Ο Γερμανικός ποιμενικος...συναγερμός! - Tι δεν είναι ο σκύλος-φύλακας

G.S
Πολλοί ζητούν να πάρουν ένα σκύλο ''φύλακα''. 

Κι αυτή η έννοια είναι τόσο μα τόσο παρεξηγημένη. Σχεδόν ΚΑΘΕ σκυλί, ημίαιμο ή καθαρόαιμο, μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο θα προστατεύσει το σπίτι του και το χώρο που ζει αν δει κάποιον ξένο ή νιώσει κάποια απειλή. Ακόμα και τα σωστά κοινωνικοποιημένα, φιλικά με τους ανθρώπους σκυλάκια θα γαυγίσουν σε ξένο που θα είναι στην πόρτα ή σε ξένο αυτοκίνητο που θα σταματήσει έξω από την πόρτα μας. Αυτό είναι η έννοια της προστασίας και της προειδοποίησης.

Ο σκύλος μας μας ειδοποιεί και σίγουρα θα θελήσει να κάνει τα πάντα για να μας προστατεύσει αν τυχόν κάτι γίνει, που δεν το ευχόμαστε. Ο σκύλος φύλακας πρέπει να ειδοποιεί με το γαύγισμα του. Αυτό λοιπόν το κάνουν σχεδόν όλα τα σκυλιά. Υπάρχουν βεβαίως και ορισμένα που έχουν από το χαρακτήρα τους τόσο αγνά συναισθήματα που ίσως ποτέ δεν θα γαυγίσουν σε ξένο, αλλά είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές. Δυνητικά λοιπόν, ένα αδέσποτο από το δρόμο, ένα ημίαιμο σκυλάκι ή ένα καθαρόαιμο σκυλί ή ακόμα και ένα κανίς, μπορούν να είναι φύλακες με την έννοια της ειδοποίησης , όταν συμβαίνει κάτι/έρχεται κάποιος ξένος.

Μερικές ράτσες έχουν την φήμη των προσόντων φύλαξης, κυρίως γιατί είναι μεγαλόσωμες άρα φοβάται όποιος δεν γνωρίζει από σκυλιά, ''άγριες'' ή επιβλητικές  στην όψη αλλά και γιατί ως σκύλοι εργασίας εκπαιδεύονται πολλές φορές από ειδικούς, για φύλαξη/σωματοφυλακή κ.α. Τέτοιες ράτσες είναι τα λυκόσκυλα (γερμανικοί ... ποιμενικοί), τα ροτβάιλερ, τα ντόμπερμαν αλλά και τα βέλγικα λυκόσκυλα (πχ μαλινουά) λόγω της ανεπτυγμένης ευφυϊας τους κατά πρώτο λόγο, λόγω του μυώδους σώματος τους κατά δεύτερο λόγο και λόγω της μεγάλης ενεργητικότητας σε συνδυασμό με τάση για πλήρη αφοσίωση και υπακοή στον ιδιοκτήτη τους.

Όμως δεν θα πρέπει να ζητάμε να αποκτήσουμε ένα ''φύλακα λυκόσκυλο'' επειδή είδαμε....την ταινία ΡΕΞ με το - ειδικά εκπαιδευμένο- αστυνομικό σκυλί ή γιατί έχουμε ακούσει ότι είναι...καλοί φύλακες. Υπάρχουν Ντόμπερμαν που γίνονται βούτυρο...στον καναπέ και δεν έχουν καθόλου ικανότητες φύλαξης, γιατί οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν να τα μεγαλώσουν έτσι ή λυκόσκυλα που παρά την αριστοκρατική τους εμφάνιση δεν έχουν αίσθηση φύλαξης και χρειάζονται εκπαίδευση για να φυλάξουν... Αποτέλεσμα; Παίρνετε από την πρώτη αγγελία πώλησης που θα βρεθεί μπροστά σας ένα λυκάκι, πολλές φορές ημίαιμο (και φαινομενικά καθαρόαιμο), κοιτάτε/ρωτάτε αν έχει.... όρθια αυτιά και μόνο και αγνοείτε για παράδειγμα την δυσπλασία, μία σοβαρή ασθένεια της φυλής στα πόδια, που μπορεί να ταλαιπωρεί και το σκύλο και εσάς για πολλά χρόνια. Και τι γίνεται αν δεν βγει φύλακας; Καταλήγει στο δρόμο;

Απ' την άλλη ένα μικρόσωμο κανισάκι μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικός φύλακας, καθώς λόγω και της ανασφάλειας που νιώθουν επειδή είναι μικρά, γαυγίζουν εύκολα σε κάθε τι άγνωστο. Το ίδιο και ένας ημίαιμος αδέσποτος σκυλάκος, που νιώθοντας επιτέλους ασφάλεια και θαλπωρή στο σπίτι σας, το προστατεύει ακόμα και από ευγνωμοσύνη.


Τι δεν είναι λοιπόν ο σκύλος φύλακας:

-Ο ΣΚΥΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ...ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
Ο σκύλος που δεν έχει εκπαιδευτεί αλλά απλά περιμένετε λόγω ράτσας ότι θα φυλάει, μπορεί να μην δαγκώσει ούτε και να ακινητοποιήσει κάποιον πιθανό κλέφτη που θα μπει στο σπίτι σας. Ο σκύλος φύλακας δεν σημαίνει ότι ''ορμάει'' ενώ μόνο με ειδική εκπαίδευση μπορείτε να κάνετε ένα σκύλο φύλακα να ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ όπως είναι το σωστό κάποιον άγνωστο.

Τα σκυλιά μπορεί να θυσιάσουν τη ζωή τους για να μας προστατεύσουν, ειδικά αν ο κλέφτης έχει κάποιο όπλο ή μαχαίρι, όμως δεν θα πρέπει να τον σκέφτεστε ως αναλώσιμο εργαλείο αλλά θα πρέπει να τον προστατεύετε. Ο σκύλος δεν φορά αλεξίσφαιρο, δεν έχει όπλο, δεν υπολογίζει τον κίνδυνο.

-Ο ΣΚΥΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ...ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΣ
Υπάρχουν σκυλιά κάθε φυλής αλλά και ημίαιμα, πρώην αδέσποτα που έχουν ανεπτυγμένη αίσθηση φύλαξης. Κυρίως αρσενικά, μεγαλόσωμα, που έχουν στο αίμα τους λυκόσκυλο κλπ φαίνεται ότι έχουν ικανότητες φύλαξης, κάτι που καταλαβαίνουν οι άνθρωποι που τα φροντίζουν όταν τα μαζεύουν από το δρόμο. Σκεφτείτε λοιπόν να υιοθετήσετε ένα ενήλικο σκύλο, που έχει δείξει τι χαρακτήρα έχει αν θέλετε να νιώθετε σιγουριά για το σπίτι σας.

-Ο ΣΚΥΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...ΑΨΥΧΟΣ.
Ο σκύλος φύλακας δεν θα πρέπει να είναι ένα σκυλί που θα μένει μόνος στο μαγαζί σας όταν κλείνετε ή μόνος σε κάποιο εξοχικό σας το οποίο επισκέπτεστε μία φορά την εβδομάδα! Όσες τεχνικές και αν βρίσκετε για τη συντήρησή του (πχ Ταϊστρα με πολύ τροφή ή γείτονας που του βάζει νερό) το σκυλί κινδυνεύει χωρίς την δική σας επίβλεψη να δηλητηριαστεί από κάποιον κάτοικο που ενοχλείται με το γαύγισμά του ή από κάποιο επίδοξο ληστή, να πεθάνει αβοήθητο από δηλτηριώδες δάγκωμα φιδιού ή κάποια άλλη τυχαία πάθηση. Δεν θα είστε εκεί για να το βοηθήσετε.

Και πολύ πιο σημαντικό, ο σκύλος είναι κοινωνικό πλάσμα, που σας χρειάζεται. Αφήνωντας ένα σκύλο δεμένο σε ένα χώρο δεν τον κάνετε περισσότερο ''άγριο'' όπως μερικοί πιστεύουν, αλλά τον καταδικάζετε σε ανία που μετατρέπεται σε ενέργεια που δεν εκτονώνεται και με τη σειρά της μπορεί να γίνει ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ακόμα και χωρίς πρόκληση, ακόμα και εναντίον σας ή ενός παιδιού.

Και τέλος....

-Ο ΣΚΥΛΟΣ ΦΥΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...ΦΥΛΑΚΑΣ
Δεν παίρνουμε ένα σκύλο γιατί τον χρειαζόμαστε για ένα σκοπό. Παίρνουμε ένα σκύλο με πλήρη επίγνωση των αναγκών του, σε τροφή, χώρο, χρόνο, βόλτες, έξοδα, κτηνίατρο αλλά κυρίως σε αγάπη. Παίρνουμε ένα ζωντανό πλάσμα που ξέρουμε ότι θα ζήσει για 15-20 χρόνια και τον φροντίζουμε όπως του αρμόζει. Εφόσον είναι στην αυλή μας φυσικά και αναπτύσσει αισθήματα φύλαξης, ακόμα καλύτερα.

Αν λοιπόν σκέφτεστε ότι χρειάζεστε ένα σκύλο φύλακα γιατί μένετε σε...απομακρυσμένη περιοχή ή η περιοχή σας έχει κρούσματα εγκληματικότητας ή έχετε κατάστημα που κινδυνεύει από λήστες μην πάρετε σκύλο. Βάλτε συναγερμό! Κι αν πάρετε σκύλο φροντίστε να είναι απλά ένα ακόμα... στοιχείο για να νιώθετε εσείς καλύτερα και όχι για να σας κάνει μία δουλειά που δεν του έχει άλλωστε μάθει κανείς.

Αν επίσης επιλέξετε να ''στείλετε το σκύλο για εκπαίδευση'' καλό θα είναι να ενημερωθείτε για τις μεθόδους και τον τρόπο εκπαίδευσης του εκπαιδευτή, να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιεί βία και να είστε παρόντες σε κάθε μάθημα...

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !