Τα πιο συχνά σήματα ηρεμίας των σκύλων

G.S
0
Χασμουρητό
Ο σκύλος μπορεί να χασμουριέται όταν κάποιος σκύβει από πάνω του, όταν ακούγεσαι θυμωμένος, όταν υπάρχουν φωνές και καυγάδες στην οικογένεια, όταν ο σκύλος είναι στο κτηνιατρείο, όταν κάποιος κατευθύνεται κατά πάνω του, όταν είναι ενθουσιασμένος από ευτυχία και ανυπομονησία - για παράδειγμα δίπλα στην πόρτα όταν ετοιμάζεστε να βγείτε για βόλτα - όταν του ζητάτε να κάνει κάτι που δε θέλει, όταν οι περίοδοι εκπαίδευσης είναι υπερβολικά μακράς διάρκειας, όταν του είπατε "όχι" για κάτι που δεν εγκρίνετε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Τα απειλητικά σήματα (το να πας κατά πάνω του, να προσπαθείς να τον φτάσεις, να σκύψεις από πάνω του, να κοιτάς στα μάτια έντονα, οι γρήγορες κινήσεις κ.ο.κ.) πάντα θα προκαλέσουν το σκύλο να χρησιμοποιήσει κάποιο σήμα ηρεμίας. Υπάρχουν περίπου 30 σήματα ηρεμίας, όποτε όταν πολλά σκυλιά χασμουριούνται, άλλα μπορεί να χρησιμοποιούν κάποιο άλλο σήμα.
Όλα τα σκυλιά γνωρίζουν όλα τα σήματα. Όταν ένας σκύλος χασμουριέται και γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι, ο σκύλος, στον οποίο μιλάει, μπορεί να γλείψει τη μύτη του και να γυρίσει την πλάτη του ή να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Αποστροφή/γύρισμα του κεφαλιού
Ο σκύλος μπορεί να γυρίσει ελάχιστα το κεφάλι προς τη μια πλευρά, να γυρίσει εντελώς το κεφάλι προς τη μία πλευρά ή να γυρίσει παντελώς την πλάτη του προς αυτόν τον οποίο προσπαθεί να ηρεμήσει. Αυτό είναι ένα από τα σήματα που μπορεί να δεις πολύ συχνά στα σκυλιά.

Υπόκλιση για παιχνίδι
Το χαμήλωμα με τα μπροστινά πόδια σε στάση υπόκλισης μπορεί να είναι πρόσκληση για παιχνίδι αν ο σκύλος μετακινεί τα πόδια του από τη μια πλευρά στην άλλη με παιχνιδιάρικο τρόπο. Το ίδιο συχνά, ο σκύλος μένει ακίνητος στη στάση υπόκλισης και χρησιμοποιεί το σήμα για να ηρεμήσει κάποιον. Αυτά τα σήματα συχνά έχουν διπλή σημασία και μπορεί να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συχνά, η πρόσκληση για παιχνίδι είναι ένα σήμα ηρεμίας από μόνη της γιατί ο σκύλος κάνει μια πιθανή επικίνδυνη κατάσταση λιγότερο έντονη και την εκτρέπει προς κάτι το ασφαλές.

Γλείψιμο
Το γλείψιμο είναι ένα άλλο σήμα που χρησιμοποιείται συχνά. Ιδιαίτερα από μαύρα σκυλιά, σκυλιά με πολύ τρίχωμα γύρω από το πρόσωπό τους και άλλα στα οποία τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν αφήνουν εύκολα τις εκφράσεις να φανούν, όσο στα ανοιχτόχρωμα σκυλιά με ορατά μάτια και μακριές μύτες. Αλλά όλα τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γλείψιμο και όλα τα σκυλιά το καταλαβαίνουν όσο γρήγορο και αν είναι. Το μικρό γρήγορο γλείψιμο της μύτης είναι ευκολότερο να το δεις αν κοιτάζεις το σκύλο από μπροστά. Παρατηρείται καλύτερα, αν μπορείς να βρεις ένα μέρος να καθίσεις με ηρεμία και γαλήνη και να παρατηρείς προσεκτικά. Από τη στιγμή που θα μάθεις να παρατηρείς το γλείψιμο, θα μπορείς να το βλέπεις, ακόμα και όταν πηγαίνεις το σκύλο βόλτα.
Μερικές φορές δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολύ γρήγορο γλείψιμο, η άκρη της γλώσσας είναι ελάχιστα και μετά βίας ορατή έξω από το στόμα και μόνο για ένα δευτερόλεπτο. Μα τα άλλα σκυλιά τη βλέπουν, την κατανοούν και ανταποκρίνονται. Κάθε σήμα ακολουθείται από ένα άλλο.

Ρουθούνισμα στο έδαφοςΤο ρουθούνισμα στο έδαφος είναι ένα πολύ συχνό σήμα ηρεμίας. Σε ομάδες κουταβιών θα το δείτε συχνά και επίσης, όταν εσύ και ο σκύλος σου είστε έξω στη βόλτα και κάποιος έρθει κατά πάνω σας, σε μέρη που συμβαίνουν πολλά πράγματα, σε θορυβώδη μέρη ή όταν βλέπετε αντικείμενα για τα οποία ο σκύλος δεν είναι σίγουρος τι είναι και του φαίνονται φοβιστικά.
Το ρουθούνισμα του εδάφους μπορεί να είναι από μια απλή μετακίνηση της μύτης προς το έδαφος και γρήγορη επιστροφή πάνω, έως κόλλημα της μύτης στο έδαφος και επίμονο ρουθούνισμα για κάποια λεπτά.

Αργό περπάτημα
Η γρήγορη ταχύτητα μπορεί να φανεί απειλητική σε πολλά σκυλιά και μπορεί να θέλουν να μπουν στη μέση και να σταματήσουν αυτόν που τρέχει. Αυτή είναι εν μέρει μια συμπεριφορά κυνηγού και πυροδοτείται στην όψη ενός σκύλου ή ανθρώπου που τρέχει. Αν αυτός που τρέχει έρχεται κατά πάνω στο σκύλο, εμπεριέχει απειλή και ο μηχανισμός άμυνας ενεργοποιείται.
Ένας ανασφαλής σκύλος θα κινηθεί αργά. Αν θέλετε να κάνετε ένα σκύλο να νιώσει ασφαλής, τότε μπορείτε να κινηθείτε πιο αργά. Μόλις δω ένα σκύλο να κάνει σε μένα ένα σήμα ηρεμίας, αμέσως ανταποκρίνομαι με αργή κίνηση.

Πάγωμα
"Πάγωμα" είναι αυτό που λέμε όταν ο σκύλος σταματάει όταν μένει εντελώς ακίνητος, καθισμένος ή ξαπλωμένος και παραμένει σε αυτή τη θέση. Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ότι έχει να κάνει με συμπεριφορά κυνηγού, όταν η λεία τρέχει, ο σκύλος επιτίθεται. Μόλις η λεία σταματήσει, ο σκύλος σταματάει και αυτός. Μπορούμε να το δούμε αυτό όταν οι σκύλοι κυνηγούν γάτες. Αυτή η συμπεριφορά, ωστόσο, χρησιμοποιείται σε διάφορες καταστάσεις. Όταν θυμώνεις και γίνεσαι επιθετικός και μοιάζεις απειλητικός, ο σκύλος συχνά παγώνει και δεν κινείται, ώστε να σε κάνει να γίνεις ξανά καλός. Άλλες φορές ο σκύλος μπορεί να κινείται αργά, να παγώνει και μετά να κινείται αργά ξανά. Πολλοί ιδιοκτήτες πιστεύουν ότι έχουν πολύ υπάκουα σκυλιά επειδή κάθονται κάτω ή κάθονται εντελώς ακίνητα. Ίσως χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα σήματα?

Κάθεται κάτω/σηκώνει το ένα πόδι
Σπάνια έχω δει σκυλιά να σηκώνουν το ένα τους πόδι σαν σήμα ηρεμίας, αλλά σε λίγες περιπτώσεις είναι εμφανές ότι το κάνουν για να ηρεμήσουν έναν άλλο σκύλο.
Το να καθίσουν κάτω ή ένα ακόμα πιο δυνατό σήμα, όπως το να καθίσουν κάτω με την πλάτη γυρισμένη προς κάποιον - για παράδειγμα προς τον ιδιοκτήτη - έχει πολύ ηρεμιστική δράση. Παρατηρείται συχνά, όταν ένας σκύλος θέλει να ηρεμήσει έναν άλλο, ο οποίος πλησιάζει πολύ γρήγορα. Τα σκυλιά μπορεί να καθίσουν κάτω με την πλάτη γυρισμένη προς τον ιδιοκτήτη τους, όταν αυτός ακούγεται πολύ αυστηρός και θυμωμένος.

Περπάτημα σχηματίζοντας καμπύλη
Αυτό το σήμα είναι ο κύριος λόγος που τα σκυλιά μπορεί να αντιδρούν τόσο έντονα όταν συναντούν άλλα σκυλιά, ενώ είναι αναγκασμένα να περπατούν κατά πάνω σε κάποιον. Τα ένστικτά τους, τους λένε ότι είναι λάθος να πλησιάζουν κάποιον έτσι, ο ιδιοκτήτης λέει το αντίθετο. Ο σκύλος αγχώνεται και γίνεται αμυντικός. Και έχουμε ένα σκύλο, ο οποίος γαυγίζει και χιμάει σε άλλα σκυλιά και, τελικά, έχουμε έναν επιθετικό σκύλο.
Τα σκυλιά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, θα περπατήσουν σχηματίζοντας καμπύλη γύρω από άλλα σκυλιά. Αυτό κάνουν όταν συναντώνται χωρίς λουριά και είναι ελεύθερα να κάνουν πράγματα με το δικό τους τρόπο. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να κάνει το ίδιο όταν είναι μαζί σας.
Μερικά σκυλιά χρειάζονται μεγάλες καμπύλες, ενώ άλλα χρειάζεται να περπατήσουν μόνο με ελάχιστη κλίση. Επιτρέψτε στο σκύλο να αποφασίσει να κάνει ό,τι νιώθει ότι είναι το ασφαλές γι' αυτόν, και μετά, με τον καιρό και αν το θέλετε, μπορεί να μάθει να περνά πιο κοντά σε άλλα σκυλιά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !