Αστυνομικοί σκύλοι – Κ9

G.S
0
Αστυνομικός σκύλος (συχνά αναφέρεται ως K9 – προφέρεται canine, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει κυνοειδές) είναι ο σκύλος που έχει εκπαιδευτεί ειδικά για να βοηθάει στο έργο της αστυνομίας, του στρατού ή άλλου φορέα επιβολής του νόμου κατά κύριο λόγο.


 Ιστορία Από την τη στιγμή που ο σκύλος εξημερώθηκε, περίπου πριν 15 χιλιάδες χρόνια, χρησιμοποιήθηκε ως βοηθός του ανθρώπου για φύλαξη, κυνήγι κ.ά.

 Υπάρχουν αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα για σκύλους πολέμου, σε περιγραφές μαχών όπως του Μαραθώνα και της Μαντινείας. Οι Ρωμαίοι και Ισπανοί κατακτητές χρησιμοποίησαν σκύλους σε πολέμους, και ως μέσο επιβολής στους κατακτημένους πληθυσμούς. Τον 16ο αιώνα, οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν δύο είδη σκύλων για την εξόντωση τοπικών πληθυσμών που αντιστέκονταν: λαγωνικά Bloodhound για να τους εντοπίσουν και να τους κυνηγήσουν, και Mastiffs για να τους αφοπλίσουν.

 Οι Γερμανοί ναζί επίσης χρησιμοποίησαν (περισσότερο Γερμανικούς Ποιμενικούς) για διάφορους σκοπούς όπως στα πεδία της μάχης και για να επιτίθενται σε κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η χρησιμοποίηση αστυνομικών σκύλων αναγνωρίστηκε επίσημα στην Ευρώπη το 1859, όταν η αστυνομία στην πόλη Ghent του Βελγίου ξεκίνησε να τους χρησιμοποιεί για τις βραδινές περιπολίες της. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία. Βέβαια, τα πρώτα εκείνα σκυλιά που χρησιμοποιούσαν ήταν εξαιρετικά άγρια και υπερπροστατευτικά, σκορπώντας τον τρόμο σε κάθε εγκληματία ή επιτιθέμενο.

 Σκοπός τους ήταν να πλήξουν θανάσιμα το στόχο τους, ή να τον τραυματίσουν σοβαρά. Σήμερα αντιθέτως, εκπαιδεύονται για να εκφοβίσουν και να υποτάξουν ή να αφοπλίσουν το στόχο. Είναι απ’ τα καλύτερα αποτρεπτικά μέσα που χρησιμοποιούνται απ’ όλες τις αστυνομίες του κόσμου με θετικά αποτελέσματα. Ο σκύλος περιπολίας είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο πρόληψης και αποτροπής με σκοπό να συμβάλλει στον περιορισμό της βίας οποιασδήποτε προέλευσης και μορφής.


 Το πρώτο μεγάλο βήμα για την εξέλιξη των αστυνομικών σκύλων στα πρότυπα των σημερινών, έγινε κατά το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ειδικότερα στη Γερμανία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης αναγνωρισμένες τεχνικές, και κανόνες συμπεριφοράς για τους χειριστές. Κάτι που δεν έγινε τυχαία, αφού μιλάμε για την περίοδο που ιδρύθηκε ο όμιλος Γερμανικού Ποιμενικού (SV), και υπήρξε γενικότερα ραγδαία εξέλιξη και βελτίωση στην εκπαίδευση σκύλων. astynomikos_skylos Ράτσες Σήμερα τα δεδομένα για την επιλογή σκύλου έχουν διαφοροποιηθεί και δεν θεωρείται ένας σκύλος κατάλληλος απλά και μόνο από τη ράτσα του.

Παρόλα αυτά, η πιο δημοφιλής επιλογή είναι ο Γερμανικός Ποιμενικός και ο Βέλγικος Ποιμενικός Μαλινουά, λόγω της ευκολίας που παρουσιάζουν στην εκπαίδευση και την πειθαρχία τους. Στην παρακάτω λίστα υπάρχουν οι ράτσες σκύλων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά και δίπλα αναγράφονται τα καθήκοντα που καλούνται να φέρουν εις πέρας.

 Γερμανικός Ποιμενικός: (σωματοφυλακή, καταδίωξη, εντοπισμός στοιχείων, ιχνηλασία, διάσωση, ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών)

Βελγικός Ποιμενικός Μαλινουά (σωματοφυλακή, καταδίωξη, εντοπισμός στοιχείων, ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων, ιχνηλασία ανθρώπου)

 Boxer: (σωματοφυλακή, επίθεση)

 Labrador Retriever: (ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών) Doberman: (σωματοφυλακή, επίθεση)

Springer Spaniel: (ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών) Rottweiler: (σωματοφυλακή, επίθεση)

Dogo Argentino: (σωματοφυλακή, επίθεση, ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών) doberman-K9 Ζωή Συνήθως ένας σκύλος Κ9 ζει με τον χειριστή του, καθώς θεωρείται ότι αποτελούν μια ενιαία μονάδα. Υπάρχει μεταξύ τους αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη. Ο χειριστής πρέπει να έχει αυξημένα αντανακλαστικά και ικανότητα να ανταπεξέλθει σε κρίσιμες και υπό πίεση καταστάσεις όπως και να διατηρήσει τον απόλυτο έλεγχο του σκύλου. Αντιμετώπιση Σε πολλές χώρες, είναι κακούργημα να τραυματίσει κανείς ή να σκοτώσει αστυνομικό σκύλο, και σε περίπτωση που το κάνει, έρχεται αντιμέτωπος με αυστηρότερες κατηγορίες και ποινές από αυτές που ορίζει ο νόμος περί προστασίας των ζώων. Σε μερικές χώρες ακόμα, ο αστυνομικός σκύλος αντιμετωπίζεται σαν ισότιμο μέλος και μπορεί να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο να αποκτά εμβλήματα και τιμές, και να γίνεται ακόμα και κηδεία εάν πέσει εν ώρα καθήκοντος. - See more at: http://www.dogsworld.gr/ekpaideysh/astynomikoi-skyloi-k9-1/#sthash.tSf2sywv.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !