Όταν δύο σκύλοι συναντηθούν

G.S
0
Όλοι όσοι έχουν σκύλο, σίγουρα έχουν βρεθεί στην θέση όπου ο σκύλος τους έπρεπε να συναντήσει στον δρόμο έναν άλλο σκύλο. 

 Ή σύντομα θα έρθουν σε αυτή τη θέση. Είτε η συνάντηση γίνει στο σπίτι, είτε στην αυλή ή ακόμα στον δρόμο, υπάρχουν θεμελιακοί κανόνες τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε όλοι έτσι ώστε να έχουμε μια σωστή, ασφαλή συνάντηση μεταξύ τους. Να έχετε πάντα κατά νου οτι αν και ο σκύλος σας μπορεί να δείχνει χαρούμενος, αυτό δεν σημαίνει, απαραίτητα, οτι όλα τα σκυλιά τα πάνε καλά μεταξύ τους, ούτε οτι υπάρχει χημεία από την πρώτη κιόλας επαφή -τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Αν τύχει να συναντήσετε έναν σκύλο στην βόλτα αλλά δεν νιώθετε άνετα να τον γνωρίσει ο σκύλος σας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πολύ ευγενικά ζητήστε από τον άλλο ιδιοκτήτη να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να γνωρίζετε τον σκύλο σας. Αν έχει δαγκωθεί στο παρελθόν ή δείχνει σημάδια επιθετικότητας τότε συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει και προσπεράστε αυτόν τον κανόνα των τριών δευτερολέπτων….για όλους εσάς ισχύουν διαφορετικοί κανόνες. Πριν δύο σκυλιά να βρεθούν μεταξύ τους, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν και οι δύο ιδιοκτήτες. Μην αφήσετε κανέναν να σας μεταπείσει αν εσείς δεν νιώθετε σίγουροι γι’ αυτό και μην μεταπείσετε κανέναν που δεν νιώθει άνετα να το κάνει. Είναι εντελώς λογικό να ρωτήσετε αν ο άλλος σκύλος είναι φιλικός. Αν συμφωνήσετε να συναντηθούν τα σκυλιά, τότε φροντίστε να είστε και οι δύο ήρεμοι( σκύλος και ιδιοκτήτης) και το λουρί του σκύλου χαλαρό. Φροντίστε να υπάρχει πάντα διέξοδος διαφυγής. Μην επιτρέπετε να πλεχτούν τα λουριά τους και φυλακιστείτε στο πλέξιμο αυτό.

 Όταν τα σκυλιά συναντηθούν:
 – Τρία δευτερόλεπτα είναι ο μέγιστος χρόνος που πρέπει να συναντηθούν αρχικά τα σκυλιά. Μετράμε τα τρία δευτερόλεπτα και αποχωρούμε. Κάποια σκυλιά δεν ανέχονται ούτε τα τρία δευτερόλεπτα. Αν κάποιο , ή και τα δύο, γαβγίζουν ή γρυλίζουν από πριν , φύγετε. Η κατάσταση θα παρεκτραπεί.
– Όταν συναντηθούν για τα τρία δευτερόλεπτα και αποχωρίσετε – δηλαδή όλα πήγαν καλά- κάντε το σκύλο να ξεχαστεί με κάτι άλλο, να είναι χαλαρός και ξανασυναντηθείτε.
 – Να έχετε τα σκυλιά υπό συνεχή παρακολούθηση.
 – Όταν τα σκυλιά έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο, είναι καταστροφή. Αν δείτε κάτι τέτοιο μην τα επιτρέπετε να έρθουν σε επαφή.
  – Η στάση της ουράς λέει πολλά. Αν είναι ακίνητη, μαζεμένη ή κουνιέται μόνο στην άκρη της – σαν κροταλίας- τότε πρέπει τα σκυλιά να απομακρυνθούν πρίν τα τρία δευτερόλεπτα.
– Αν ο ένας σκύλος βάζει το κεφάλι του πάνω από το σώμα του άλλου, απομακρυνθείτε.
– Αν παρατηρήσετε τα σαγόνια να είναι σφιγμένα και τα σκυλιά κρατάνε την αναπνοή τους, απομακρυνθείτε.
– Αυτό που πραγματικά θέλουμε , είναι μια στάση χαλάρωσης από μεριάς των σκύλων, με κουνιστές ουρές και χαλαρά σαγόνια.
– Είναι πολύ φυσιολογικό , τα σκυλιά να γνωρίζονται μυρίζοντας ο ένας το πίσω μέρος του άλλου. Η μυρωδιά του γεννητικού και ουροποιητικού συστήματος είναι χαρακτηριστική για κάθε σκύλο και είναι αυτή που δίνει στον άλλο την δυνατότητα να «διαβάσει» τις απαραίτητες γι ‘αυτόν πληροφορίες. – Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η χρήση αυτού του κανόνα των τριών δευτερολέπτων να μην γίνετε μόνο στην πρώτη συνάντηση. Ακολουθήστε την διαδικασία αυτή κάθε φορά και σιγά -σιγά θα έρθει η ώρα να μην χρειάζεστε πια να τον τηρείτε τόσο αυστηρά. Πάντα όμως να τον έχετε κατά νου.

 Μαθαίνοντας στον σκύλο μας ποιος είναι ο σωστός τρόπος να συναντά άλλα σκυλιά στον δρόμο- ή όπου αλλού- βάζουμε τις βάσεις για την ύπαρξη ενός δυνατού δεσμού με αυτόν, όπως και του σκύλου μας με άλλα σκυλιά. Είναι ένας τρόπος να του δώσουμε να καταλάβει οτι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα αφού τον έλεγχο για όλες τις καταστάσεις τον έχουμε εμείς. Είναι σημαντικό για τον σκύλο να κοινωνικοποιείται με άλλα σκυλιά και ανθρώπους. Αυτό είναι που δημιουργεί ισορροπία και ολοκλήρωση στον σκύλο. Γι ‘αυτό δουλέψτε πάνω σ’ αυτό και μην αποθαρρύνεστε . Έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά και την προσοχή σας στον σκύλο σας.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !