ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πόσο σημαντική είναι η βόλτα για τον σκύλο μας;

Unknown
0
Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλου έχουν συνδυάσει την βόλτα του ζώου τους, μόνο με την ικανοποίηση των σωματικών του αναγκών.


Άλλοι πάλι, έχουν ένα πολύ μικρό σκυλάκι και πιστεύουν ότι λόγω μεγέθους η βόλτα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, αφού το σπίτι τους του δίνει την δυνατότητα για άφθονο παιχνίδι και τρέξιμο.Μια άλλη κατηγορία έχει τον σκύλο ελεύθερο στην αυλή του σπιτιού, άρα η βόλτα είναι περιττή.Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η απάντηση είναι πως όχι. Η βόλτα για κάθε σκύλο ανεξαρτήτως ράτσας, μεγέθους και ηλικίας είναι αναντικατάστατη και ανεκτίμητης αξίας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον σκύλο τους (υπερκινητικότητα, νευρικότητα, ασταμάτητο γάυγισμα,μασούλημα κτλ.), θα μπορούσαν να λύσουν όλα αυτά τα προβλήματα με δύο μεγάλες βόλτες την ημέρα. Γιατί η βόλτα είναι τόσο ζωτικής σημασίας όμως; Δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα που εκτονώνει τον σκύλο μας σωματικά αλλά και ψυχικά.

Ικανοποιεί την πνευματική του ανάγκη να μυρίσει και να γνωρίσει άλλους σκύλους, ανθρώπους,μυρωδιές, να ζήσει διαφορετικές εικόνες, να εξοικειωθεί με ξένους θορύβους, αυτοκίνητα και ότι άλλο υπάρχει γύρω του.Γι'αυτόν, κάθε βόλτα ξεδιπλώνει μπροστά του έναν υπέροχο κόσμο γεμάτο ενδιαφέροντα.
Τον δικό του παράδεισο.Το πιο σημαντικό όμως όφελος που θα αποκομίσετε, είναι ότι θα ισχυροποιήσετε την σχέση σας με τον σκύλο και θα καθιερώσετε την αρχηγία σας στα μάτια του.Αυτό είναι πραγματική ευτυχία για τον σκύλο μας, το να ακολουθεί τον αρχηγό του σε μια ''εξερεύνηση''.Δοκιμάστε δύο μεγάλες (20 λεπτών και πάνω) βόλτες καθημερινά και θα με θυμηθείτε..
Η αλλαγή στην συμπεριφορά του ζώου σας θα είναι τρομακτική.Θα δείτε έναν σκύλο ήρεμο, υπάκουο, πρόθυμο, χαρούμενο. Και φυσικά θα είστε και εσείς πιο χαρούμενοι βλέποντας την αλλαγή στο ζώο σας και ξέροντας ότι είναι απο τους λίγους σκύλους που κυριολεκτικά δεν τους λείπει τίποτα.. Ποιούς κανόνες πρέπει να τηρούμε κατά την διάρκεια της βόλτας; Περνάμε πάντα πρώτοι απο πόρτες (σπίτι,οικοδομή κτλ.).
Ο σκύλος περπατάει πάντα δίπλα μας και ποτέ μπροστά μας.Ποτέ δεν του επιτρέπουμε να τραβάει το λουρί του,κοινώς να μας πηγαίνει ''καροτσάκι''.Όποτε απομακρυνθεί απο δίπλα μας ή ανοίξει το βήμα του, τον διορθώνουμε άμεσα και με ύφος ήρεμο αλλά αυστηρό.Επίσης ποτέ δεν του επιτέπουμε να ουρεί ανεξέλεγκτα και συνεχόμενα ή να μυρίζει κάθε δεντράκι που θα βρούμε στον δρόμο.Θα ουρήσει και θα μυρίσει μόνο όταν και όπου του επιτρέψουμε εμείς. Εμείς αποφασίζουμε για ΟΛΑ στην βόλτα.
Μερικοί απο εσάς ήδη θα σκέφτονται: Φίλε, αυτό για τον σκύλο δεν είναι βόλτα,μαρτύριο είναι.Άσ'το λίγο ελεύθερο το ζώο. Οι πιο έμπειροι όμως γνωρίζουν ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι άνευ σημασίας για τον σκύλο.. Είναι όλα σημάδια κυριαρχίας και προσπάθειας να γίνει αρχηγός της αγέλης, κάτι που δεν θα του επιτρέψουμε ποτέ.Και πιστέψτε με ότι και ο ίδιος ο σκύλος, προτιμάει εσάς αρχηγούς.Του αρέσει να βασίζεται στον ηγέτη του που ξέρει ότι θα φροντίσει για όλα.Απλώς όταν δεί σημάδια αδυναμίας από την μεριά σας,θα φροντίσει να περάσει η αρχηγία σε κάποιον που μπορεί ν'αντέξει το βάρος..

Κλείνοντας,να πώ μόνο ότι ξέρω πόσο πιεσμένος είναι ο χρόνος όλων και πόση κούραση υπάρχει.Αυτές είναι οι αιτίες που σταμάτησε ο κόσμος να βγάζει τον σκύλο του.Αν σκεφτούμε όμως ότι αυτός δίνει τα πάντα για μας, νομίζω ότι του το χρωστάμε να τον κάνουμε να αισθανθεί πραγματικός σκύλος,γεμάτος με όλα αυτά που θα έκανε αν ζούσε σε μια αγέλη.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !