Μαρκάρισμα - Εκπαίδευση τουαλέτας

G.S
0
Ενώ εσείς νομίζετε ότι έχετε εκπαιδεύσει  το νέο ή παλιότερο αρσενικό σκύλο σας, συνειδητοποιείτε ότι έχει αρχίσει να μαρκάρει πάλι μέσα στο σπίτι. 

Τι λάθος έχει γίνει; Το κάνει επειδή τρελάθηκε ή θυμώνει όταν τον αφήνετε μόνο στο σπίτι;

Είστε έγκυος, έχετε ένα νέο μωρό, κάποιος με ένα μωρό έρχεται για μια επίσκεψη, παίρνετε μια νέα γάτα ή ένα σκυλί, κάποιο νέο μέλος μετακομίζει στο σπίτι ή εσείς μετακομίζετε σε ένα καινούριο, έχει αλλάξει το πρόγραμμά σας και γενικώς όταν κάτι σημαντικό γίνεται στη ζωή σας, το σκυλί αρχίζει να μαρκάρει στο σπίτι! Είναι επειδή θέλει την προσοχή σας;

Το μαρκάρισμα είναι μια φυσιολογική, ενστικτώδης συμπεριφορά σκύλων, συνήθως στα αρσενικά αλλά και μερικές φορές στα θηλυκά. Όπως πολλές άλλες φυσικές συμπεριφορές σκυλιών, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως έναν από τους συναρπαστικούς τρόπους που οι άνθρωποι και τα σκυλιά μαθαίνουν να συνεργάζονται.

Παίρνουμε ως δεδομένο τη δυνατότητα των σκύλων να προσαρμοστούν στον τρόπο ζωής μας, έως ότου μια συμπεριφορά όπως αυτή κερδίσει την προσοχή μας.. Εάν έχετε ένα αρσενικό που δε σημαδεύει στο σπίτι σας, κάντε ένα διάλειμμα και ευχαριστείστε τον! Εάν το αρσενικό σκυλί σας χρειάζεται τη βοήθειά σας (όπως οι περισσότεροι σκύλοι που θα τη χρειαστούν τουλάχιστον μια δυο φορές στη ζωή τους), διαβάστε παρακάτω για το πώς θα γίνει αυτό ομαλά.

Γιατί συμβαίνει;
Τα σκυλιά δε θεωρούν το κατούρημα προσβολή. Αντίθετα, τα σκυλιά που σημαδεύουν μπορούν κάλλιστα  να προσφέρουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν την αγέλη. Αντί  λοιπόν να σκέφτονται  «Πάρτε από εδώ αυτό το νέο μωρό» μπορεί να λένε  «Αυτό το μικρό είναι υπό την προστασία μου».

Εάν έχετε ένα αρσενικό και ένα ή περισσότερα θηλυκά σκυλιά, παρακολουθήστε πώς ουρεί κατά μήκος του φράκτη, πιθανώς θα τον δείτε περιστασιακά να σημαδεύει ακριβώς εκεί που ούρησαν τα θηλυκά. Προσέξτε την αντίδρασή τους. Τα κορίτσια πιθανώς να αισθάνονται πιο ασφαλή. Πόσο περίεργο είναι άραγε αυτό για τον ιδιοκτήτη;

Τα σκυλιά πραγματικά δεν καταλαβαίνουν την εκπαίδευση της τουαλέτας. Το μόνο ένστικτο που ακολουθούν είναι να μην λερώνουν τον χώρο που τρώνε, κοιμούνται και παίζουν.

Η έννοια  αυτής της περιοχής για ένα μικρό σκύλο μπορεί να μην περιλαμβάνει την πίσω κρεβατοκάμαρα ή το επίσημο καθιστικό. Σε αυτόν, αυτός ο χώρος μπορεί να φανεί ότι είναι έξω από το ζωτικό του χώρο. Ένα μεγαλύτερο σκυλί τείνει να προτιμά να λερώνει έξω από το σπίτι, έχοντας πάντα τη βοήθειά σας και ένα καλό πρόγραμμα βόλτας.

Ειρωνικά, οι άνθρωποι παίρνουν συχνά μικρά σκυλιά επειδή θέλουν ένα καθαρότερο σπίτι. Εάν η ευκολία και η εκπαίδευση της τουαλέτας είναι πολύ σημαντική για εσάς, τότε ένας μικρόσωμος σκύλος δεν είναι σωστή επιλογή.

Τα σκυλιά παίρνουν πολλές πληροφορίες από τη μυρωδιά των ούρων. Μεταξύ των σκύλων, βοηθά να διατηρηθεί η ειρήνη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες που μπορούν να ανιχνεύσουν από τη μυρωδιά ούρων, αλλά σίγουρα ξέρουμε ότι μπορούν να διακρίνουν ένα αρσενικό από ένα θηλυκό, έναν στειρωμένο σκύλο από έναν άθικτο, ένα θηλυκό που βρίσκεται σε περίοδο ζευγαρώματος και εάν το άλλο σκυλί είναι άρρωστο ή υγειές.

Ένα αρσενικό σκυλί είναι πολύ πιθανό να σημαδέψει στην παρουσία ενός θηλυκού σκυλιού με περίοδο. Είναι επίσης ιδιαίτερα πιθανό να σημαδέψει στο χώρο του, αν ένα άλλο σκυλί έχει περάσει από εκεί, άσχετα αν είναι θηλυκό ή αρσενικό. Δύο μικρόσωμα αρσενικά σκυλιά, που ζουν μαζί, είναι πιθανό να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα ουρήσει πιο πολύ μέσα στο σπίτι. Συμβαίνει αυτό γιατί μαλώνουν; Πιθανώς όχι. Μπορεί ακόμη και να είναι ο τρόπος για να δείξουν ότι προστατεύουν την υπόλοιπη αγέλη.

Όπως και σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά των σκύλων, πρέπει να μελετήσουμε πάρα πολύ ώστε να πάρουμε μία ιδέα για το λόγο που μπορεί ο σκύλος μας να μαρκάρει στο χώρο του. Δεν ξέρουμε ποτέ τα πάντα για την αιτία. Τα σκυλιά είναι σύνθετα, με μερικές συμπεριφορές έντονα ενστικτώδεις και μερικές που μαθαίνονται. Όπως και οι άνθρωποι, κάνουν μερικά πράγματα αυτόματα κατά περιόδους και άλλες φορές υπάρχει πρόθεση. Δε βοηθάει καθόλου να σκεφτούμε  ότι ο σκύλος το κάνει από «φθόνο» ή «θυμό». Το ένστικτο του φόβου, της προστασίας, του ενθουσιασμού, και άλλα ένστικτα επιβίωσης είναι οι πιθανότερες εξηγήσεις.

Στη φύση, το μαρκάρισμα ορίζει το ζωτικό χώρο της αγέλης. Σε αυτόν το χώρο ζει η αγέλη, αναπαράγεται ,φροντίζει τα μικρά της και βέβαια την προστατεύει από τα υπόλοιπα ζώα. Το μαρκάρισμα επίσης βοηθάει το αρσενικό να εντοπίσει το θηλυκό σε οίστρο. Τα αρσενικά σκυλιά σύρονται ενστικτωδώς στη μυρωδιά των ούρων των θηλυκών, με στόχο φυσικά την αναπαραγωγή.

Το μαρκάρισμα δεν αφορά τους ανθρώπους. Τα αρσενικά δεν προσπαθούν να μας στείλουν μηνύματα πέρα από το ίσως να είναι άρρωστα ή ότι είναι πρόθυμα να δώσουν τις ζωές τους για να μας προστατεύσουν. Μερικές από τις επιλογές μας αναγκάζουν τα σκυλιά μας να έχουν τα προβλήματα με το μαρκάρισμα, αλλά δεν το κάνουν από το φθόνο ή από θυμό προς τους ιδιοκτήτες τους.

Πώς να το χειριστείτε

Πιθανώς το πιο  αποτελεσματικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σκυλί σας να μη μαρκάρει μέσα στο σπίτι σας, είναι να το στειρώσετε  πριν το μαρκάρισμα του γίνει συνήθεια. Τουλάχιστον μια μελέτη, όμως, έχει δείξει η στείρωση, σε οποιαδήποτε ηλικία, να βοηθάει. Έτσι, φαίνεται ότι η τεστοστερόνη παίζει σημαντικό ρόλο στο μαρκάρισμα.

Η στείρωση βέβαια, δεν εξαλείφει την ανάγκη για εκπαίδευση, ειδικά εάν η συνήθεια του μαρκαρίσματος έχει εδραιωθεί πριν τη χειρουργική επέμβαση. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μετά τη στείρωση το πρόβλημα θα εξαφανιστεί δια μαγείας. Αλλά αν δε στειρώσετε ένα μικρόσωμο αρσενικό σκυλί, οι πιθανότητες να έχετε κάποτε μια πλήρη εκπαίδευση τουαλέτας μειώνονται πολύ. Τα μεγαλύτερα αρσενικά σκυλιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να σημαδεύουν έξω από το σπίτι -πάντα με τη δική σας βοήθεια και εκπαίδευση- ακόμη και αν χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή.

Συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας για τον πότε είναι καλύτερα να στειρώσετε το αρσενικό σας. Προσπαθήστε να έχετε στειρώσει το μικρόσωμο αρσενικό σας μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του για καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα σκυλιά του ίδιου φύλου μέσα στο σπίτι, συχνά δημιουργούνται τσακωμοί, ειδικά εάν είναι τεριέ και τα αρσενικά θα υποκινήσουν το ένα το άλλο στο να σημαδεύουν μέσα στο σπίτι. Εάν τα αρσενικά είναι μικρά ή/και τεριέ, ο κίνδυνος μαρκαρίσματος αυξάνεται. Οι τσακωμοί μεταξύ θηλυκών σκυλιών στην ίδια οικογένεια τείνουν να είναι χειρότεροι από τους τσακωμούς ανάμεσα σε αρσενικά, αλλά τα θηλυκά σημαδεύουν σπάνια μέσα στο σπίτι.

Το ένστικτο των μεγαλόσωμων αρσενικών τους εμποδίζει να βλάψουν θηλυκά σκυλιά όπως και μικρόσωμα, καθώς επίσης δύσκολα μπαίνουν στον πειρασμό να σημαδέψουν σε μέρος που έχει μαρκάρει μικρόσωμος σκύλος. Οπότε αν έχετε ήδη ένα μικρόσωμο θηλυκό και θέλετε να αποκτήσετε δεύτερο σκύλο, η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα μεγαλόσωμο αρσενικό.

Λάβετε υπόψη ότι τυχόν ιατρικά προβλήματα στο αρσενικό σκυλί ή σε ένα άλλο σκυλί που ζει μαζί του, μπορεί να είναι η αιτία του μαρκαρίσματος. Ειδικά εάν το ενήλικο αρσενικό ξεκινήσει να σημαδεύει στο σπίτι ή αλλάξει η συμπεριφορά του, πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο και να εξεταστούν όλα τα σκυλιά που ζουν στο ίδιο σπίτι.

Μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι η λύση του προβλήματος είναι η τιμωρία. Οι σκύλοι δεν μαθαίνουν μέσω τιμωρίας. Το μόνο που θα πετύχετε με την τιμωρία είναι να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του σκύλου και να αναπτύξει επιθετικότητα προς τον ανθρώπους.

Τα σκυλιά που τιμωρούνται μαθαίνουν να κρύβονται από τους ανθρώπους όταν σημαδεύουν, το οποίο κάνει την εκπαίδευση ακόμα πιο δύσκολη. Εάν παρακολουθείτε σωστά το σκύλο σας, θα τον «πιάσετε» τη στιγμή που πάει να ουρήσει. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τοδιακόψετε και να του πείτε με ήρεμη φωνή «Όχι. Πάμε έξω» και να τρέξετε  στη πόρτα με το σκυλί.

Όταν φτάνετε στο σημείο, ο στόχος είναι να λερώσει ο σκύλος εκεί. Και όταν αυτό συμβεί να τον επιβραβεύσετε λεκτικά αλλά και με μια λιχουδιά.

Εάν ο συγχρονισμός σας είναι πραγματικά τέλειος, ο σκύλος θα μάθει να λερώνει έξω, πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό διαμορφώνει ισχυρότερες συνήθειες. Η εκπαίδευση με θετικές μεθόδους διαμορφώνει ισχυρότερες συνήθειες. Οι άνθρωποι «ξεφορτώνονται» τα σκυλιά συχνότερα για προβλήματα τουαλέτας απ' ό,τι για την επιθετικότητα!

Όταν μπορεί να είναι κάτι άλλο

Το αρσενικό που έχει τα ατυχήματα στο σπίτι θα μπορούσε να έχει ουρολοίμωξη, προστάτη, διανοητική σύγχυση, βαρύ ύπνο, προβλήματα κινητικότητας, ή άλλη ασθένεια.

Όταν έχουμε περισσότερα από ένα σκυλιά, είναι εύκολο να μπερδευτούμε για το ποιο προκαλεί τα ατυχήματα στο σπίτι. Μία κάμερα στο χώρο που συχνάζουν ή έχοντας μόνο έναν σκύλο σε κάθε χώρο τη φορά, θα έλυνε το πρόβλημα.

Το άγχος αποχωρισμού είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες του μαρκαρίσματος. Η τιμωρία όταν επιστρέψετε και δείτε το ατύχημα, θα χειροτερέψει την εκπαίδευση.

Η διαφορά μεταξύ του σκύλου που μαρκάρει και του σκύλου που δεν είναι εκπαιδευμένος είναι δύσκολο να καθοριστεί, αλλά δεν έχει καμία σημασία, εφόσον αντιμετωπίζονται και τα δύο με τον ίδιο τρόπο. Τα καλύτερα αποτελέσματα στην εκπαίδευση τουαλέτας εξαρτώνται από τα παρακάτω:

1. Η γεννήστρα που φιλοξενεί τη μητέρα με τα κουτάβια να είναι καθαρή και όλα να έχουν ένα διάστημα μακριά από τη φωλιά για τις «ανάγκες» τους.

2. Το κουτάβι δεν κρατιέται ποτέ περιορισμένο σε περιοχή που έχει ούρα και περιττώματα σεοποιαδήποτε ηλικία.

3. Το κουτάβι έχει κάνει την ανάγκη του έξω από το χώρο που κοιμάται και έχει επιβραβευτεί γι’ αυτό, τουλάχιστον μερικές φορές, πριν  απομακρυνθεί από τη μητέρα του. Αυτό φυσικά απαιτεί πρόσβαση σε έναν ασφαλή χώρο για το  νέο κουτάβι με το ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα στις μεταδοτικές ασθένειες.

4. Η εκπαίδευση της τουαλέτας αρχίζει στο σπίτι σας το λεπτό που το κουτάβι φθάνει εκεί. Κάθε ατύχημα στο σπίτι συγχέει τις συνήθειες του κουταβιού. Η εκπαίδευση της τουαλέτας αρχίζει ως θετική πρακτική και ο ιδιοκτήτης συνεχίζει επιμελώς να βοηθά το κουτάβι να φτάσει στο στόχο, είτε μέσα είτε έξω. Η πρώιμη εμπειρία είναι κρίσιμη.

Τα μικρά σκυλιά πέφτουν θύματα από ανθρώπους που αναβάλλουν την εκπαίδευση. Επειδή οι «βρωμιές» είναι μικρές, θεωρούν ότι θα μείνουν πάντα έτσι και ότι είναι πιο εύκολο να τις μαζεύουν. Τελικά δεν μπορούν να ανεχτούν τη μυρωδιά, αλλά στο μεταξύ η εκπαίδευση έχει αργήσει, και ο στόχος έχει γίνει δύσκολος έως αδύνατος.

Όλη η μυρωδιά πρέπει να αφαιρεθεί από το σπίτι, χρησιμοποιώντας ένα αντιβακτηριδιακό προϊόν εξολοθρευτών ενζυμικών μυρωδιών.* Η έλλειψη εκπαίδευσης είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι ξεφορτώνονται τα μικρά σκυλιά. Έτσι η αποτυχία στην εκπαίδευση τουαλέτας είναι ευθύς εξαρχής πολύ άδικη για το σκύλο.

5. Εάν το κουτάβι πρέπει να λερώνει μέσα στο σπίτι (εφημερίδες, κουτιά κ.τ.λ.), επειδή δεν υπάρχει ασφαλής (από ασθένειες) αυλή ή ο ιδιοκτήτης λείπει από το σπίτι περισσότερες ώρες από όσες μπορεί να κρατηθεί το κουτάβι, αυτό δεν πρέπει να κρατήσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

6. Το κουτάβι βγαίνει έξω τουλάχιστον μία φορά ανά ώρα, όποτε ο ιδιοκτήτης είναι στο σπίτι και σε επαγρύπνηση. Όταν ακολουθείται αυτό το πρόγραμμα, οι πιθανότητες να λερώσει έξω είναι πολλές καθώς και οι επιβραβεύσεις.

7. Η ελευθερία μέσα στο σπίτι γίνεται σταδιακά. Όταν το σκυλί σας δεν περιορίζεται σε μια περιοχή, όπου είναι αξιόπιστο ότι δεν θα λερώσει, πρέπει να είστε στο ίδιο δωμάτιο, εποπτεύοντας το.

Ένας τρόπος ισχυρής επίβλεψης είναι να δέσετε το σκύλο με ένα λουρί στη μέση σας για μισή ώρα τη φορά. Αυτό επίσης αυξάνει το δεσμό σας μαζί του αλλά και του δίνετε τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στους χώρους του σπιτιού νιώθοντας ασφάλεια.

8. Όλα τα ατυχήματα αποσμούνται αμέσως από τη μύτη του σκυλιού, όχι μόνο από την πολύ πιο αδύνατη ανθρώπινη αίσθηση της μυρωδιάς. Εάν χρησιμοποιείτε αμέσως αδιάλυτο ξίδι, θα έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να πάει βαθειά στο χαλί και έπειτα πρέπει να στεγνώσει. Το δωμάτιο θα μυρίζει ξύδι μέχρι να στεγνώσει, αλλά αυτό είναι απαραίτητο. Μπορείτε να αποφύγετε αυτή τη μυρωδιά, εάν χρησιμοποιήσετε αντιβακτηριδιακό ενζυμικό προϊόν, αυτό πρέπει να γίνει όταν τα ούρα δεν είναι φρέσκα.

Μην επιπλήξετε το σκυλί όταν καθαρίζετε και δεν πειράζει εάν το σκυλί σας βλέπει να καθαρίζετε ή όχι. Να είστε προσεκτικός, ώστε να μην μπει ξίδι στα μάτια ενός σκυλιού, δεδομένου ότι είναι ένα ερεθιστικό στα μάτια. Για αυτό το λόγο, μην ψεκάσετε το ξίδι στο πρόσωπο του σκύλου. Ο χυμός λεμονιών είναι ακόμα χειρότερος επειδή είναι πιο όξινος.

9. Το σκυλί θα πρέπει να επιβραβεύεται ισοβίως. Η εκπαίδευση τουαλέτας είναι δύσκολη γιατί είναι εύκολο να πάρει λάθος μηνύματα ο σκύλος. Αν όμως πάνε όλα καλά, τα αποτελέσματα θα είναι άριστα και θα διαμορφώσετε έναν καλό δεσμό με το σκύλο σας.

Μη πάρετε σκύλο αν δεν είστε σίγουροι ότι είστε έτοιμοι και ικανοί να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του. Δεν θα είστε ευτυχείς και μπορεί να καταστρέψετε τη ζωή του σκυλιού. Συχνά ένα ενήλικο σκυλί, ήδη εκπαιδευμένο, είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή, ειδικά για ένα νέο ιδιοκτήτη, από ό,τι ένα νέο κουτάβι που θα χρειαστεί μια πλήρη εκπαίδευση τουαλέτας.

Μερικές φορές μια γάτα είναι η τέλεια επιλογή. Τα γατάκια δεν χρειάζονται πολύ βοήθεια για να προσαρμόσουν τα ένστικτα της τουαλέτας τους στο κουτί με άμμο εφόσον το κρατάτε καθαρό και ευπρόσιτο. Οι γάτες μπορούν να μη βγουν ποτέ έξω και είναι εξίσου άριστα κατοικίδια.


Εκπαίδευση ή διαχείριση;

Μερικά μικρόσωμα αρσενικά δε θα είναι σε θέση ποτέ να διαχειριστούν ολόκληρο το σπίτι. Πύλες μωρών(baby gates) και κλειστές πόρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ισόβια εργαλεία διαχείρισης εάν είναι απαραίτητο.
Οι ζώνες κοιλιών ή τα αρσενικά εσώρουχα σκυλιών μπορούν να βοηθήσουν με τη διαχείριση.Το σκυλί δεν μπορεί να τα φοράει  όλη την ώρα, λόγω των κινδύνων μόλυνσης.Περιστασιακά, οι άνθρωποι βρίσκουν ότι αυτή η βοήθεια διακόπτει το μαρκάρισμα, που στηρίζει τη συνήθεια, αλλά ρεαλιστικά πιθανώς μόνο θα χρησιμεύσουν ως ένα εργαλείο διαχείρισης.

Μερικές φυλές δεν τείνουν να κρατούν τις περιοχές τους καθαρές όπως άλλες φυλές. Τα Beagles και τα Dachshunds μπορούν να εμπέσουν σε αυτήν την κατηγορία, εν τούτοις βεβαίως όχι όλα τα σκυλιά αυτών των φυλών. Αυτό το γνώρισμα μπορεί να σημαίνει ότι ένα σκυλί θα λερώνει στο χώρο που κοιμάται, ακόμη και αν έχει πρόσβαση σε άλλες περιοχές. Αυτό συμβαίνει και σε σκυλιά οποιασδήποτε φυλής που έχουν περιοριστεί σε κλούβες τον πρώτο καιρό της ζωής τους (puppy mills).

Έτσι, προκύπτει ότι πρέπει να σταματήσετε να έχετε το σκύλο σε κλουβί εκπαίδευσης(crate), αν λερώσει μέσα σε αυτό.. Εάν συνεχίσετε, θα βλάψετε τα ένστικτα καθαριότητας του σκυλιού, ενδεχομένως να προκαλέσετε ιατρικά προβλήματα και βάζετε το σκυλί σε κίνδυνο άγχους αποχωρισμού. Το σκυλί πρέπει να περιοριστεί με κάποιο άλλο τρόπο για να αποκαταστήσει τα ένστικτα καθαριότητας.


Και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα

Το μαρκάρισμα είναι εύκολο να το διαχειριστείτε, εφόσον επιβλέπετε το σκύλο, ελέγχετε τη  μυρωδιά των ούρων μέσα στο σπίτι, επαινείτε κάθε φορά που λερώνει έξω, ελέγχετε για ιατρικά προβλήματα και άλλα που ισχύουν και για την εκπαίδευση τουαλέτας. Πρέπει να συνεργαστείτε με το σκύλο σας και να του δώσετε όση βοήθεια χρειάζεται. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι τα ένστικτα είναι αυτά του προκαλούν τη συμπεριφορά, όχι κάποια σκόπιμη πρόθεση που σας αφοράΔεν έχει καμία σχέση με εσάς.

Ακόμα και ο πιο εκπαιδευμένος μεγαλόσωμος, στειρωμένος σκύλος, θα μαρκάρει μέσα υπό ορισμένες συνθήκες και δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει ένα μόνιμο πρόβλημα. Μπορεί να μαρκάρει μια ή δύο φορές όταν βρίσκεται σε  ένα νέο σπίτι και έπειτα να μην το κάνει ξανά. Μπορείτε να τον βοηθήσετε και κατά τις επισκέψεις σας σε ξένα σπίτια να τον έχετε δεμένο με το λουρί κοντά σας.


Η ζωή με ένα αρσενικό σκυλί μπορεί να είναι εξαιρετική. Η κακή εκπαίδευση τουαλέτας έχει κοστίσει σε πολλά σκυλιά το σπιτικό τους και πραγματικά είναι πολύ άδικο. Οπότε πρέπει να ενημερωθείτε για τον τρόπο της εκπαίδευσης, κατά προτίμηση πριν πάρετε σκύλο και την ημέρα που θα έρθει το κουτάβι στο σπίτι να πιάσετε κατευθείαν δουλειά!

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Ο germanikos.blogspot.com θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !