Απρόσμενη επιθετικότητα του σκύλου

G.S
0
Σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

1) Γρυλίζει σε εσάς, σε άλλους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα
2) Σας κοιτάει παρατεταμένα με βλέμμα ακίνητο
3) Σας δαγκώνει στο πρόσωπο και τα άκρα όταν παίζετε
4) Κρύβετε όταν τον πλησιάζουν ξένοι
5) Γρυλίζει, αρπάζει και δείχνει τα δόντια του όταν πλησιάζετε το φαγητό ή τα παιχνίδια του
6) Κυνηγάει γάτες, άλλα ζώα, ανθρώπους που κάνουν τζόκινγκ ή ποδηλάτες
7) Δείχνει τα δόντια του σε εσάς και σε άλλους.

Πότε μπορεί να παρουσιάσει σημάδια επιθετικότητας;
1) Η μητέρα που θηλάζει τα κουτάβια της μπορεί να γίνει επιθετική
2) Οι αρσενικοί σκύλοι για λόγους κυριαρχίας μπορεί να γίνουν επιθετικοί σε άλλους σκύλους
3) Όταν αισθάνεται ότι προστατεύει το σπίτι του, το αυτοκίνητο σας, τον κήπο σας μπορεί να δαγκώσει όποιον πλησιάσει
4) Όταν φοβηθεί κάποιον άγνωστο
5) Όταν θέλει να μην του πάρετε το φαγητό του ή τα παιχνίδια του.

Πώς να χειριστείτε το θέμα;
1) Όταν έχετε επισκέψεις δικούς σας αλλά άγνωστους στο σκύλο σας, ενημερώστε τους πως δεν πρέπει να τον κοιτάζουν κατάματα αλλά να του ρίχνουν στο πάτωμα λιχουδιές. Έτσι αποφορτίζεται το κλίμα και αποκτιέται φιλικότητα.
2) Αν δείξει επιθετικότητα προς εσάς όταν τρώει, δώστε του μια λιχουδιά πιο ελκυστική και θα μάθει να δέχεται την παρουσία σας. Αν δαγκώσει για να πάρει δικό του ένα παιχνίδι πάρτε του το παιχνίδι για πάντα.
3) Φροντίστε με επιμονή να ανταμείβετε το σκύλο σας όταν δεν γίνεται επιθετικός με τους ανθρώπους που έρχονται σπίτι σας για κάποια εργασία (κηπουρό, ταχυδρόμο).

Πότε ο σκύλος βρίσκεται σε υπερδιέγερση; Πως θα την αποτρέψετε;
Ο σκύλος δείχνει ότι σε υπερδιέγερση όταν τραβάει το λουρί του και γαυγίζει έντονα.
1) Πρώτα από όλα φροντίστε να κλείσετε το σκύλο σε άλλο δωμάτιο όταν φτάσουν οι επισκέπτες
2) Αν οι επισκέπτες είναι πρόθυμοι να πάρουν μέρος στην επανεκπαίδευση, βάλτε στο σκύλο το λουρί του, δώστε την εντολή «κάτσε» και φροντίστε ο σκύλος να υπακούσει πριν μπούνε μέσα οι επισκέπτες
3) Πείτε τους να περπατούν αργά, ήρεμα χωρίς να τον κοιτάνε στα μάτια
4) Ανταμείψτε την υπακοή του με λιχουδιά και σιγανά πείτε του «καλό σκυλί»
5) Αφήστε να πλησιάσουν και να αγγίξουν το σκύλο μόνο όταν θα έχει ανταποκριθεί σωστά στις εντολές σας και δεν θα δείχνει την τάση να τους επιτεθεί
6) Χρησιμοποιήστε λουρί κεφαλής, αν στο περπάτημα δείτε ότι είναι απαραίτητο, για να μην μπορεί να επιτεθεί σε κάποιο περαστικό. Το λουρί σχηματίζει ένα δαχτυλίδι που κουμπώνει κάτω από το σαγόνι του σκύλου. Όταν ο σκύλος τραβάει μπροστά, η ίδια του ορμή σπρώχνει το κεφάλι προς τα κάτω και του κλείνει το στόμα
7) Όταν κάποιος πλησιάζει τον σκύλο σας βάλτε τον πρώτα να καθίσει κάτω, δίνοντας του την εντολή «κάτσε», ώστε ο άνθρωπος να σκύψει για να τον φτάσει.

Πως θα μάθετε να περπατάει ο σκύλος με το λουρί και το περιλαίμιο;
1) Αρχίστε να περπατάτε μπροστά με το σκύλο στα αριστερά σας, το αριστερό σας χέρι στο λουρί κοντά στο περιλαίμιο του και το δεξί στην άκρη του λουριού. Μόλις ο σκύλος αρχίσει να τραβάει, σταματήστε να περπατάτε και γλιστρήστε αμέσως το χέρι σας στο περιλαίμιο του. Απαλά αλλά σταθερά τραβήξτε τον πάλι δίπλα σας. Προσπαθήστε να μην τραβήξετε πολλές φορές το λουρί. Καλό είναι στην πρώτη αυτή φάση να μην μιλάτε, ούτε να θυμώσετε.
2) Όταν ο σκύλος έρθει στη σωστή θέση, δώστε του την εντολή «κάτσε»και ανταμείψτε τον προφορικά όπως για παράδειγμα με τη λέξη «μπράβο» ή «καλό σκυλί» όταν την εκτελέσει. Με το σκύλο και πάλι κάτω από τον έλεγχο σας αρχίστε να περπατάτε δίνοντας την εντολή «κοντά». Μετά από μερικά βήματα σταματήστε και ξαναδώστε την εντολή «κάτσε». Επαναλάβετε την διαδικασία κάθε φορά που ο σκύλος τραβάει μπροστά. Η φωνή να είναι σταθερή δυνατή, χωρίς συναισθηματισμό.
3) Μόνο όταν μάθει να περπατάει υπάκουα κοντά σας χωρίς να τραβάει ανταμείψτε τον με λιχουδιά. Σταδιακά μεγαλώστε την απόσταση που κάνετε μαζί και όπως και στη βασική εκπαίδευση του «κοντά», αρχίστε να πηγαίνετε σε μέρη με περισσότερο κόσμο για να τσεκάρετε αν αντιλήφθηκε σωστά όσα του διδάξατε. Αν όχι αρχίστε πάλι από την αρχή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !