Πυομήτρα ο υπουλος εχθρος του σκύλου

G.S
0
Αν η σκυλίτσα σας είχε περίοδο και παρότι πέρασε αρκετός καιρός δεν έχει σταματήσει να λερώνει, με αίμα, μπορεί να πάσχει από πυομήτρα, μία δύσκολη, ύπουλη περίπτωση που μπορεί ακόμα και να σκοτώσει το ζώο σας.



 Η πυομήτρα αποτελεί τη συχνότερη και σοβαρότερη νόσο του γεννητικού συστήματος του θηλυκού σκύλου και της γάτας. Χαρακτηρίζεται από συλλογή πυώδους υλικού εντός της μήτρας. Συνήθως προσβάλλονται ζώα μέσης και μεγάλης ηλικίας και παρατηρείται λίγες μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του οίστρου. Αίτια που προκαλούν την πυομήτρα:

1)Η ορμονική διαταραχή λόγω κυστικής εκφύλισης των ωοθηκών

 2)Η χορήγηση ορμονών για την πρόληψη ή αναστολή οίστρου

3)Η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων εκτρωκτικά Υπάρχει η ''ανοιχτή πυομήτρα'' που είναι πιο εύκολο να διαγνωσθεί καθώς παρατηρείται εκροή πυώδους εκκρίματος και η ''κλειστή πυομήτρα'' όπου το ζώο δείχνει αδύναμο, άκεφο, ανόρεκτο, πίνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο και κάνει εμετούς. ***Αν το άρρωστο ζώο δεν προσκομιστεί άμεσα σε κτηνίατρο πιθανώς να υπάρξει δυσμενής κατάληξή του!

 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΥΟΜΗΤΡΑΣ:

Γίνεται χειρουργική επέμβαση, αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών (στείρωση). Προληπτικά για να μην κινδυνεύσει το ζώο μας από αυτή τη σοβαρή ασθένεια μπορούμε: -να στειρώσουμε προληπτικά το ζώο από τους πρώτους μήνες ή τον πρώτο χρόνο της ηλικίας του -να αποφεύγουμε τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων για αναστολή οίστρου ή για έκτρωση (να προσέχουμε συνεπώς το ζώο μας να μην ζευγαρώνει και όχι μετά να του δίνουμε χάπια έκτρωσης) -να ενημερώσουμε άμεσα το κτηνίατρο αν δούμε διαταραχές στον οίστρο, στην περιοδικότητα και την εμφάνισή του ή παράτασή του.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !