχει για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Τι εννοούμε όταν λέμε κοινωνικοποίηση του σκύλου: Λέγοντας κοινωνικοποίηση εννοούμε την γνωριμία και ομαλή εξοικείωση του κουταβιού με τον κόσμο. Δηλαδή με άλλα ζώα, με άλλους ανθρώπους, με το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει, με τα μέλη της οικογένειάς μας με μυρωδιές, ήχους, αντικείμενα κλπ

. Ακόμα και απλοί καθημερινοί ήχοι για εμάς όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική σκούπα, ο θόρυβος από τα αμάξια κλπ, για ένα κουτάβι αποτελούν εντελώς νέες εμπειρίες με τις οποίες θα πρέπει να φροντίσουμε να εξοικειωθεί ομαλά ώστε στην υπόλοιπη ζωή του να μπορεί να είναι άνετο και προσαρμοσμένο σε αυτά και όσα άλλα νέα εξωτερικά ερεθίσματα μπορεί να συναντήσει. Η κοινωνικοποίηση βοηθάει μεταξύ άλλων το κουτάβι μας να μην είναι ντροπαλό, φοβικό και εσωστρεφές και το οπλίζει με αυτοπεποίθηση ώστε να αντιμετωπίζει κάθε νέα κατάσταση που θα συναντήσει στην μετέπειτα ζωή του με θετικό και σωστό τρόπο χωρίς φοβίες και ψυχολογικά προβλήματα. Κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει να εκθέτουμε το κουτάβι μαζικά σε όσο το δυνατόν περισσότερα νέα εξωτερικά ερεθίσματα προκειμένου να εξοικειωθεί με αυτά.

Σημαίνει ελεγχόμενη απο εμάς γνωριμία του κουταβιού μας σε νέες καταστάσεις, ανθρώπους, αντικείμενα, ήχους, ζώα, μυρωδιές κλπ με τέτοιο τρόπο, ώστε σιγουρεύουμε πως κάθε νέα τέτοια εμπειρία να είναι για το κουτάβι θετική και πως στο μέλλον θα μπορεί να αντεπεξέλθει σε παρόμοιες συνθήκες χωρίς να του προξενούν φοβίες , στρες και προβληματική συμπεριφορά. Η εισαγωγή στις νέες αυτές εμπειρίες κοινωνικοποίησης πρέπει να γίνει προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν οι αρνητικές εμπηρείες:

 Αν για παράδειγμα σε αυτή την κρίσιμη ηλικία των 4 πρώτων μηνών το κουτάβι μας τρομάξει από έναν επιθετικό (μη σωστά κοινωνικοποιημένο σκύλο), τότε είναι πολύ πιθανόν να του προκληθεί μόνιμη φοβία για την υπόλοιπη ζωή του ή και επιθετικότητα. Η κοινωνικοποίηση είναι απόλυτα απαραίτητη για όλους μα όλους τους σκύλους, ανεξάρτητα απο το τι ράτσα είναι, και ανεξάρτητα αν τον προορίζουμε για σκύλο συντροφιάς, κυνηγόσκυλο, οδηγό για τυφλούς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νους μας.
 Εξάλλου κοινωνικοποίηση δεν σημαίνει πως ντε και καλά θα κάνουμε το κουτάβι μας μαλθακό που θα ξαπλώνει ανάσκελα για να πάρει χάδια ακόμα και από διαρρήκτες, ένα σωστά κοινωνικοποιημένο σκυλί είναι σε θέση να καταλάβει ποιος έρχεται με καλές προθέσεις και ποιος όχι. Είναι η απόλυτα απαραίτητη διαδικασία που οφείλουμε να προσφέρουμε στους σκύλους μας και σημαίνει σταδιακή και ΘΕΤΙΚΗ εξοικείωση με τους ανθρώπους, με τα ζώα, τους ήχους , τις μυρωδιές και καταστάσεις που πρόκειται να συναντάει στη ζωη του, ώστε να εξοικειωθεί μαζί τους για να μη του προκαλούν φοβίες, υστερίες, και προβλήματα στην ψυχολογία και τη συμπεριφορά του.

 Σκυλιά εγκαταλελειμμένα σε οικόπεδα ή κήπους σπιτιών, αποκομμένα απο το περιβάλλον που δεν τους έχει γίνει κοινωνικοποίηση με στόχο να <<αγριέψουν>> για να είναι καλοί φύλακες, όχι μόνο έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα στη φύλαξη αλλά γίνονται επικίνδυνα μοναχικά και δυστυχισμένα σκυλιά που όταν κάποιος πλησιάζει γαυγίζουν κυρίως απο ανασφάλεια και επειδή νιώθουν παγιδευμένα και όχι απο ένστικτο φύλακα. Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού ξεκινάει απο την ίδια τη μητέρα του. Εκείνη του δίνει τα πρώτα μαθήματα πειθαρχίας και το μαθαίνει μαζί με τα αδελφάκια του να ελέγχει το δάγκωμά του. Ένας έμπειρος και σωστός εκτροφέας θα φροντίσει τα κουτάβια να μη μεγαλώνουν απομονωμένα απο ανθρώπινους ήχους και εξωτερικά ερεθίσματα, αλλά σε κάποιο σημείο στο σπίτι του κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες ώστε να εξοικειωθούν από πάρα πολύ νωρίς σε ανθρώπους και γενικότερα ανθρώπινους ήχους μυρωδιές και συμπεριφορές - πράγμα που τα βοηθάει πάρα πολύ να κοινωνικοποιηθούν πολύ πιο σύντομα παρά αν μεγάλωναν απομονωμένα σε ένα αφύσικο περιβάλλον (πχ Pet shop ή σε έρημη αυλή πίσω απο το σπίτι). Με την κοινωνικοποίηση μπορούμε να αποφύγουμε ένα σωρό προβλήματα συμπεριφοράς ώστε να μη γίνει στο μέλλον ούτε ντροπαλός, ούτε επιθετικός , ούτε να εχει στρες κάθε φορά που θα συναντάει κάτι καινούργιο στη ζωή του.

 Ενας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος, έχει άριστη ισορροπία ανάμεσα στο να είναι μεν προσεκτικός σε νέες καταστάσεις αλλά και στο να τις δέχεται με αυτοπεποίθηση και εξερευνητική διάθεση. Αντιθέτως στο μη κοινωνικοποιημένο σκύλο, οτιδήποτε έξω απο τη ρουτίνα του προκαλεί στρες και άσχημη ψυχολογία. Κατά πάσα πιθανότητα το κουτάβι θα έρθει στο σπίτι μας αφού απογαλακτιστεί και έχοντας συμπληρώσει τους 2 πρώτους μήνες της ζωής του. Ξεκινάμε άμεσα την εκπαίδευση του στο σπίτι - κάτι που αποτελεί και σημαντικό μέρος της κοινωνικοποίησής του και το βοηθάει να γνωριστεί με εμάς - το περιβάλλον που θα ζήσει - και επίσης να προσαρμοστεί καλά και να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και τη σχέση του μαζί μας. Ξεκινώντας την εκπαίδευση στο κουτάβι μας , όπως για παράδειγμα να του μαθαίνουμε που να κάνει την ανάγκη του, τι επιτρέπεται να δαγκώνει και τί όχι καθώς και κάποιες βασικές εντολές, το βοηθάμε να κοινωνικοποιηθεί και να προσαρμοστεί χωρίς προβλήματα στο περιβάλλον που πρόκειται να ζήσει. Οτιδήποτε θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως ενήλικας σκύλος είναι χρήσιμο να του το δείξουμε απο κουτάβι, όπως για παράδειγμα βόλτες με το αμάξι ώστε να συνηθίζει,ακόμα και ήχους (σημαντικό όποτε ακούει βροντές να μένει χαλαρός).
 Καθώς δε θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και δε θα έχουμε τη δυνατότητα να το βγάλουμε έξω βόλτα για να το βοηθήσουμε να κοινωνικοποιηθεί, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να φροντίζουμε να έχουμε επισκέπτες φίλους μας στο σπίτι που να συναντάνε και να χαϊδεύουν το κουτάβι μας, ώστε να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Το βουρτσίζουμε και ελέγχουμε τα αυτάκια του και όλο του το σώμα απο μικρό , ώστε να συνηθίζει την ανθρώπινη επαφή όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να μην έχουμε δυσκολίες αργότερα με την φροντίδα του. Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ξεκινάμε την κοινωνικοποίησή του και σε εξωτερικούς χώρους, πάντα προσέχοντας με ποιους το φέρνουμε σε επαφή.
Δε θέλουμε ούτε ανθρώπους που είναι φοβικοί σε σκύλους ούτε και σκύλους επιθετικούς από ελλειπή κοινωνικοποίηση και ανασφάλεια. Η κοινωνικοποίηση του κουταβιού μας είναι εύκολη όσο και σημαντική, και είναι κρίμα γιατί πολλοί σκύλοι δε θα είχαν εγκαταλειφθεί καταδικασμένοι να πεθάνουν αδέσποτοι, αν οι άνθρωποι που τα πήραν, είχαν φροντίσει να μάθουν απο την αρχή λίγα βασικά πράγματα για το σκύλο τους, όπως για παράδειγμα τί σημαίνει κοινωνικοποίηση για το σκύλο και τη σημασία που έχει αυτή στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του , στη συμπεριφορά του και στην ποιότητα της μετέποιτας ζωής του.
 Η κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία και είναι δική μας ευθύνη να την παρέχουμε στο κουτάβι μας. Στη ουσία γνωρίζουμε στο σκύλο μας τον κόσμο μας και είναι στο χέρι μας να το κάνουμε με θετικό τρόπο ώστε η εξοικείωση του κουταβιού με τον κόσμο μας να γίνει και για τους 2 μας μια ακόμα κοινή διασκεδαστική εμπειρία που με το καλημέρα θα ισχυροποιήσει τους δεσμούς μεταξύ μας.
Παράλληλα θα έχουμε κάνει το πιό σημαντικό βήμα στη σχέση μας με το σκύλο που θα ζήσει ευτυχυσμένα την υπόλοιπη ζωή του μαζί μας χωρίς προβλήματα στην ψυχολογία του και στη συμπεριφορά του!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !