Βήχας του κυνοτροφείου (kennel cough)

G.S
0
Σταματήστε το βήχα του κυνοτροφείου (kennel cough) ο οποίος είναι στην καλύτερη περίπτωση ενοχλητικός κι άβολος και στη χειρότερη μπορεί να αποβεί μοιραίος.

(Είναι μια από τις συχνότερες ασθένειες μεταξύ των κυνηγόσκυλων)
Όλοι μας έχουμε ακουστά το βήχα του κυνοτροφείου και πολλοί από μας που έχουμε σκύλο, είχε αρρωστήσει απ’ αυτό. Ξέρουμε τι πραγματικά είναι; Και ακόμα κυριότερο, ξέρουμε να το αντιμετωπίσουμε σωστά;
Αρχικά κι έπειτα, τι συμβαίνει;
Ο βήχας του κυνοτροφείου έχει ως αιτία το συνδυασμό υψηλών-αυξημένων λοιμωδών ιών και βακτηρίων που εξαπλώνονται γρήγορα στην ατμόσφαιρα ή από άμεση επαφή μεταξύ μιας ομάδας σκύλων σε φυσιολογικές συνθήκες. Συνήθως εμφανίζεται με λίγες μέρες αδιαθεσίας κι έπειτα με έντονο βήχα ο οποίος ξεκινάει όταν ο σκύλος ενθουσιαστεί ή ασκηθεί.
Από τον βήχα παράγεται συνήθως λευκός αφρός ή βλέννα, μοιάζει σαν να προσπαθεί ο σκύλος να προκαλέσει μόνος του τον εμετό. Γενικότερα ένας υγιής σκύλος δεν νοσεί έντονα, μπορεί η θερμοκρασία του να φτάσει τους 39,4 0C (η φυσιολογική βρίσκεται στους 38,3 0C- 38,6 0C), και πιθανόν να απέχει για λίγο απ’ το φαγητό του. Ο βήχας θα είναι εντονότερος κατά τις πρώτες μέρες, έπειτα, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, θα αρχίσει να υποχωρεί μετά από 3-4 εβδομάδες. Σε νεαρά καιν γέρικα σκυλιά, ή σε περίπτωση που ο σκύλος νοσεί ταυτόχρονα από άλλη ίωση, ο βήχας θα επιδεινωθεί και ίσως γυρίσει σε πνευμονία. Αυτό δεν είναι σαφώς καθόλου βολικό για το σκύλο, αντιθέτως άσχημο και μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.
Παράγοντες προδιάθεσης ώστε να προλάβουμε την εξάπλωσή της νόσου:
Στενή επαφή με άλλους σκύλους (πχ. Σε κυνοτροφεία, σε οχήματα)
Άσκηση, ενθουσιασμός και έκθεση στο κρύο, διεγείρει το βήχα και μεταδίδει τους ιούς και τα βακτήρια.
Υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως πρωινά με ομίχλη και χώροι με κακό εξαερισμό.
Καταστάσεις άγχους (πχ. Γαυγίσματα)
Συναναστροφή με άλλους σκύλους με αβέβαιο ή κανέναν εμβολιασμό.
Από τι προκαλείται ο βήχας;
Ο ιός εισπνέεται σαν αερόλυμα και προκαλεί φλεγμονή και καταστροφή των κυττάρων της τραχείας, επιτρέποντας έτσι την εισβολή των βακτηρίων. Τα βακτήρια ευθύνονται για την ‘παράλυση’ των τριχιδίων  των αεραγωγών που συνήθως εμποδίζουν τη σκόνη και τα ξένα μόρια να εισέλθουν στους πνεύμονες.
Ο συνδυασμός των επιπτώσεων  των ‘εισβολέων’ οδηγεί στον ερεθισμό του φάρυγγα και κατ’ επέκταση στο βήχα. Δυστυχώς όσο περισσότερο βήχει ο σκύλος μας, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα δημιουργηθεί στο φάρυγγα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις βήχα που η άμυνα του οργανισμού του σκύλου είναι μειωμένη, υπάρχει πιθανότητα τα βακτήρια να φτάσουν στους πνεύμονες και να νοσήσει από πνευμονία. Η παραγωγή βλέννας απ’ το βήχα, παρουσιάζεται επειδή είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει  όλο το υγρό που παράχθηκε μετά την καταστροφή των τριχιδίων.
Το τεστ της τραχείας
Προφανώς υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να βήχει ένας σκύλος. Για να καταλάβουμε αν πρόκειται για κάτι σοβαρό η όχι, (ερεθισμός φάρυγγα), αρκεί να κάνουμε μια απλή δοκιμή. Το τεστ της τραχείας περιλαμβάνει μια απλή συμπίεση της τραχείας πίσω από το λάρυγγα, με τα δάκτυλά μας.
Εάν ο σκύλος μας βήξει όταν τον πιέζουμε σ’ αυτή την περιοχή, τότε υπάρχει ερεθισμός. Αυτή η δοκιμή δεν ορίζει εάν ο σκύλος μας έχει προσβληθεί από το συγκεκριμένο ιό, αλλά μας βοηθάει να καταλάβουμε που πονάει και πως μπορούμε να τον βοηθήσουμε.
Διαχείριση-αντιμετώπιση του βήχα
Η νόσος συνήθως διαρκεί 5 μέρες, από την επαφή με τα βακτήρια και τους ιούς, για την έναρξη του βήχα. Μόλις ξεκινήσει ο βήχας είναι σημαντικό να μην κάνουμε κάτι για να μην επιδεινωθεί. Επομένως πρέπει να αποφύγουμε τον ενθουσιασμό, τα αίτια για γαύγισμα, την άσκηση και ειδικά τον κρύο αέρα το πρωί.
Είναι λογικό κάθε φορά που ο σκύλος θα βήχει, να παράγονται όλο και περισσότερα σωματίδια τα οποία μεταδίδονται με τον αέρα και γι’ αυτό είναι προτιμότερο ο σκύλος μας να μην έρχεται σε επαφή μ’ άλλους σκύλους που δεν μας ανήκουν. Αυτό σημαίνει πως ο σκύλος μας μπορεί να έχει μολυνθεί απ’ τον ιό, αλλά όπως πολλά άτομα με κρυολόγημα, μπορεί να μην νοσήσει.
Πρέπει πάντα να πηγαίνουμε ένα σκύλο με βήχα στον κτηνίατρο. Μόλις φτάσουμε εκεί ίσως χρειαστεί να περιμένουμε την άδεια του γιατρού για να μπούμε στο χώρο, γιατι σε περίπτωση που υπάρχουν κι άλλοι σκύλοι στην αναμονή πιθανόν να κολλήσουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο γιατρός θα χορηγήσει κάτι στο σκύλο μας για να καταστείλει το βήχα, αυτό δεν προξενεί περεταίρω ζημιές στους αεραγωγούς κι επιτρέπει στον οργανισμό να ξεκινήσει διαδικασία επούλωσης. Σε σκύλους με ανεβασμένη θερμοκρασία, τα αντιβιοτικά θα πρέπει να παρέχονται για την αντιμετώπιση ενός μέρους της βακτηριακής νόσου. Δυστυχώς, όπως γνωρίζουμε κι από εμάς, ένας ιός πρέπει πρώτα να εξεταστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού που εισήλθε.
Θυμηθείτε, μην φέρετε το σκύλο σας σε επαφή με άλλους σκύλους, αφού σταματήσει να βήχει τελείως, αυτό μπορεί να πάρει από 5 μέρες έως κι 1 μήνα. Κάθε φορά που ο σκύλος βήχει, η ασθένεια μεταδίδεται. Αν ο σκύλος μας ταξιδεύει ή εκπαιδεύεται με άλλους σκύλους, τότε πρέπει να ρωτήσουμε τους άλλους ιδιοκτήτες για να έρθει σε επαφή μαζί τους. Εάν όχι , θα πρέπει να εμβολιάσουμε το σκύλο μας τουλάχιστον 7 μέρες πριν έρθει σε επαφή με άλλους σκύλους.
Πρόληψη ασθένειας
Ο φυσιολογικός πλήρης γενικός εμβολιασμός, θα προστατέψει το σκύλο μας απ τους περισσότερους ιούς αλλά όχι από το βακτήριο Bordetella bronchiseptica.  Ο εμβολιασμός κατά του συγκεκριμένου βήχα, περιλαμβάνει την Bordetella στα συστατικά του και σε μερικές περιπτώσεις ενισχύει την προστασία απέναντι στον ίο της γρίπης. Ο εμβολιασμός διαρκεί από 6 μήνες έως 1 χρόνο, γεγονός που εξαρτάται κι απ’ τον τύπο του εμβολίου κι απ’ την έκθεση του σκύλου στην ασθένεια. Επιτυγχάνεται μεγαλύτερη προστασία χορηγώντας το  εμβόλιο ενδοκρινικά ή πάνω στη μύτη, που γενικά είναι εύκολο με τους περισσότερους σκύλους. Είναι μια μικρή ποσότητα υγρού που χρησιμοποιείται στάζοντάς το στο ένα ή και στα δύο ρουθούνια του σκύλου και βοηθά  στην τόνωση των τοπικών περασμάτων τα οποία συναντά πρώτα ο αέρας μόλις εισέλθει στο σώμα.
Συχνότητα ασθένειας
Δυστυχώς ένα ζεστό με υγρασία καλοκαίρι κι ένας αντίστοιχος  χειμώνας θα επιτρέψουν στον συγκεκριμένο βήχα να ανθίσει. Το βακτήριο Bordetella  μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον για μήνες, αρκεί οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές. Στα τέλη του περασμένου χρόνου παρατηρήθηκαν πολλά κρούσματα της ασθένειας αυτής.
Ένας κτηνίατρος είναι εύκολο να πει «Εμβολιάστε το σκύλο σας!», αλλά διαβάζοντας αυτό το άρθρο, μας παροτρύνει να κάνετε πράγματα που θα βοηθήσουν το σκύλο μας που θα τον προστατέψουν και θα προλάβουν την εξάπλωση του ιού.
Αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν ο σκύλος μας έχει εμβολιαστεί, δε διστάζουμε να ενημερωθούμε απ’ τον κτηνίατρο. Διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρίες χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο καταγραφής για τα εμβόλιά  τους, άρα υπάρχει περίπτωση μην είναι το ίδιο εμβόλιο καταγεγραμμένο στο βιβλιάριο του σκύλου μας. Το κυριότερο είναι να μπορούμε να κρατάμε το σκύλο μας υγιή για να απολαμβάνουμε όσες περισσότερες μέρες, της περιόδου αυτής, μαζί του.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !