Τι σκύλο θα διαλέξω; Μικρό, μεγάλο, κουτάβι ή ενήλικα;

G.S
0
1) Όλα τα κουτάβια είναι όμορφα, χαριτωμένα και μικρόσωμα. 

Καλό είναι να μην υποκύψετε στην γοητεία ενός αθώου βλέμματος και να μην βάλετε με ενθουσιασμό στη χούφτα σας ένα μικρό της ράτσας του αγίου Βερνάρδου, ένα μεγάλο Δανό ή ένα ντόπερμαν με την ευχή μεγαλώνοντας να χωρέσει σε δυάρι. Ο χώρος που πρέπει να έχετε πρέπει να είναι μερικά στρέμματα ακάλυπτου χώρου δίπλα στο σπίτι σας και τα έξοδα του μεγαλοσώμου σκύλου σημαντικά.
2) Το πόσο προσοχή χρειάζεται η ιδιοσυγκρασία της ράτσας του σκύλου που θα φέρετε κοντά σας, δεν είναι τωρινή εφεύρεση. Από την αρχαιότητα όχι μόνο χώριζαν τους σκύλους σε ράτσες, αλλά και η κάθε ράτσα εκπαιδευόταν ανάλογα με τα προσόντα της.
Τότε τα πιο γνωστά ήταν: οι Ηπειρώτες ή μολοσσοί, τα σκυλιά της Αιτωλίας, οι Σπαρτιάτες ή λακωνικοί, της Αρκαδίας και της Σικυώνας. Αλλοι εκπαιδεύονταν ως κύνες ποιμενικοί, άλλοι ως πυλαωροί- θυρωροί- και άλλοι ήταν οι οικουροί, όπως τα σκυλάκια της Μάλτας, μελιταία κυνίδια, που δεν έκαναν ασφαλώς για κύνες πολεμισταί.
3) Εκτός από το μέγεθος πρέπει να σκεφτείτε και την ράτσα από την οποία προέρχεται ένα σκυλί, γιατί αν περιορίσετε ένα σκυλί μ’ ένστικτα κυνηγού σε ένα διαμέρισμα, είναι φυσικό να πλήξει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η να προσπαθήσει να βρει διεξόδους για να ελευθερώσει τις παρορμήσεις του ή να πάθεικατάθλιψη. Ακόμα και αν υπάρχει κήπος δυσκολότερα θα ενταχθεί στην οικογενειακή ζωή- αν δε βγαίνει για κυνήγι- ένα κόκερ, ένα σέτερ ή ένα λαγωνικό, από αυτά που από τη φύση τους είναι προστάτες και φύλακες κοπαδιού.
4)      Προσέξτε ακόμα από πού θα αγοράσετε σκύλο, γιατί γίνονται απάτες. Μπορεί να σας πουλήσουν ένα σκύλο για ράτσας και εσείς μη γνωρίζοντας μπορεί να ξεγελαστείτε. Ένας κτηνίατρος μπορεί να διαπιστώσει αμέσως αν το κουτάβι έχει υγεία. Θα μπορέσει να διαπιστώσει αν φέρει τα χαρακτηριστικά της ράτσας του ή αν είναι μιγάδας.
5) Σκεφτείτε αν θέλετε αρσενικό ή θηλυκό σκυλί. Τα θηλυκά- κάτι που αναφέρει ο Αριστοτέλης- εκπαιδεύονται με μεγαλύτερη ευκολία και κάθονται στο σπίτι μέσα με επίσης μεγαλύτερη ευκολία. Υπάρχει βέβαια ο ορμονικός τους κύκλος που από τους 9 ως τους 14 μήνες και έπειτα παρουσιάζεται 2 φορές το χρόνο. Αν είναι μικρόσωμο ζώο είναι κάπως ευκολότερα τα πράγματα. Αν είναι μεγαλόσωμο δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Ζητείστε από τον κτηνίατρο σας, να σας εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά ή μια ενδεχόμενη στείρωση.
6) Ένα μικρόσωμο σκυλί μπορεί να αρκεστεί για να ασκεί το σώμα του σε ένα διάδρομο και μια μικρή τραπεζαρία του διαμερίσματος σας. Τα πράγματα είναι διαφορετικά για ένα σέτερ που χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο.
7) Αν έχετε παιδιά σκεφτείτε τι ράτσα ταιριάζει και δένεται με αυτά. Αν το παιδί σας είναι προσχολικής ηλικίας, ένα κουτάβι θα δεινοπαθήσει στα χέρια του. Πρέπει με υπομονή να του εξηγείτε ότι το κουτάβι δεν αρέσκεται στο να του τραβάνε την ουρά, τα αυτιά, να το προστάζουν σαν να είναι στρατιωτάκι, να το μαλώνουν και να το τιμωρούν για πλάκα. Μετά τα 5 χρόνια μπορεί ένα παιδί να κατανοήσει πως φέρονται σε ένα σκυλί για να είναι φίλος του.
Αν δεν έχετε όμως σκυλί αξίζει να φέρετε, μόλις κλείσει τα 5 χρόνια του κατ’ επιλογή μια ράτσας κουτάβι που αναπτύσσει καλή σχέση με παιδιά. Ανάμεσα στο σκυλί και το παιδί αναπτύσσεται αίσθημα αγάπης και βοηθείται το παιδί να γίνει υπεύθυνο αναλαβαίνοντας μέρος της φροντίδας και της άσκησης του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !