Eίναι ο Φίλος σου, ο Σύντροφός Σου, ο Προστάτης σου, το Σκυλί σου.Είσαι η Ζωή του, η Αγάπη του, ο Αρχηγός του.
Germanikos poimenikos. Από το Blogger.
Ο σκύλος μου είναι barfer και τρώει...
100% φυσική τροφή από φρέσκιες πρώτες ύλες σχετιζόμενες
απόλυτα με τη διατροφική του φύση, όλα τα υλικά μας
έχουν μόνο να προσφέρουν και καλύπτουν απόλυτα τις
ανάγκες του οργανισμού του, από την πρώτη μέρα που θα
απογαλακτιστεί, μέχρι τα βαθιά του γεράματα...

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ: Ένας σκύλος με θαυμάσιο χαρακτήρα!!!

Η ιστορία των Γερμανικών Ποιμενικών ξεκινάει πίσω στα 1899, στην Καρλσρούη, όταν ο αξιωματικός του γερμανικού στρατού Max von Stephaniz...

 μαζί με μερικούς ακόμη εμπνευσμένους εκτροφείς, ξεκίνησαν τη φυλή που έμελλε να γίνει ο δημοφιλέστερος σκύλος όλων των εποχών σε όλο τον κόσμο.
Mέσα από την προσεχτική αναπαραγωγή επιλεγμένων ζώων, ο Max von Stephaniz και η παρέα του προσπάθησαν να φτιάξουν ένα σκύλο έξυπνο, δυνατό, πιστό, υπάκουο, εργατικό, ανθεκτικό, ατρόμητο, ικανό να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων – από φύλαξη κοπαδιών, ως την προστασία προσώπων αλλά και την απλή συντροφιά. Και όπως έδειξε η ιστορία, τα κατάφεραν.

Το 1905, η φυλή αρχίζει να γίνεται γνωστή σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική ενώ το 1911 αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή φυλή και, από το 1918, ανήκει επίσημα στο AKC (American Kennel Club). Στην Αγγλία ήταν γνωστός ως «Αλσατικός» ενώ μόλις το 1978, μέσα από τις προσπάθειες ιδιοκτητών και εκτροφέων, η ονομασία αυτή εγκαταλείφθηκε και η ονομασία «Γερμανικός Ποιμενικός» έγινε αποδεκτή παγκοσμίως.
Μέσα στα χρόνια, η φυλή εξελίχτηκε, όπως οι περισσότερες άλλωστε, και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί έγιναν οι «εμπορικότεροι» σκύλοι σε όλο τον κόσμο και ίσως η πλέον αναγνωρίσιμη φυλή. Η εμπορική αυτή ανάπτυξη είχε και τα μειονεκτήματά της καθώς, αρκετοί εκτροφείς ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τη δημιουργία σκύλων αναπαραγωγής, με ακριβά πιστοποιητικά και διακρίσεις από εκθέσεις, δίνοντας περισσότερο βάρος στην εξωτερική εμφάνιση και τη... μόδα και λιγότερο στο χαρακτήρα, που αποτελεί και το βασικό αναγνωρίσιμο στοιχείο ενός Γερμανικού Ποιμενικού.
Το παραπάνω αποτελεί από μόνο του λόγο ν’ αναζητήσει κάποιος έναν έμπειρο και αναγνωρισμένο εκτροφέα, προκειμένου να επιλέξει το δικό του Γερμανικό Ποιμενικό που να ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ του χαρακτήρα της φυλής.
Ένας σκύλος με θαυμάσιο χαρακτήρα
Μιλώντας για ένα Γερμανικό Ποιμενικό, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά είναι ίσως τα στοιχεία με τα οποία πρέπει πρώτα ν’ ασχοληθεί κάποιος. Κι αυτό επειδή τα δείγματα της συγκεκριμένης φυλής συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά που κάνουν πολλούς ειδικούς να χωρίζουν τις φυλές των σκύλων σε δύο κατηγορίες: τους Γερμανικούς Ποιμενικούς και τους υπόλοιπους σκύλους.
Αναμφίβολα, ο εξαιρετικός χαρακτήρας του έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το εύρος δραστηριοτήτων που καλείται να φέρει σε πέρας ένας τέτοιος σκύλος καθώς και με την έμφυτη, υψηλή ευφυϊα του.
Ξεκινώντας από την αρχική εργασία του, τη φύλαξη κοπαδιών, ένας Γερμανικός Ποιμενικός έπρεπε να μπορεί όχι μόνο να καθοδηγήσει το κοπάδι και να συνεργαστεί με το αφεντικό του για το χειρισμό του αλλά και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να το προφυλάξει από κάθε είδους επίθεση – άλλου ζώου ή ανθρώπου. Έπρεπε να αδιαφορεί για τους κρότους από όπλα και να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα στις αντίξοες συνθήκες της υπαίθρου.
Εξαιτίας των παραπάνω χαρακτηριστικών του, γρήγορα> θεωρήθηκε ως ο ιδανικός «αστυνομικός» σκύλος, δραστηριότητα που τόνωσε περισσότερο την ανάγκη για πειθαρχία, σοβαρότητα, ακρίβεια κινήσεων και τυφλή υπακοή στο χειριστή του.
Ένας τόσο αποτελεσματικός σκύλος όμως – και ταυτόχρονα ταυτισμένος με την τάξη και το νόμο – προφανώς αποτελούσε την ιδανική επιλογή για όσους ήθελαν έναν ατρόμητο και «σοβαρό» φύλακα, ο οποίος θα ήταν σε θέση να προστατεύει χώρους και εκτάσεις. Η πλήρης αφοσίωσή του στο αφεντικό του, παράλληλα, τον καθιστούσε ένα μοναδικό σκύλο προστασίας προσώπων.
Αν και κάποιοι τον ταυτίζουν με τον απόλυτο σκύλο φύλακα, είναι ο ίδιος σκύλος που εκπαιδεύεται με ευκολία σε ιδανικό οδηγό και σύντροφο τυφλών. Στη δεύτερη περίπτωση είναι πάντα ήρεμος, διακριτικός, πρόθυμος να διευκολύνει τη ζωή του αφεντικού του και να τον προστατέψει ταυτόχρονα.
Παρά την έμφυτη τάση του για σκληρή δουλειά και σε συνδυασμό με την επιθυμία του να ευχαριστεί τους ανθρώπους, ο Γερμανικός Ποιμενικός είναι ένας σκύλος που αγαπά την «οικογενειακή ζωή». Παρόλο που ξεχωρίζει το αφεντικό του – η σχέση τους είναι μια μοναδική σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης – παίρνει όλη την οικογένεια υπό την προστασία του και, εξαιτίας του σοβαρού χαρακτήρα του, αποτελεί μια θαυμάσια επιλογή σκύλου συντροφιάς.
Το χαρακτηρίζει μια άμεση και ατρόμητη συμπεριφορά που δε γίνεται ποτέ επιθετική. Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του χωρίς να γίνεται υπεροπτικός. Πρέπει να δίνει την εικόνα της άνεσης και της φιλικότητας, να είναι πρόθυμος να γνωρίσει ξένους χωρίς να έχει την επιθυμία να τους κάνει αμέσως φίλους του. Η σοβαρότητα, η σταθερότητα του χαρακτήρα, η πίστη, το θάρρος, η εργατικότητα, η αφοσίωση, η έμφυτη τάση του για την προστασία των ανθρώπων και του χώρου του, έχουν κάνει, δικαιολογημένα, το Γερμανικό Ποιμενικό, την επιλογή μιας μεγάλης μερίδας φιλόζωων σε όλο τον κόσμο.
Και η εμφάνιση παίζει ρόλο...
Το να είσαι καλός, ικανός και έξυπνος καμιά φορά αρκεί> από μόνο του. Το να είσαι ταυτόχρονα υγιής, δυνατός και όμορφος, ε, αυτό πια παραπάει...
Η πρώτη εντύπωση ενός Γερμανικού Ποιμενικού πρέπει να είναι αυτή ενός ζώου δυνατού, μυώδους, γεμάτου ζωντάνια και πάντα σε ετοιμότητα. Είναι ένας σκύλος με αρμονικές αναλογίες, περισσότερο μακρύς παρά ψηλός, με έντονες καμπύλες παρά γωνίες. Δείχνει στιβαρός, ήρεμος και σίγουρος για τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα ευκίνητος και έτοιμος πάντα για δράση. Είναι από τα σκυλιά που πρέπει να διακρίνεται εύκολα το φύλο τους, με έντονη την αίσθηση του ανδρισμού ή της θηλυκότητας αντίστοιχα.

Να τον πάρω;
Αν μπορείς και αν είναι αυτός ο σκύλος που θέλεις, ναι. Είναι κατάλληλος για συντροφιά, οικογένεια, παιδιά, φύλαξη και για όλα μαζί ταυτόχρονα. Επειδή όμως πάντα υπάρχει και ένα αλλά... απαιτεί αρκετό χρόνο για ενασχόληση μαζί του, έχει ανάγκη από αρκετή, καθημερινή άσκηση και θεωρεί απαραίτητη τη... συντροφιά σας. Δεν είναι σκύλος για να τον αφήσετε μόνο του και να τον ξεχάσετε... Γίνεται εύκολα και σχεδόν αμέσως μέλος της οικογένειας και μάλιστα, από τα πιο πρόθυμα και δραστήρια.

Όπως όλα τα κυριαρχικά σκυλιά, χρειάζεται προσοχή στην ανατροφή του, για να μη μετατραπεί από ιδανικός σύντροφος στο... φόβητρο της γειτονιάς και τον «κακό» του πάρκου. Γι’ αυτό απαιτείται πολύ καλή κοινωνικοποίηση και μακριά από «ξερόλες» που θεωρούν πως καλός φύλακας είναι ο άγριος φύλακας.
Αντίθετα, καλός φύλακας Γερμανικός Ποιμενικός είναι ο ήρεμος, φιλικός, σωστά κοινωνικοποιημένος και εκπαιδευμένος σκύλος.
Ως μειονεκτήματα μπορεί κάποιος να θεωρήσει τον όγκο, το βάρος και το γεγονός πως είναι περισσότερο κατάλληλος για έμπειρα αφεντικά ή για αφεντικά που προτίθενται να διαθέσουν χρόνο για να ασχοληθούν με το σκύλο τους. Αν παρόλα αυτά είναι ο πρώτος σας, προτιμήστε θηλυκό.
Η μαθησιακή τους ικανότητα θεωρείται κορυφαία και αποτελούν τη... χαρά του εκπαιδευτή (που ξέρει τη δουλειά του).

XΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΗΣ
Εμφάνιση: Σκύλος μεσαίου μεγέθους, περισσότερο μακρύς παρά ψηλός, δυνατός και μυώδης. 
Χαρακτήρας: Ένα Γερμανικό Ποιμενικό πρέπει να είναι ήρεμο, γεμάτο σιγουριά και αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα πάντα σε εγρήγορση και πρόθυμο για δράση. Πρέπει να έχει θάρρος και να είναι αρκετά «σκληρό» ώστε να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του ως φύλακας, σκύλος προστασίας ή τσοπανόσκυλο.
Κεφάλι: Πρέπει να είναι σε αρμονία με το σώμα, σχετικά πλατύ ανάμεσα στ’ αφτιά. Έχει δυνατά σαγόνια, σφιχτά χείλια που κλείνουν καλά και με σκούρο χρώμα. Η μύτη είναι ίσια, όχι ανασηκωμένη ούτε πλακουτσωτή και πάντα μαύρη. 
Δόντια: Δυνατά, υγιή και πλήρη (42).  
Μάτια: Μεσαίου μεγέθου, αμυγδαλωτά. Το χρώμα τους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκούρο. 
Αυτιά: Σηκωμένα, σχεδόν παράλληλα και ανοιχτά μπροστά. ΠΟΤΕ ΠΕΣΜΕΝΑ. Το μόνο που είναι επιτρεπτό είναι το να πηγαίνουν προς τα πίσω κατά τη διάρκεια της κίνησης. 
Τρίχωμα: Έχει διπλό τρίχωμα, εσωτερικό και μανδύα. Το τρίχωμα είναι λείο και σκληρό, με πιο μακριές τρίχες γύρω από το λαιμό.  
Χρώμα: Μαύρο ή μαύρο με καφέ ή ξανθό με γκρι ανταύγειες. Όλο μαύρο ή όλο γκρι με ανοιχτές ή σκούρες καφέ ανταύγειες. Ανοιχτόχρωμες ραβδώσεις στο στήθος ή πολύ απαλό χρώμα στο μέσο των ποδιών επιτρέπεται αλλά δεν είναι επιθυμητό. 
Μέγεθος:Ιδανικό ύψος (στο ακρώμιο) αρσενικά: 60-65 cm, θηλυκά 55-60 cm.  
Βάρος: 30-40 κιλά για τα αρσενικά και 22-32 κιλά για τα θηλυκά.