Πώς μπορούμε να ελέγξουμε την συμπεριφορά του σκύλου μας

Unknown
0
Μιλάω με πολλούς κηδεμόνες σκύλων και σχεδόν όλοι εκφράζουν τις ίδιες απορίες. 


 Πρέπει να τον μαλώνω; Μήπως πρέπει να του βάλω πνίχτη; Πρέπει να του ρίχνω και καμιά; Μήπως είναι κυριαρχικός; Αν αναλογισθούμε το τρίπτυχο Σχέση – Κοινωνικοποίηση – Εκπαίδευση βλέπουμε ότι στην κορυφή βρίσκεται η σχέση που έχουμε με το σκυλί μας. Άρα όταν επιλέγουμε τρόπους για να ελέγξουμε – εκπαιδεύσουμε ένα σκυλί, η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την διατήρηση και ενδυνάμωση της καλής σχέσης.

 Τι συμβαίνει όταν ασκούμε βίαιες μεθόδους (πνίχτη, φωνές, ξύλο,ηλεκτρικό κολάρο, κ.α); 

 Η συμπεριφορά αυτή λειτούργει ενισχυτικά για όποιον την ασκεί δυστυχώς σε βάρος των σκυλιών που υποτάσσονται στην βαναυσότητα. Η συμπεριφορά ελέγχεται άμεσα αλλά δυστυχώς όχι χωρίς συνέπειες.
 Η κακοποίηση είναι ψυχολογική και σωματική. Η τραχεία και η σπονδυλική στήλη παθαίνουν ανεπανόρθωτες κακώσεις με το τράβηγμα του πνίχτη. Με φωνές και βίαιη συμπεριφορά το στρές ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα επηρεάζοντας αρνητικά την μαθησιακή ικανότητα, την αυτοπεποίθηση, την υγεία και την εμπιστοσύνη του σκύλου μας.
 Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αρνητικών συσχετισμών της τιμωρίας με τυχαία ερεθίσματα (παιδιά,σκυλιά,ανθρώπους κ.α). Τα σκυλιά που ελέγχονται κατ’ αυτό τον τρόπο είτε προσπαθούν να διαφύγουν από εκείνον που ασκεί τον έλεγχο είτε κλείνονται στον εαυτό τους, ή εκδηλώνουν επιθετικότητα προς χειριστή τους η το ερέθισμα που έχουν συνδυάσει με την τιμωρία. Να θυμάστε ότι πάντα υπάρχει ένας θετικός τρόπος για να διδάξουμε η να βάλουμε τα όρια.

 Κερδίζουμε τον έλεγχο διαχειριζόμενοι όλα αυτά που αρέσουν στο σκυλί μας (φαγητό, λιχουδιές, παιχνίδια, βόλτες, χάδια κ.α) και επιβραβεύοντας τις συμπεριφορές που μας αρέσουν. Αφήνουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις ξεπερασμένες θεωρίες περί κυριαρχικότητας και διδάσκουμε στα σκυλιά μας ό,τι θέλουμε με θετική εκπαίδευση. Σίγουρα θα χρειαστούμε υπομονή, επιμονή, αγάπη και της γνώσεις που μπορούν να μας προσφέρουν οι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων. «Δεν μπορούμε να επιλέξουμε έναν τρόπο ζωής όπου να μην υπάρχει έλεγχος.

Μπορούμε μόνο να αλλάξουμε τις συνθήκες που ασκούν έλεγχο.» B.F. Skinner

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !