BARF: Ωμή διατροφή σκύλου

G.S
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αναζητούν την βέλτιστη διατροφή του σκύλου τους, η οποία θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του ζώου και θα του εξασφαλίσει μια καλή υγεία εφ όρου ζωής. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ωμές διατροφές (όπως π.χ. η BARF) είναι οι καταλληλότερες για έναν υγιή σκύλο. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις αρχές της ωμής διατροφής, τα οφέλη της και πιο συγκεκριμένα τα δομικά της μέρη, τις ποσότητες και τις αναλογίες που προτείνει.
Η φύση έχει ορίσει τη σωστή διατροφή του σκύλου: Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο. Δεν είναι ούτε φυτοφάγο, ούτε παμφάγο. Κατά συνέπεια, η διατροφή του πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ενός σαρκοφάγου ζώου, που υπαγορεύουν μια διατροφή πλούσια σε κρέας και πτωχή σε φυτικές τροφές.

Οφέλη ωμής διατροφής

Μερικά από τα οφέλη της ωμής διατροφής, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, είναι:
  • Ο σκύλος μυρίζει από καθόλου έως πολύ λίγο
  • Τα δόντια καθαρίζονται φυσικά χωρίς ανάγκη πρόσθετου καθαρισμού.
  • Ο χρόνος που απαιτείται από ένα σκύλο για να μασήσει ωμά κόκκαλα με κρέας, δίνει στο στομάχι του επαρκή χρόνο για να θέσει τα οξέα της πέψης σε κίνηση
  • Παράγονται πολύ λιγότερα κόπρανα και είναι συμπαγή και σφιχτά
  • Μειώνονται τα έξοδα σε κτηνιάτρους αφού τα σκυλιά είναι πιο υγιή
  • Μικρότερο κόστος σε σχέση με τροφές εμπορίου
  • Ο σκύλος τρώει ακριβώς αυτό που θα έτρωγε στο φυσικό του περιβάλλον, αφού το πεπτικό σύστημα του σύγχρονου σκύλου δε διαφέρει σε σχέση με αυτό του άγριου σκύλου ή του λύκου-πρόγονου του
  • Επιτρέπει στα κουτάβια να αναπτυχθούν με ένα πιο κατάλληλο ρυθμό  και να αποφεύγεται η απότομη ανάπτυξη.
  • Το σκίσιμο και το μάσημα των κοκάλων αναπτύσσει το σαγόνι, το λαιμό, και τους μύες των ώμων του σκύλου.
  • Αναφέρονται σκυλιά που ενώ προηγουμένως ήταν μη ενεργητικά και δυσκίνητα άλλαξαν εντελώς.
  • Αναφέρονται αλλεργίες οι οποίες εξαλείφθηκαν μετά την αλλαγή σε ωμή διατροφή
  • Η αρθρίτιδα μειώθηκε σημαντικά ή εξαφανίστηκε σε μερικά σκυλιά
  • Τα σκυλιά ζουν περισσότερο τρώγοντας ωμά
  • Ο έλεγχος του σωματικού βάρους γίνεται πιο εύκολος
  • Μειωμένα ποσοστά δυσπλασίας και προβλημάτων ανάπτυξης λόγω της σωστής ενδομητριακής διατροφής

Πηγές θρεπτικών συστατικών

Κρέας

Το ωμό κρέας παρέχει μια πληθώρα από αμινοξέα/πρωτεΐνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (Α, C, D, E, K, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12), σίδηρο, βιοτίνη, χολίνη, φολικό οξύ, ινοσιτόλη, ιώδιο, παντοθενικό οξύ, λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, σελήνιο, νάτριο, βανάδιο, ψευδάργυρο και συνένζυμο Q10.
Το ωμό κρέας, επίσης, ρυθμίζει το pH του σώματος και έτσι βοηθά την πέψη και μειώνει τα εκφυλιστικά και φλεγμονώδη προβλήματα που συνδέονται με υπερβολικά όξινα συστήματα.

Κόκαλα

Τα ελεύθερα σκυλιά δεν τρώνε μόνο το κρέας και τα εντόσθια των θηραμάτων τους, αλλά και πολλά από τα κόκαλα τους. Τα κόκαλα είναι ζωντανός ιστός και αποτελούν καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τα περισσότερα κόκκαλα περιέχουν και μυελό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα θρεπτικός για το σκύλο.
Τι πρέπει να προσέχουμε
Όλα τα κόκαλα πρέπει να είναι ωμά. Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ στο σκύλο μας βρασμένα κόκκαλα. Είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο από πνιγμό.

Εντόσθια

Στη φύση, οι ελεύθεροι σκύλοι τρώνε το περιεχόμενο του στομάχου και τα όργανα των θηραμάτων τους. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμα σε περιόδους ανάπτυξης και αναπαραγωγής αφού αποτελούν καλές πηγές θρεπτικών συστατικών.

Συκώτι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, ινοσιτόλη  και σίδηρο . Περιέχει βιταμίνες D, E, K σε σημαντικές ποσότητες. Είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ανόργανων αλάτων και βιταμίνης C.
Επίσης περιέχει όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β. Αποτελεί πηγή καλής πρωτεΐνης, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Θα πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Νεφρά

Όπως και το συκώτι, προμηθεύουν το σκύλο με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K. Τα νεφρά είναι επίσης μια πλούσια πηγή σιδήρου και περιέχουν ψευδάργυρο και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Καρδιά

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, πρωτεΐνης και σιδήρου. Περιέχει κάποια απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς και ταυρίνη η οποία ενισχύει την καρδιά.

Λαχανικά και φρούτα

Στη φύση ο σκύλος δεν τρώει λαχανικά και φρούτα παρά μόνο όποια πιθανώς περιέχονται στο στομάχι του θηράματος. Τα τρώει δηλαδή επεξεργασμένα και όχι στην αρχική τους μορφή, γιατί το πεπτικό του σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει την κυτταρίνη, μια ουσία που περιέχουν. Γι αυτό θα πρέπει να πολτοποιούμε τα λαχανικά και φρούτα ώστε να σπάνε τα κυτταρικά τείχη και να ελευθερώνονται τα θρεπτικά συστατικά.

Αυγά

Τα αυγά είναι πολύ ωφέλιμα για το σκύλο. Η πρωτεΐνη των αυγών (αλβουμίνη) θεωρείται ως η πρωτεΐνη με τη μεγαλύτερη βιολογική αξία. Τα αυγά περιέχουν μέταλλα (όπως ασβέστιο, θείο, ψευδάργυρο), πολλές βιταμίνες, λεκιθίνη, βιοτίνη, και αρκετά ένζυμα απαραίτητα για την υγεία του σκύλου.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι επίσης πολύ ωφέλιμα για το σκύλο. Πολλά από αυτά περιέχουν ωμέγα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν το μεταβολισμό και την καρδιακή λειτουργία του σκύλου. Τα δίνουμε ολόκληρα με τα λέπια, το κεφάλι, την ουρά και τα εντόσθια. Συνήθως τα δίνουμε σαν εναλλακτική του κρέατος, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !