Τα σκυλιά νιώθουν εντονα το αίσθημα της ζήλιας

Unknown
0
Οι σκύλοι νιώθουν πράγματι ζήλια όταν τα αφεντικά τους δείχνουν ενδιαφέρον για κάποιον άλλο σκύλο, ακόμη κι αν πρόκειται για κούκλα επισημαίνει έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. 



 Η μελέτη αποδίδει βαθιές εξελικτικές ρίζες στο αίσθημα της ζήλειας, το οποίο όπως φαίνεται δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο.. Στο πλαίσιο της έρευνας διενεργήθηκαν ψυχολογικά πειράματα σε 36 σκύλους από 14 διαφορετικές ράτσες, μαζί με τα αφεντικά τους. Όταν το αφεντικό ασχολείτο με κάτι αδιάφορο, όπως να διαβάζει μεγαλόφωνα από ένα βιβλίο τα σκυλιά έμεναν ασυγκίνητα. Όταν όμως έπαιζε με έναν ψεύτικο σκύλο ή ακόμη και με έναν κουβά που είχε πάνω του ζωγραφισμένο έναν σκύλο, τότε η συμπεριφορά των σκυλιών άλλαζε.

 Τότε τα τετράποδα προσπαθούσαν να του αποσπάσουν την προσοχή είτε γαυγίζοντας είτε κουνώντας την ουρά τους είτε μπαίνοντας ανάμεσα στο αφεντικό τους και στον ψεύτικο σκύλο τον οποίο προσπαθούσαν να εκτοπίσουν. Περίπου τέσσερις στους δέκα σκύλους έφταναν στο σημείο να δαγκώσουν την κούκλα – σκύλο, που με το πάτημα ενός κουμπιού γαύγιζε κουνώντας για λίγο την ουρά της.

 Σύμφωνα με τους ερευνητές, πιθανότατα πρόκειται για μια απλή μορφή ζήλειας, που πηγάζει από την έλλειψη προσοχής και στοργής λόγω της ύπαρξης κάποιου «ανταγωνιστή». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια πρωτογενή μορφή ζήλειας, ανάλογη αυτής που επιδεικνύουν τα μωρά, τα οποία, όπως έχει δείξει μία προηγούμενη έρευνα, ήδη από την ηλικία των έξι μηνών ζηλεύουν, όταν η μητέρα στρέφει την προσοχή της σε κάποια μεγάλη κούκλα.

 Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ζήλεια δεν είναι ένα απλό, αλλά ένα πολύπλοκο συναίσθημα, που σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να νιώσει ένας σκύλος. Άλλοι επιστήμονες όμως αντιτείνουν ότι όχι μόνο η ζήλεια είναι τελικά απλή και εν μέρει έμφυτη, αλλά επιπλέον, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, οι τετράποδοι φίλοι μας φαίνεται να νιώθουν και άλλα οικεία στους ανθρώπους συναισθήματα, όπως ενοχή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !