Πώς να καθαρίζετε τα αυτιά του σκύλου σας

G.S
0
Το καθάρισμα των αυτιών του σκύλου μας, σπάνια είναι μέσα στις προτεραιότητες μας, όσον αφορά τη φροντίδα του. 
Είναι όμως ένας σημαντικός τρόπος να αποφύγουμε κάποια κοινά προβλήματα υγείας του.
Τα αυτιά του σκύλου μας έχουν το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις. Διαθετώντας λίγο από το χρόνο σας όμως καθαρίζοντας τα αυτιά του αγάπημένου σας τετράποδου, θα το κρατήσετε υγιές και ευτυχισμένο.

Προετοιμασία

Μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία καθαρισμού των αυτιών του σκύλου σας πιο εύκολη, χαϊδεύοντας το σκύλο σας για όσο θα διαρκέσει η διαδικασία. Περιστασιακά, σηκώστε τα πτερύγια των αυτιών του ζώου σας, κοιτάξτε το εσωτερικό τους, στη συνέχεια αφήστε το και επαινέστε το σκυλί σας. Επίσης, μπορείτε να τρίψετε το εσωτερικό του, μόνο μέχρι εκεί που μπορείτε να δείτε και γύρω από τη βάση των αυτιών. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει ο σκύλος σιγά σιγά να μη φοβάται και να ανέχεται το καθάρισμα των αυτιών του.

Έλεγχος για λοιμώξεις

Θα πρέπει να ελέγχουμε τα αυτιά του σκύλου μας για λοιμώξεις, παράσιτα ή βρωμιά μια φορά την εβδομάδα. Ρίχνουμε και μια ματιά στο εσωτερικό του αυτιού. Το υγιές αυτί έχει ροζ έντονο χρώμα, χωρίς υπερβολικές βρωμιές. Αν δούμε στο σκύλο κάτι από τα παρακάτω, πιθανόν να έχει μολυνθεί.

  • φλεγμονή ή οίδημα
  • κάθε είδους βρωμιά
  • αποκρουστική μυρωδιά
  • αν είναι ευαίσθητα στην αφή
Αν παρατηρήσετε ο,τιδήποτε από τα παραπάνω, μην επιχειρήσετε να καθαρίσετε το αυτί του. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για να χορηγήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Οι μολύνσεις αυτιών που δεν αντιμετωπίζονται ή που αντιμετωπίζονται με λάθος τρόπο, πιθανόν να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη.

Πώς να τα καθαρίσετε

Αν τελικά είναι όλα καλά από αποψη υγείας, αλλά όχι από άποψη καθαριότητας, τότε μπορείτε να επισκεφθείτε τους επαγγελματίες για να τα καθαρίσουν ή μπορείτε να το κάνετε εσείς. Μια τέτοια διαδικασία καλύτερα να γίνει στο μπάνιο, ώστε να μην ανησυχείτε για τυχόν αναστάτωση.

Βάλτε μια γενναιόδωρη ποσότητα καθαριστικού σε κάθε αυτί και κάντε μασάζ στη βάση του αυτιού για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια καθίστε πίσω και αφήστε το σκυλί σας να κουνήσει το κεφάλι του. Σκουπίστε το ορατό μέρος του αυτιού του.

Οι φυλές των σκύλων που έχουν μακριά αυτιά, όπως τα κυνηγόσκυλα ή τα σπανιέλ ή ακόμη και τα σκυλιά που κολυμπούν θα πρέπει απαραιτήτως να καθαρίζονται μια φορά τη βδομάδα. Αν το δικό σας ανήκει σε άλλη ράτσα, τότε μια φορά το μήνα, εφόσον βέβαια φαίνονται υγιή. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το τι είναι καλύτερο για το δικό σας σκυλάκι.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !